Λινού για σχολεία: Δε συμφωνώ με τη λογική του 50%+1 – Ένα τμήμα μπορεί να κολλήσει 100- 150 άτομα

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για το άνοιγμα των σχολείων σχολίασε η καθηγήτρια επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αθηνά λινού χαρακτηρίζοντας το ξεκίνημα «δύσκολο».

«Έχουμε όλοι χαλαρώσει, ελπίζουμε κι ευχόμαστε όλοι να μην κλείσουν τα σχολεία», σημείωσε η καθηγήτρια και τόνισε πως δεν συμφωνεί καθόλου με το σχέδιο για το 50+1.

«Όταν ξέρουμε ότι έχουν νοσήσει 11 παιδιά, πιθανότατα άλλα 5 τουλάχιστον νοσούν επίσης. Τελικά, αυτά τα 20 παιδιά θα πάνε σπίτι, θα μεταφέρουν τη νόσο σε αδέρφια και γονείς, παπούδες, γιαγιάδες, φίλους, μία γυναίκα που ίσως βοηθάει στο σπίτι, σε μια γειτόνισσα. Δηλαδή, ένα τμήμα θα μεταφέρει τη νόσο, με τη μεταδοτικότητα που έχει το νέο στέλεχος, σε 100-150 άτομα. Συν τα φροντιστήρια και τις δραστηριότητες», τόνισε η κυρία Λινού.

Συμβούλεψε δε τους γονείς «να αγοράσουν από σήμερα τις μάσκες και να κάνουν από σήμερα πρόβες, ώστε να συνηθίσουν να τις φορούν».

Όπως είπε δεν είναι μόνο το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών στα παιδιά ηλικιών 12-17 ετών που πρέπει να προβληματίζει ενόψει ανοίγματος των σχολείων την επόμενη εβδομάδα, είναι και «όλα τα παιδιά από 3 ετών, που συνήθως πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς και μετά στο νηπιαγωγείο, μέχρι τα 12, δηλαδή όλο το Δημοτικό, που δεν έχουν καμία δυνατότητα εμβολιασμού. Για αυτά τα παιδιά είναι πάρα πολύ δύσκολη» η κατάσταση, «γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να τηρήσουν μέτρα, δεν έχουν υπάρξει αλλαγές στη σύνθεση των τμημάτων, λιγάκι έχουμε όλοι χαλαρώσει. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην κλείσουν τα σχολεία, είναι απαραίτητο να πάνε όλα τα παιδιά, για ποικίλους λόγους».

Εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό της για το φαινόμενο παιδίατροι, όπως και γυναικολόγοι, που αντί να προωθούν τον εμβολιασμό προβάλλουν τις επιφυλάξεις τους. «Δεν έχουν σκεφτεί τις συνέπειες της νόσου. Από τα 100 παιδιά που θα νοσήσουν, ένα 10% θα νοσήσει πάρα πολύ σοβαρά. Και ένα ποσοστό είτε νοσήσει σοβαρά είτε όχι θα έχει μακροχρόνια υπολείμματα, για ένα χρόνο, για δύο χρόνια. Θα δημιουργηθεί εκρηκτική κατάσταση στην καθημερινότητα των οικογενειών», προειδοποίησε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί