Επανερχόμαστε στην σκληρή πραγματικότητα του περασμένου Φθινοπώρου – Προς νέο σκληρό lockdown η Αττική

«Το τρίτο κύμα θα το πληρώσουμε όλοι οι φορολογούμενοι» λέει ο Σκυλακάκης

Τα 1.261 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης (όπως είχε προαναγγείλει ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας το μεσημέρι), ο δείκτης αναπαραγωγής που έχει ξεπεράσει ελαφρά το 1 (δηλαδή ανακόπηκε η τάση περιορισμού), αλλά και τα δεκάδες νέα κρούσματα που αφορούν το «βρετανικό» στέλεχος που είναι 50% πιο μεταδοτικό, εντείνουν τον προβληματισμό και επαναφέρουν την Ελλάδα στην σκληρή πραγματικότητα του περασμένου Φθινοπώρου.

Δείτε επίσης: Προαναγγελία Αρκουμανέα για «τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων» σήμερα

Κορονοϊός: 1.261 νέα κρούσματα – 22 νεκροί σε 24 ώρες – 244 οι διασωληνωμένοι

Τότε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρώτα καθυστέρησε δύο τουλάχιστον εβδομάδες να επιβάλει περιοριστικά μέτρα, παρότι από τα μέσα Οκτωβρίου ήταν εμφανές ότι ειδικά στη βόρεια Ελλάδα τα επιδημιολογικά δεδομένα επιδεινώνονταν και η κατάσταση στις γειτονικές χώρες (Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία) ήταν εξαιρετικά αρνητική. Στη συνέχεια, εξήγγειλε μέτρα πολύ πιο ήπια από ότι απαιτείτο στο τέλος Οκτωβρίου, για να αναγκαστεί τελικά, μία εβδομάδα μετά, να επιβάλει πλήρες lockdown. Ήταν ωστόσο αργά όπως απέδειξε η αλματώδης αύξηση των νεκρών το επόμενο δίμηνο και ως το τέλος του έτους.

Η πρόταξη του ανοίγματος της αγοράς αντί της ουσιαστικής ενίσχυσης των επιχειρηματιών και των εργαζόμενων ώστε να αντέξουν στο lockdown επαναλήφθηκε και την περίοδο των εορτών. Και αυτή τη φορά, η κατάσταση φαίνεται ότι «ξεφεύγει» ακριβώς εκεί που είναι το πιο επικίνδυνο και ακριβώς εκεί που είναι προφανές ότι θα γινόταν: στην μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας και ευρύτερα στην Αττική, όπου συνωστίζεται εδώ και 70 χρόνια ο μισός πληθυσμός της χώρας. Και όπως παραδέχθηκε και ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών, «το τρίτο κύμα θα το πληρώσουμε όλοι οι φορολογούμενοι».

To επίκεντρο της νέας έξαρσης είναι η Αττική, όπως δείχνει η νέα αύξηση του μέσου όρου επταημέρου στις περιοχές της μέσα σε 24 ώρες, που συνεχίζεται εδώ και δύο εβδομάδες:

Κεντρικός Τομέας (+14,8%)
71,43 την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου
82,00 την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου

Βόρειος Τομέας (+0,6%)
47,43 την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου
47,71 την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου

Δυτικός Τομέας (+12,9%)
41,00 την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου
46,29 την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου

Νότιος Τομέας (+19,4%)
31,00 την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου
37,00 την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου

Ανατολική Αττική (+7,3%)
39,00 την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου
41,86 την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου

Δυτική Αττική (+21,4%)
12,71 την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 
15,43 την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου

Οι λοιμωξιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζουν την Τετάρτη στην υποεπιτροπή που συγκροτούν προκειμένου να εξετάσουν εισήγηση νέων περιοριστικών μέτρων στην Επιτροπή, που με την σειρά της αναμένεται να διαμορφώσει τις τελικές της θέσεις την Παρασκευή. Σημειώνεται ότι ήδη ο υπουργός Υγείας Βασ. Κικίλιας άνοιξε «παράθυρο» για απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18.00 και στην Αττική.

Ο μεγάλος φόβος όλων αφορά την επανάληψη όσων έζησε η βόρεια Ελλάδα το τελευταίο δίμηνο του 2020 στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, όταν υπήρξαν ακόμη και διακομιδές στην Αθήνα. Εάν αυτό το φαινόμενο επαναληφθεί στο λεκανοπέδιο της Αττικής, ο κίνδυνος να ζήσει η Ελλάδα καταστάσεις αντίστοιχες της Ιταλίας την Άνοιξη του 2020 είναι ορατός, έστω και αν σταδιακά ο εμβολιασμός καλύπτει το ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό, μαζί με κάποιους από τους υπέργηρους πολίτες.

Οι πληροφορίες της Αυγής αναφέρουν ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία την Τρίτη να έφτασαν τους 175 νέους ασθενείς, αριθμός κατά 18,2% αυξημένος σε σχέση με την Δευτέρα και σε πολύ υψηλότερα ποσοστά σε σύγκριση με τις τιμές της προηγούμενης εβδομάδας. Η αύξηση αυτή αναμένεται να καταγραφεί και για τις εισαγωγές σε ΜΕΘ το επόμενο 10ήμερο. Σημειώνεται ότι επί του παρόντος η πληρότητα στις απλές κλίνες των κλινικών covid-19 είναι ήδη σχεδόν 25% και στις κλίνες ΜΕΘ άνω του 40%.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί