Στην Ελλάδα η ακριβότερη τιμή του ρεύματος στην Ευρώπη τον Ιανουάριο

Με πρωτιά στο υψηλό κόστος του ρεύματος έκλεισε ο πρώτος μήνας του νέους έτους, καθώς η χονδρεμπορική τιμή της ελληνικής αγοράς ήταν η ακριβότερη στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει η Αυγή, χθες, 31 Ιανουαρίου, η τιμή της βασικής χονδρεμπορικής αγοράς (αγορά επόμενης ημέρας – Χρηματιστήριο Ενέργειας) διαμορφώθηκε σε 248,88 ευρώ / μεγαβατώρα, η ακριβότερη σε 25 χώρες της Ευρώπης (βάσει του Ευρωπαϊκού Χάρτη ΡΑΕ), ακολουθούμενη από τις Ελβετία (239,14 ευρώ), Σερβία (238,76), Ιταλία (231,01) και Πορτογαλία (223,95).

Η Ελλάδα έχει όμως και την υψηλότερη αντίστοιχη τιμή σε επίπεδο μήνα, καθώς η μέση τιμή Ιανουαρίου διαμορφώθηκε σε 227,30 ευρώ / μεγαβατώρα, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν κατά σειρά οι Ιταλία, Ελβετία, Γαλλία, Σερβία.

Για σήμερα η τιμή εκκαθάρισης της αγοράς επόμενης ημέρας διαμορφώνεται σε 229,24 ευρώ / μεγαβατώρα.

Η μηνιαία τιμή δίνει το στίγμα ότι η λιανική παραμένει σε υψηλά επίπεδα καθώς, αν και λίγο μειωμένη, παραμένει στα υψηλά επίπεδα των προηγούμενων δύο μηνών, του Δεκεμβρίου (235,38 ευρώ / μεγαβατώρα) και του Νοεμβρίου (228,87 ευρώ / μεγαβατώρα), απέχοντας σημαντικά ακόμα και από την αντίστοιχη του Οκτωβρίου (198,32 ευρώ / μεγαβατώρα). Θυμίζουμε ότι οι τρέχουσες οικιακές καταναλώσεις, που αναμένονται ιδιαίτερα υψηλές στην καρδιά του χειμώνα, τιμολογούνται με ρήτρα που προκύπτει από τον υπολογισμό της χονδρεμπορικής του αμέσως προηγούμενου μήνα. Επομένως, οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί τετραμήνου που θα έρθουν τον Φεβρουάριο αναμένονται εξαιρετικά φουσκωμένοι.

Στο μεταξύ αναμένεται να αποσαφηνιστούν, ίσως και εντός των ημερών, και οι προθέσεις της κυβέρνησης για τις μερικές έστω επιδοτήσεις, δηλαδή το ύψος στο οποίο θα κινηθούν καθώς και ποιους καταναλωτές θα καλύπτουν, καθώς για τον Ιανουάριο είναι ήδη ψαλιδισμένες και μάλιστα υπό το βάρος των πρόσφατων διακοπών στην Αττική.

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Στην Ελλάδα η ακριβότερη τιμή του ρεύματος στην Ευρώπη τον Ιανουάριο”

  1. δυνατοί...

    Eίδα μια μέρα γιατρό σε τοπική εκπομπή να αποκαλεί τους καρκινοπαθείς “ευάλωτους”. Ο Κικίλιας πρότεινε προτεραιότητα εμβολιασμού σε όσους παίρνουν χρόνια αγωγή για ψυχικό νόσημα από το οποίο έχουν θεραπευτεί εδώ και χρόνια, και μετά την κατακραυγή το πήρε πίσω. Την ίδια στιγμή παρουσιάζει ως σύζυγο μια πρώην σούπερ μόντελ (της αρίας φυλής). Δηλαδή τώρα όποιος έχει ένα πρόβλημα υγείας ή είναι άνεργος ή και τα δύο θα γίνεται και θα λέγεται, “κοινωνικά ευπαθής”, “κοινωνικά ευάλωτος”, “ευπαθείς κοινωνικές ομάδες κτλ”…
    Οι κρητικοί όμως είναι περήφανος λαός, δεν θα τα ανεχτεί αυτά.
    Αυτοί που είναι ή θέλουν να γίνουν κόλακες των “ισχυρών” φαίνονται από μακριά…

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί