Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία στέλνουν πυραύλους στην Ουκρανία – Εκκενώνουν την πρεσβεία τους οι ΗΠΑ

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επεξεργάζεται σχέδιο απομάκρυνσης των οικογενειών των εργαζομένων στη γερμανική πρεσβεία

Κλιμακώνεται περαιτέρω η ένταση υπό τον φόβο μιας εισβολής της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία: ένα ενδεχόμενο που πάντως διαψεύδει μέχρι στιγμής η Μόσχα, αν και ήδη έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία. Από την πλευρά της η Ρωσία ζητά νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Στο παραπάνω πλαίσιο, με κοινή τους ανακοίνωση τρία κράτη της Βαλτικής (και συγκεκριμένα η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία) δήλωσαν ότι θα στείλουν αμερικανικούς πυραύλους στην Ουκρανία, σε μια κίνηση για την οποία έχουν ήδη δώσει την έγκρισή τους οι ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ότι η Ουάσιγκτον χαιρετίζει τα τρία έθνη του ΝΑΤΟ και τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες «για τη μακροχρόνια υποστήριξή τους στην Ουκρανία», προσθέτοντας σε άλλη ανάρτησή του πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τις εν λόγω μεταφορές οπλικών συστημάτων στο Κίεβο, προκειμένου αυτό να «ενισχύσει την ικανότητά του να αμύνεται ενάντια στην απρόκλητη και ανεύθυνη επιθετικότητα της Ρωσίας».

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το πότε ακριβώς θα σταλούν οι πύραυλοι στην Ουκρανία.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η Εσθονία ζήτησε την έγκριση του Βερολίνου για να στείλει σοβιετικά οβιδοβόλα προς την Ουκρανία. Τα οβιδοβόλα αυτά κάποτε ανήκαν στην Ανατολική Γερμανία. Το Βερολίνο δήλωσε ότι εξετάζει το αίτημα της Εσθονίας, χωρίς μέχρι στιγμής να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες. 

Σημειώνεται πάντως ότι ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει χαρακτηρίσει τις παροχές όπλων της Δύσης προς την Ουκρανία ως εξαιρετικά επικίνδυνες, επισημαίνοντας μάλιστα πως «δεν κάνουν τίποτα για να μειώσουν τις εντάσεις».

Η άσκηση του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα, 12ήμερη θαλάσσια άσκηση στη Μεσόγειο θάλασσα με την ονομασία «Neptune Strike ’22». 

Ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε πως το αεροπλανοφόρο Χάρι Τρούμαν θα είναι η κύρια συμβολή του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ στην άσκηση αυτή, για την πραγματοποίηση της οποίας ελήφθη υπόψη και η κατάσταση στην Ουκρανία.

«Υπήρξε η δέουσα προσοχή… δεδομένης της έντασης αυτή τη στιγμή, σχετικά με την άσκησή μας. Έπειτα από σκέψη και συζήτηση με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, πάρθηκε η απόφαση να προχωρήσουμε», δήλωσε ο Κίρμπι, σημειώνοντας πάντως πως η άσκηση αυτή δεν έχει σχεδιαστεί για να ενσωματώνει σενάρια που σχετίζονται άμεσα με τα τρέχοντα γεγονότα στην Ευρώπη.

Αναζητείται διπλωματική λύση στο Παρίσι

Εξάλλου, πολιτικοί σύμβουλοι από τις τέσσερις χώρες του «σχήματος της Νορμανδίας» (δηλαδή τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία), θα συναντηθούν στο Παρίσι στις 25 Ιανουαρίου για συνομιλίες με αντικείμενο την κατάσταση στην Ουκρανία.

Την πληροφορία έδωσε στη δημοσιότητα πηγή της ρωσικής κυβέρνησης. Από την πλευρά του ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού διαπραγματευτή Άντριι Γέρμακ, επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζεται μια συνάντηση στο Παρίσι, προσθέτοντας πάντως πως μια προκαταρκτική ημερομηνία που έχει οριστεί είναι η 26η Ιανουαρίου (κι όχι η 25η).

Οι Αμερικανοί εκκενώνουν την πρεσβεία τους στο Κίεβο

Σε εκκένωση της πρεσβείας της στο Κίεβο από τη απαραίτητο προσωπικό προχωρούν οι ΗΠΑ όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής, η εκκένωση θα αρχίσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ανάλογα φυσικά και με τις εξελίξεις στο μέτωπο της ρωσοουκρανικής κρίσης η οποία, λόγω της ανάμιξης του ΝΑΤΟ, έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις.

Η πρεσβεία, όπως ανακοινώθηκε, στρέφεται στο να βοηθήσει την Ουκρανία να ενισχύσει την άμυνά της ενόψει της “αυξανόμενης ρωσικής επιθετικότητας”. Κοντολογίς αναμένει εισβολή των Ρώσων σε ουκρανικό έδαφος τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Με ανάρτησή της στο twitter επίσης, η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο γνωστοποίησε ότι έφτασε στην Ουκρανία πολύ μεγάλη βοήθεια σε όπλα και πυρομαχικά “για τους υπερασπιστές της πρώτης γραμμής”.

Την ίδια ώρα γίνεται προσπάθεια να παραμείνει ανοιχτή η διπλωματική οδός αφού, σύμφωνα με το Reuters, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία και Ουκρανία συμφώνησαν να συνομιλήσουν στο Παρίσι για την κρίση στις 25 Ιανουαρίου σε επίπεδο συμβούλων.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από την ουκρανική πλευρά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γερμανία

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επεξεργάζεται σχέδιο απομάκρυνσης των οικογενειών των εργαζομένων στη γερμανική πρεσβεία στην Ουκρανία για την περίπτωση που η ένταση με τη Ρωσία κλιμακωθεί περαιτέρω, μεταδίδει η εφημερίδα BILD.

Η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί πάντως να απορρίπτει το ουκρανικό αίτημα για παράδοση όπλων. «Η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί άμεση επανεξέταση και αλλαγή πορείας από τον κυβερνητικό συνασπισμό στο θέμα της παράδοσης όπλων στην Ουκρανία», δήλωσε ο ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο ‘Αντρι Μέλνικ, για να λάβει απάντηση από την υπουργό ‘Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, η οποία, σε συνέντευξή της στην Welt am Sonntag δηλώνει ότι «οι παραδόσεις όπλων δεν θα βοηθούσαν αυτή τη στιγμή – αυτή είναι η συναίνεση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

Η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός πρόσθεσε πάντως ότι τον επόμενο μήνα θα παραδοθεί «πλήρες νοσοκομείο πεδίου, συμπεριλαμβανομένης της απαραίτητης εκπαίδευσης, με πλήρη χρηματοδότηση της Γερμανίας για 5,3 εκατομμύρια ευρώ»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί