ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου: Ανεπαρκής διοίκηση, υποστελέχωση και απειλή κλεισίματος στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας

Η κατάσταση και τα προβλήματα του Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Ιεράπετρας παρουσιάστηκαν και αναδείχτηκαν κατά την επίσκεψη του Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μανόλη Θραψανιώτη και των μελών της Ν.Ε. Λασιθίου του κόμματος, Γιώργου Καλλιντέρη και Πανταζή Σιμόπουλου την Παρασκευή 4/2/2021.

Κατά την επίσκεψη στο Νοσοκομείο και τη συζήτηση με τους εργαζόμενους, έγινε φανερό ότι οι όποιες προσπάθειες της διοίκησης να αλλάξει ή να “βελτιώσει” τη λειτουργία και τις υποδομές του ιδρύματος, ανεξάρτητα από την εκτίμηση των προθέσεων, είναι αποσπασματικές, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη συζήτηση και έχουν δημιουργήσει χαοτικές και θλιβερές εικόνες στο νοσοκομείο. Είναι χαρακτηριστικές οι περιγραφές για έναν τοίχο που γκρεμίστηκε και ξαναχτίστηκε τρεις φορές…, γιατί άλλαζε το σχέδιο. Οι απαράδεκτες, προσβλητικές και αυταρχικές συμπεριφορές απέναντι στους εργαζόμενους έχουν δημιουργήσει πολύ κακό κλίμα και δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την αντιμετώπιση της πανδημίας και την παροχή των υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους. Το πρόβλημα με την απαράδεκτη συμπεριφορά του Αν. Διοικητή βέβαια δεν εξαφάνισε το πρόβλημα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου, τις μεγάλες καθυστερήσεις στη λειτουργία εξοπλισμού που είχε προμηθευτεί από την εποχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (αξονικός τομογράφος) και την υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θ. Καλατζάκης, οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων κ. Α. Πετράς και Α. Πανταζής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου κ. Α. Μαμαντόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Βλασάκης, γιατροί και εργαζόμενοι του Νοσοκομείου και πολλοί κάτοικοι της Ιεράπετρας.

Ο Μανόλης Θραψανιώτης αναφέρθηκε αρχικά τόσο στην κατάσταση που συνάντησε στο Νοσοκομείο και στην ενημέρωση που είχε από τους εργαζόμενους όσο και στη σημασία που αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και τη δωρεάν πρόσβαση σε όλους τους πολίτες. Παρουσίασε τους κινδύνους που απειλούν το νοσοκομείο της Ιεράπετρας αλλά και τα υπόλοιπα του νομού Λασιθίου, από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις συναντήσεις της Αναπληρώτριας υπουργού Υγείας κ. Γκάγκα με τους βουλευτές – γιατρούς της ΝΔ όπου παρουσιάστηκε το σχέδιο της “ακτινωτής” λειτουργίας των μονάδων υγείας, με την μετατροπή των περιφερειακών μονάδων σε Κέντρα Υγείας, στις ανάλογες δηλώσεις του Πρωθυπουργού και στα συνεχή δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού τύπου που προϊδεάζουν για το κλείσιμο των νοσοκομείων μέσα στην πανδημία! Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν σκοπεύει να κλείσει καμία μονάδα υγείας και θα αντιταχθεί στις προσπάθειες υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Αυτό το ανέδειξε με έμφαση και με την επίσκεψη του Προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας τον Ιούλιο του 2021, όταν και πάλι με δηλώσεις του Πρωθυπουργού μπήκαν στο στόχαστρο τα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Ο κ. Δήμαρχος, αφού επεσήμανε ότι υπήρχε πολύ καλή συνεργασία με την προηγούμενη διοίκηση του κ. Αρακαδάκη και της ΥΠΕ, τόνισε ότι με την παρούσα διοίκηση δεν υπάρχει καμία συνεργασία, αντίθετα διαρκώς εκτοξεύονται απειλές και δεν γίνεται τίποτα ουσιαστικό για το νοσοκομείο παρά μόνο “μπαλώματα”. Εξέφρασε την άποψη ότι η κατάσταση με τα τρία νοσοκομεία είναι προβληματική και ζήτησε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη λεγόμενη “πρόταση Λιαρόπουλου”.

Αντίστοιχες τοποθετήσεις για τη συμπεριφορά του Αναπληρωτή Διοικητή εκφράστηκαν και από τους άλλους συμμετέχοντες. Επισημάνθηκε ότι το πολύ κακό κλίμα που επικρατεί στο νοσοκομείο οδηγεί γιατρούς σε παραίτηση και ιδιαίτερα τονίστηκε η εγκατάλειψη των περιφερειακών ιατρείων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του νοσοκομείου, μέσα σε συνθήκες πανδημίας. Η αδιαφάνεια στη διαχείριση, η συλλογή άχρηστων μηχανημάτων από άλλα νοσοκομεία της Κρήτης, οι προσβολές, οι απειλές και η απαξίωση του προσωπικού, ήταν μερικές από τις καταγγελίες που ακούστηκαν από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση. Οι ιατροί και το προσωπικό του νοσοκομείου τόνισαν στις παρεμβάσεις τους τη σημαντική δουλειά που γίνεται και το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών, παρά τις αντιξοότητες και την υποστελέχωση. Από αρκετούς ομιλητές τέθηκε επίσης ο προβληματισμός για ένα κεντρικό νοσοκομείο στο Λασίθι.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει τονιστεί ότι η λεγόμενη “μελέτη Λιαρόπουλου” έχει εξαρχής απορριφθεί και γιατί βασίζεται σε λάθος στοιχεία και κυρίως γιατί προτείνει δημιουργία νοσοκομείου με ΣΔΙΤ, με εκχώρησή του σε ασφαλιστικές εταιρείες. Δηλαδή ουσιαστικά ιδιωτικό. Η “μελέτη Λιαρόπουλου” εμφανίζεται κάθε φορά που οι κυβερνήσεις της Δεξιάς θέλουν να καταργήσουν ή να υποβαθμίσουν τα περιφερειακά νοσοκομεία, για να μειώσουν τις αντιδράσεις των κατοίκων.

Όσον αφορά την γενικότερη πρόταση για ένα κεντρικό νοσοκομείο στο Λασίθι, ο Μανόλης Θραψανιώτης στο κλείσιμο της τοποθέτησης του, είπε ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να το συζητήσουμε σε όλο το Λασίθι, αλλά προϋποθέτει την ολοκλήρωση των οδικών δικτύων, την αύξηση των μέσων διακομιδής και τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του. Μέχρι τότε όμως, ανεξάρτητα από την απόφαση που θα παρθεί, είναι απόλυτα αναγκαίο να ενισχυθούν τα υπάρχοντα νοσοκομεία, για να μπορούν να παρέχουν αξιοπρεπείς και δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε όλους τους κατοίκους του νομού. Δεν είναι δυνατόν μέσα σε συνθήκες πανδημίας, με τόσους καθημερινούς θανάτους και κρούσματα, με το ΕΣΥ και το προσωπικό του να έχει φτάσει στα όρια της κατάρρευσης, να συζητάμε για υποβάθμιση ή κλείσιμο νοσοκομείων. Με αυτή τη θέση συμφώνησαν και οι περισσότεροι συμμετέχοντες στη συνάντηση. 

Τόνισε ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, πολιτικές υπέρ  της ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στους πολίτες (νόμος για ανασφάλιστους), την ενίσχυση με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, όπως έκανε με τους αξονικούς τομογράφους σε Σητεία και Ιεράπετρα, την μονάδα παραγωγής οξυγόνου στον  Άγιο Νικόλαο, την συνεχή προσπάθεια για κάλυψη όλων των κενών θέσεων με προσωπικό και την ανοικοδόμηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Έκανε αναφορά για “πρωτογενή  αεροδιακομιδή” στην Κρήτη και απέρριψε κατηγορηματικά την προοπτική των ΣΔΙΤ για την υγεία, όπως προκρίνει η κυβέρνηση της ΝΔ. 

Ο Βουλευτής Λασιθίου, αφού αναφέρθηκε στις αλλεπάλληλες αναφορές και ερωτήσεις που έχει καταθέσει για τα προβλήματα του νοσοκομείου και έμειναν αναπάντητες, κάλεσε τους κατοίκους και τους φορείς της Ιεράπετρας να είναι σε εγρήγορση, γιατί η λειτουργία του νοσοκομείου στην πόλη είναι στο στόχαστρο της κυβέρνησης και θα πρέπει να το υπερασπιστούν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί