Θα ανατρέψουμε την καταστροφική κυβερνητική πολιτική ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων αγαθών

του Σωκράτη Βαρδάκη* 

Σύσσωμη η ΝΔ υπερψήφισε το νομοσχέδιο-έκτρωμα για το ξεπούλημα του νερού σε ιδιωτικά συμφέροντα, συνεχίζοντας ακάθεκτη το πλιάτσικο που έχει εξαπολύσει εν συνόλω στις δημόσιες υποδομές, εδώ και τέσσερα χρόνια. 

Συνεχίζοντας την εγκληματική πολιτική της, με στόχο την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών,  η κυβέρνηση εισάγει αυτή τη φορά αντιμεταρρυθμίσεις για το νερό και τα απορρίμματα, εκχωρώντας νευραλγικούς τομείς του δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης στο ιδιωτικό κεφάλαιο και μάλιστα χωρίς διαβούλευση και συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων.

Μια  αντιμεταρρύθμιση που στήριζε κατά τη μνημονιακή περίοδο και την οποία ως  κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε το 2016 να  αναιρέσει, ολοκληρώνοντας όλες τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις σε ύδατα, λύματα, πλημμύρες και απορρίμματα, δεσμεύοντας και ξεκινώντας μελέτες και έργα 2,2 δισ. ευρώ για τη διαχείριση λυμάτων και απορριμμάτων, με κεντρική επιλογή τα έργα αυτά να σχεδιαστούν και να μείνουν στην αυτοδιοίκηση.

Ενδεικτικό της διαφοράς πολιτικών και αντιμετώπισης των δημόσιων αγαθών είναι το ότι το 2019 για παράδειγμα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε την ΕΥΔΑΠ με 420 εκ. ευρώ αποθεματικό και έκτοτε η κυβέρνηση της ΝΔ προβαίνει μόνο σε ζημιογόνες λύσεις.

 Με την προσφιλή της πρακτική, η κυβέρνηση σκόπιμα άφησε απροστάτευτες τις ΔΕΥΑ μπροστά στις υπέρογκες αυξήσεις του κόστους ενέργειας,  οι οποίες συσσώρευσαν χρέη, με στόχο να οδηγηθούν στη χρεοκοπία.

Ακόμα κι αν η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το πολυνομοσχέδιο δεν ιδιωτικοποιεί το νερό, αλλά απλώς μεταφέρει τις αρμοδιότητες διαχείρισής του στη Ρυθμιστική Αρχή για λόγους καλύτερης και αποδοτικότερης λειτουργίας, ο ίδιο ο ρόλος της τους διαψεύδει καθώς είναι η ρύθμιση της αγοράς. Πώς λοιπόν, συνδέεται αυτό με ένα δημόσιο αγαθό όπως το νερό;

Μάλιστα, αφαιρούνται πολύτιμοι πόροι από την Αυτοδιοίκηση και ταυτόχρονα το κόστος ιδιωτικοποίησης βαραίνει πολίτες και επαγγελματίες, αποκρύπτοντας εντέχνως τόσο καιρό ότι η ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης αποτελεί προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού κατάργησε την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου ενέργειας, αποδεχόμενη επί της ουσίας την αδυναμία ελέγχου των υπηρεσιών νερού, σήμερα προχωρά σε ΣΔΙΤ παραχώρησης του εξωτερικού υδραγωγείου της ΕΥΔΑ, σε σχέδιο συγχωνεύσεων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), σε μελέτη για εφαρμογή των ΣΔΙΤ ακόμα και στη λειτουργία υφιστάμενων μονάδων που λειτουργούν υπό την εποπτεία της Αυτοδιοίκησης, όπως οι βιολογικοί καθαρισμοί, καθώς και σε ένταξη σε ΣΔΙΤ μεγάλων αρδευτικών έργων (ταμιευτήρες και δίκτυα) που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προωθούσε ως δημόσια έργα για να μην ανέβει το κόστος του αρδευτικού νερού και για να μην ελέγχει ιδιώτης το νερό άρδευσης και τις αγροτικές καλλιέργειες. Χαρακτηριστικά, οι εκπρόσωποι εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ καταγγέλλουν ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ ξεκίνησε την εμπορευματοποίηση του νερού με την εκποίηση του 40% των αποθεμάτων νερού της χώρας σε ιδιώτες.

Παράλληλα, ιδιωτικοποιεί και τη διαχείριση απορριμμάτων, με τη δημιουργία ιδιωτικών μονάδων επεξεργασίας και καύσης απορριμμάτων, όπως προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, και μετατρέπει σε έργα ΣΔΙΤ μεγάλα έργα επεξεργασίας απορριμμάτων που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προεντάξει στο ΕΣΠΑ ως δημόσια έργα. 

Η εμπορευματοποίηση του τομέα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση των δημοτικών τελών, απολύσεις εργαζομένων, μεγαλύτερη αδιαφάνεια, ανεξέλεγκτες καταστάσεις όσον αφορά την τήρηση κανόνων προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος. 

Ταυτόχρονα, εισηγείται μια σειρά αντιπεριβαλλοντικών ρυθμίσεων που διευκολύνουν το χτίσιμο σε αιγιαλούς και υποβαθμίζουν την προστασία περιοχών natura.

Χρέος μας, να αγωνιστούμε για να ανακόψουμε τα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης και να προστατεύσουμε τα δημόσια αγαθά. Δέσμευσή μας, ότι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση, θα ακυρώσει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού.

* Ο Σωκράτης Βαρδάκης είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ηρακλείου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί