22η μέρα πολέμου: Πάνω από 3 εκατ. πρόσφυγες – Επιθέσεις, θάνατος και αμφίβολη πορεία διαπραγματεύσεων

Η έξοδος των προσφύγων από την Ουκρανία συνεχίζεται και έχει φτάσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ αριθμό που υπερβαίνει τα 3 εκατ. ανθρώπους από τις 24 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Η πλειονότητα των προσφύγων αναζητούν καταφύγιο στη γειτονική Πολωνία, όπου είτε μένουν είτε φεύγουν προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ουκρανοί πρόσφυγες σε κέντρο υποδοχής στο ΒερολίνοAP Photo/Markus Schreiber

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει σήμερα Πέμπτη κατόπιν αιτήματος έξι δυτικών χωρών με αντικείμενο την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία.

Η συνεδρίαση θα είναι ανοιχτή.

«Η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου και στοχεύει αμάχους. Ο παράνομος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για όλους μας», ανέφερε σχετικά το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται λίγο πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία επί ρωσικού ψηφίσματος για ανθρωπιστικά θέματα, το οποίο πάντως έχει επικριθεί δριμύτατα, από την ουκρανική κυβέρνηση και χώρες της Δύσης, επειδή στο κείμενο δεν γίνεται καμία αναφορά στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Φρίκη και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες από την βομβαρδισμένη Ουκρανία. Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορήθηκαν χθες για την επίθεση σε θέατρο της Μαριούπολης που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο για εκατοντάδες αμάχους στο πολιορκούμενο λιμάνι στρατηγικής σημασίας χθες Τετάρτη.

Δεν έγινε καμία ρωσική αεροπορική επιδρομή εναντίον χερσαίων στόχων στη Μαριούπολη χθες, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Σύμφωνα με διαθέσιμα αξιόπιστα δεδομένα» η μονάδα ουκρανών εθνικιστών Αζόφ επιτέθηκε στο κτίριο, που είχε ήδη παγιδευτεί, κατά την ίδια πηγή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας αντίθετα κατηγόρησε τη Ρωσία για την επίθεση. «Ακόμη ένα φρικιαστικό έγκλημα πολέμου στη Μαριούπολη. Ρωσική επίθεση στο Δραματικό Θέατρο όπου κρύβονταν εκατοντάδες αθώοι άμαχοι. Το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι Ρώσοι είναι αδύνατο να μη γνώριζαν πως επρόκειτο για καταφύγιο αμάχων», ανέφερε ο Ντμίτρο Κουλέμπα μέσω Twitter.

Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Μια φωτογραφία του θεάτρου πριν και μετά το βομβαρδισμό που δημοσίευσε το συμβούλιο της Μαριούπολης δείχνει το μέγεθος της καταστροφής. Η λέξη «παιδιά» είχε γραφτεί έξω από το θέατρο με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι να λέει ότι «οι καρδιές μας έχουν ραγίσει» και παρομοίασε την πολιορκία της πόλης με αυτή του Λένινγκραντ στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Συντρίμμια πυραύλου έπεσαν σε πολυκατοικία στο Κίεβο

Ωστόσο, τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν όταν συντρίμμια πυραύλου που καταρρίφθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα έπεσαν σε πολυκατοικία στο Κίεβο, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Η δεκαξαώροφη πολυκατοικία χτυπήθηκε στις 05:02 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις αρχές. Απομακρύνθηκαν με ασφάλεια περίπου τριάντα κάτοικοι του κτιρίου. Πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην πολυκατοικία κατασβέστηκε, πάντα σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Περίπου 30 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την πολυκατοικία ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Χτύπησαν εκπαιδευτικό ίδρυμα

Επίσης, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα στην πόλη Μερέφα στην περιοχή του Χάρκοβο φέρεται να χτυπήθηκε από ρωσικούς πυραύλους κατά τη διάρκεια της νύχτας , αναφέρουν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας. Οι υπηρεσίες διάσωσης δήλωσαν ότι έλαβαν κλήση στις 3:39 τα ξημερώματα με αναφορές ότι ένα διώροφο κτίριο καταστράφηκε μερικώς και φλέγεται.

Τα σωστικά συνεργεία εργάζονται για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

13 οι άμαχοι που σκοτώθηκαν από ρωσική επίθεση, ενώ περίμεναν για ψωμί

Παράλληλα, 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη βόρεια ουκρανική πόλη Τσερνιχίβ, καθώς βρισκόταν στην ουρά για ψωμί.  Την είδηση για την αύξηση του αριθμού των θυμάτων έκανε γνωστή ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, ο Βολοντίμιρ Νιντζέλσκι με ανάρτησή του στο Facebook. «Σήμερα (σ.σ. χθες) ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν μια ύπουλη επίθεση με οβίδες πυροβολικού σε κατοικημένη συνοικία του Τσερνίχιβ. Οι οβίδες έπληξαν ένα πολυώροφο κτίριο και θραύσματα έπεσαν έξω από το κατάστημα όπου περίμεναν οι πολίτες», ανέφερε.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε πως ευθύνονται οι δυνάμεις του για το μακελειό, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ανεπτυγμένες ρωσικές μονάδες στην πόλη, κάνοντας λόγο είτε για δολοφονίες από ουκρανικές δυνάμεις είτε για υπόθεση που έστησε η ουκρανική υπηρεσία κατασκοπείας.

Από την πλευρά του το αρχηγείο της αστυνομίας του Τσερνίχιβ ανακοινώθηκε ότι διεξάγεται έρευνα και συλλέγεται υλικό από τον τόπο αυτού του «εγκλήματος πολέμου», συμπληρώνοντας ότι αστυνομικοί μετέφεραν τραυματίες σε κοντινό νοσοκομείο.

Οι εικόνες που ελήφθησαν από την αμερικανική εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας «Maxar Technologies», δείχνει το βομβαρδισμένο Τσερνίχιβ.

Το Κίεβο προειδοποίησε εξάλλου χθες ότι επαπειλείται ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή της Χερσώνας, που έχουν κυριεύσει οι ρωσικές δυνάμεις.

Η Λιουντμίλα Ντενισόβα, επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ουκρανικής Βουλής, έκανε λόγο για ελλείψεις «φαρμάκων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τροφίμων» στην περιοχή αυτή μέσω Telegram. Μίλησε επίσης για προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, την ύδρευση και τη θέρμανση.

Συλλήψεις

Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, έχουν συλληφθεί αρκετοί τοπικοί πολιτικοί από τον ρωσικό στρατό. Χθες καταγγέλθηκε πως συνελήφθησαν ο δήμαρχος της πόλης Σκαντόβσκ, ο Αλεξάντερ Γιάκοβλεφ, και ο δημοτικός σύμβουλος Γιούρι Πάλιουχ. Πολίτες διαδήλωσαν μπροστά στο δημαρχείο απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι.

Ο κ. Γιάκοβλεφ, με βίντεο που δημοσιοποίησε μερικές ώρες αργότερα, διαβεβαίωσε πως είναι ελεύθερος και σώος και ότι οι Ρώσοι ήθελαν απλά να συζητήσουν μαζί του. Ελεύθερος αφέθηκε επίσης ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, σύμφωνα με το Κίεβο.

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN ανέφερε ότι στην περιφέρεια Σούμι (βορειοανατολικά) οργανώθηκε ανταλλαγή αιχμαλώτων, με κάθε έναν ρώσο στρατιώτη να ανταλλάσσεται με έξι ουκρανούς πολίτες.

Σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχουν αιχμαλωτιστεί κάπου 1.000 ρώσοι στρατιώτες από την έναρξη της εισβολής την 24η Φεβρουαρίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί