«Για όσους δεν καταλαβαίνουν γιατί οι νέοι επιστήμονες φεύγουν στο εξωτερικό»

Οι Νοσοκομειακοί Γιατροί Ηρακλείου με αφορμή την κραυγή απόγνωσης των υγειονομικών του ΠΑΓΝΗ

Ανακοίνωση με αφορμή την κοινή δήλωση των υγειονομικών του ΠΑΓΝΗ εξέδωσε η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ηρακλείου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Για όσους δεν καταλαβαίνουν γιατί οι νέοι επιστήμονες φεύγουν στο εξωτερικό

Δημοσιεύτηκε στον τύπο μια ανακοίνωση – διαμαρτυρία ειδικευόμενων γιατρών του ΠαΓΝΗ για τις συνθήκες ζωής, εκπαίδευσης και εργασίας τους.

Θα μπορούσε να την αντιμετωπίσει κανείς σαν μια συνηθισμένη συνδικαλιστική ανακοίνωση, αν δεν έκανε οφθαλμοφανείς όλους εκείνους τους λόγους που ωθούν τους νέους γιατρούς της χώρας μας να αναζητήσουν ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον σε χώρες του εξωτερικού. Με δυο κουβέντες τι λέει η ανακοίνωση: κακή εκπαίδευση χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα, άπειρες εργατοώρες, χαμηλοί μισθοί, ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα και απαξιωτική συμπεριφορά από Διοικητές νοσοκομείων και Διευθυντές κλινικών. Οι ειδικευόμενοι αντιμετωπίζονται σαν ο «χαμάλης» του συστήματος υγείας και λησμονάται ο κύριος λόγος παρουσίας τους, που δεν είναι άλλος από την εκπαίδευσή τους για να αναλάβουν τα επόμενα χρόνια τη φροντίδα υγείας του πληθυσμού της χώρας μας.

Γιατί λοιπόν ένας νέος γιατρός να μείνει στην χώρα μας με αυτές τις συνθήκες, όταν μπορεί να βρει καλύτερους εργασιακούς όρους στο εξωτερικό; Για όσους δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος να σημειώσουμε πως σήμερα υπηρετούν μόνο στην Γερμανία περισσότεροι από 3.000 Έλληνες γιατροί. Εάν η επιστημονική αυτή μετανάστευση, που ξεκίνησε τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και που συνεχίζεται μέχρι σήμερα με αμείωτους ρυθμούς, δεν ανασχεθεί, τα αμέσως επόμενα χρόνια τα ελληνικά νοσοκομεία δεν θα μπορούν να ανανεώσουν το επιστημονικό προσωπικό τους. Ήδη πολλές από τις θέσεις που προκηρύσσονται ιδίως σε επαρχιακά νοσοκομεία (δες Ρέθυμνο, Αγ. Νικόλαο κ.α.) παραμένουν άγονες λόγω ανυπαρξίας ενδιαφέροντος.

Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης και δεν αποδοθεί ο απαιτούμενος σεβασμός στο ρόλο που διαδραματίζουν σήμερα στα νοσοκομεία μας αλλά και στο έργο που θα κληθούν να υπηρετήσουν τα επόμενα χρόνια, θα ψάχνουμε να βρούμε γιατρούς από χώρες που -με περισσό θράσος- αποκαλούμε σήμερα τριτοκοσμικές.

Οι υπεύθυνοι του σχεδιασμού για την υγεία δείχνουν να μην καταλαβαίνουν. Τα σχέδια που έχουν διαρρεύσει για τους νέους γιατρούς μιλάνε για επιλογή ειδικότητας με βάση το βαθμό πτυχίου (λες και περισσεύουν) ή την υποχρεωτική θητεία έναντι εξευτελιστικής αμοιβής μετά την λήψη του πτυχίου ιατρικής για λόγους «εκπαίδευσης», ομολογώντας ή ότι η εκπαίδευση έξι χρόνων δεν είναι ικανοποιητική (ποιος ευθύνεται άραγε;) ή ότι ψάχνουν για φτηνά εργατικά χέρια για να κλείσουν τρύπες του συστήματος που οι ίδιοι δημιούργησαν. 

Είναι απόλυτη ανάγκη η ίδια η ελληνική κοινωνία να αγκαλιάσει και να προστατεύσει αυτήν την εργασιακή ομάδα, γιατί πολύ σύντομα αυτή η ίδια η κοινωνία είναι που θα αναζητήσει τις υπηρεσίες της.

Ζητάμε άμεσα:

  • Κατάρτιση συγκεκριμένου και ενιαίου προγράμματος εκπαίδευσης για όλα τα νοσοκομεία της χώρας που χορηγούν ειδικότητα
  • Αυστηρός έλεγχος από το υπουργείο υγείας για την τηρησή του με στέρηση δικαιώματος εκπαίδευσης σε κλινικές εφόσον αυτό καταστρατηγείται
  • Καθορισμός ανώτερου αριθμού εφημεριών που -για κανένα λόγο- δεν θα υπερβαίνεται 
  • Χορήγηση από το κράτος (και όχι από φαρμακευτικές εταιρείες) χρηματοδότησης για σεμιναριακή επιμόρφωση υποχρεωτικά σε όλους τους ειδικευόμενους και όχι με επιλογή του Διευθυντή της κλινικής.
  • Γενναία αύξηση μισθού και εφημεριακής αποζημίωσης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί