Μήνυμα του Σ.Βαρδάκη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας – 12 Ιουνίου

Σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, ένα στα έξι παιδιά του πλανήτη εργάζονται σε κάποιο περιβάλλον, το οποίο είναι επιβλαβές  για τη σωματική και ψυχική του υγεία. Σε παγκόσμιο επίπεδο 73 εκατομμύρια από τα εργαζόμενα παιδιά είναι κάτω των 10 ετών και κάθε χρόνο, παραπάνω από 22 χιλιάδες από αυτά σκοτώνονται σε εργατικά ατυχήματα. 

Στην Ελλάδα περίπου 50.000 ανήλικα παιδιά δουλεύουν σε βιοτεχνίες, εργοστάσια, αγροτικές εργασίες, ενώ κάθε χρόνο 10.000 παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και χάνουν το δικαίωμά τους σε ένα μέλλον ίσων ευκαιριών.

Με αφορμή την ημέρα, ο Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έστειλε το ακόλουθο μήνυμα:

«Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα μετά την υγειονομική κρίση, αλλά και την οικονομική που ακολούθησε, έχει  ως αποτέλεσμα, πολλές οικογένειες να αδυνατούν να παράσχουν τ στα παιδιά τους, τα απαραίτητα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με πολιτικές αποφάσεις της σημερινής κυβέρνησης, όπως η αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών για την εργασία, φοβόμαστε ότι θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη σχολική διαρροή και ένταξη όλο και περισσότερων ανήλικων στην αγορά εργασίας, σε αδήλωτες θέσεις εργασίας χωρίς καμία ασφάλεια,  με πολύ χαμηλές αμοιβές. 

Επιπλέον, η  «Σύμβαση των δικαιωμάτων του παιδιού» που επικυρώθηκε από 187 κράτη το 1989 και την συνυπέγραψε η χώρα μας, ορίζει ότι: “τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα του παιδιού να προστατεύεται από την οικονομική εκμετάλλευση και από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας που ενέχει κινδύνους…”. 

Είναι επιτακτική ανάγκη να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο τις οικογένειες, που πλήττονται οικονομικά, ώστε τα ανήλικα μέλη τους να μην αναγκάζονται να εργάζονται  και να ακολουθήσουμε ένα Στρατηγικό Πλαίσιο Πολιτικής Για Την Μείωση της  Πρόωρης Εγκατάλειψης του Σχολείου στην Ελλάδα, σύμφωνα με αυτό που καταρτίστηκε Ιούνιο – Δεκέμβριο  2015. 

Οφείλουμε να προστατεύσουμε όλα τα παιδιά της χώρας μας από οικονομική εκμετάλλευση και οποιαδήποτε επικίνδυνη εργασία.»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί