Κραυγή απόγνωσης κι από τους ξεναγούς: «Επιτέλους, στηρίξτε μας!»

Ανεργία που υπερβαίνει το 90%, μηδενικό εισόδημα για τους περισσότερους ξεναγούς – Διαμαρτυρία την Κυριακή στην Πλατεία Ελευθερίας

Ανακοίνωση εξέδωσε το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης & Σαντορίνης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ξεναγού που εορτάζεται στις 21 Φεβρουαρίου.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Η εικοστή πρώτη Φεβρουαρίου είναι η παγκόσμια ημέρα ξεναγού. Για πολλούς η λέξη ξεναγός φέρνει στο νου ηρωίδες αγαπημένων παλαιών αλλά και νέων κινηματογραφικών επιτυχιών. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Ας γνωριστούμε καλύτερα.

Σύμφωνα με το νόμο, «Ξεναγός (εξηγητής), κατά την έννοιαν του παρόντος είναι ο συνοδεύων αλλοδαπούς ή ημεδαπούς περιηγητάς ή επισκέπτας της χώρας, καθοδηγών αυτούς και υποδεικνύων τα αξιοθέατα του τόπου, αρχαία ή ιστορικά μνημεία, καλλιτεχνικά έργα πάσης εποχής, επεξηγών εις αυτούς την σημασίαν αυτών, τον προορισμόν και την ιστορίαν των και παρέχων γενικωτέρας πληροφορίας περί της αρχαίας και νεωτέρας Ελλάδος».

Το επάγγελμα του ξεναγού είναι κατοχυρωμένο από την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ξεναγού στην Ελλάδα, χορηγεί μόνο το Υπουργείο Τουρισμού.

Ο ξεναγός λοιπόν, πρέπει να είναι σωστά καταρτισμένος, να έχει ευρύ φάσμα γνώσεων και να επιμορφώνεται διαρκώς για να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις του επαγγέλματός του. Είναι αυτός που θα παρουσιάσει σωστά τον τόπο του, θα εξηγήσει (εξηγητής γαρ) τα καλώς, αλλά και τα κακώς κείμενα, θα διαλύσει παρεξηγήσεις και παρανοήσεις και θα κάνει τους επισκέπτες να αγαπήσουν τον τόπο του και να ξανάρθουν. Έχοντας άμεση επαφή με τον επισκέπτη, ο ξεναγός είναι η εικόνα του τόπου. Κι ένας μικρός πρεσβευτής του.

Για να γίνει κάποιος ξεναγός πρέπει να φοιτήσει σε μια από τις 5 κρατικές διετείς Σχολές Ξεναγών και να διδαχτεί Ιστορία, Αρχαιολογία, Λαϊκή Τέχνη, Ιστορία της Τέχνης, Γεωγραφία, Γεωλογία, Μυθολογία και μια σειρά άλλων μαθημάτων που αφορούν τον πολιτισμό και την οικονομία της χώρας μας.

Είναι ένα επάγγελμα που θέλει κόπο και θυσίες, θέλει μεράκι, διαρκή επιμόρφωση κι αγάπη, θέλει ψυχή. Θέλει να δίνεις και να δίνεσαι.

Φτάνουμε λοιπόν στην 21η Φεβρουαρίου 2021. Παγκόσμια Ημέρα Ξεναγού. Δυο μήνες σχεδόν μετά το τέλος μιας από τις δυσκολότερες (τουριστικά και όχι μόνο) χρονιές των τελευταίων ετών. Οι περίπου 3000 ξεναγοί της Ελλάδας μετρούν ακόμα τις πληγές που άφησε το 2020. Ανεργία που υπερβαίνει το 90%, μηδενικό εισόδημα για τους περισσότερους (οι ξεναγοί δεν μπαίνουν σε αναστολή και για να γίνουν εκδρομές πρέπει και κόσμος να έρθει και να θελήσει να κάνει εκδρομές), αβεβαιότητα για το μέλλον, στήριξη με το σταγονόμετρο. 1864 ευρώ έλαβαν οι ξεναγοί για το 2020 από την Πολιτεία. Οι επαγγελματίες ξεναγοί, έχουν ενισχυθεί με μοναδικά ένσημα αυτά της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου του 2020, δηλαδή με 50 ένσημα για όλο το 2020 και μην έχοντας καλύψει τα 100 ένσημα για το 2020, δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας για το χειμώνα του 2021-2022. Δεν θα έχουν καν το «μαξιλαράκι» των 2 μηνών του επιδόματος ανεργίας για αυτήν την περίοδο. Ενώ κανείς δεν ξέρει, ούτε τι πρόκειται να γίνει από το Φεβρουάριο και μετά στο θέμα της οικονομικής στήριξης, ούτε πότε θα επανεκκινήσει ο τουρισμός στη χώρα μας.

Οι ξεναγοί δεν επαιτούν, χρειάζονται την αρωγή της Πολιτείας για να επιβιώσουν.

Στηρίξτε επιτέλους και τους ξεναγούς, τους πρεσβευτές της χώρας μας!

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών: Πολίτες δεύτερης κατηγορίας οι ξεναγοί

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών, εκπροσωπώντας όλους τους ξεναγούς της Ελλάδας, διαμαρτύρεται για την εγκατάλειψη του κλάδου από την κυβέρνηση! Τα σωματεία Ξεναγών θα οργανώσουν σε όλη την Ελλάδα δράσεις για να προβληθούν τα αιτήματα μας. Από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μέχρι την Κρήτη, την Κέρκυρα και τη Ρόδο. Η κινητοποίηση μας θα έχει συμβολικό χαρακτήρα και θα πραγματοποιηθεί με λίγα άτομα, ως συμμόρφωση στα μέτρα προστασίας από την πανδημία.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε  τα νέα μέτρα στήριξης λόγω της πανδημίας που μαστίζει την χώρα. Μόνο που για τους Ξεναγούς, διαγράφηκαν οι μήνες Νοέμβριος και Δεκέμβριος 2020, και αποζημίωση ειδικού σκοπού θα δοθεί μόνο για Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021.  

Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι, το καταστροφικό 2020 κατά το οποίο οι Ξεναγοί δεν εργάστηκαν  καθόλου, κλείνει με ενίσχυση για αυτούς, 1.868 ευρώ για ενάμιση χρόνο. Ένα ποσό χαμηλότερο και από αυτό ακόμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τη στιγμή που στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για το ίδιο διάστημα, οι Ξεναγοί ενισχύθηκαν με 7000 ως 19000 ευρώ.

 – Οι επαγγελματίες ξεναγοί έχουν ενισχυθεί με μοναδικά ένσημα αυτά της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου του 2020 (δηλαδή με 50 ένσημα για όλο το 2020). 

Θα είμαστε ο μοναδικός κλάδος στην Ελλάδα που δε θα δικαιούται επίδομα ανεργίας στο τέλος του 2021. Οι Ξεναγοί λόγω ειδικής διάταξης λαμβάνουν 2 μήνες επίδομα ανεργίας με 100 ένσημα και 3 μήνες με 200 ένσημα.

Ζητούμε από τους Υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών

Αναδρομικά, αποζημίωση ειδικού σκοπού, με ένσημα, για τους μήνες Μάιο έως Αύγουστο και  Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2020, για να συμπληρώσουμε τα ένσημά μας για το 2020 και να δικαιούμαστε 3 μήνες επιδόματος ανεργίας, όταν, με το καλό, επανέλθουμε στη κανονικότητα. 

ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ – ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΑΣ!

 – Ζητούμε αποζημίωση ειδικού σκοπού με ένσημα, για τους μήνες Μάιο έως Αύγουστο και Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2020  

 – Η αποζημίωση ειδικού σκοπού να συνεχιστεί μέχρι Απρίλιο 2021 τουλάχιστον και μετά, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.  

 – Παρακαλούμε τους βουλευτές όλων των κομμάτων και τα ΜΜΕ να υποστηρίξουν τα δίκαια αιτήματά μας. 

Εκδήλωση διαμαρτυρίας

Σεβόμενοι τα πρωτόκολλα COVID-19, τα μέλη του Δ.Σ. και μόνο του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης, ανακοινώνουν ότι πρόκειται να πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 21/02/2021, στις 11.00 στην Πλατεία Ελευθερίας, μπροστά από τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί