Προειδοποίηση επιστημόνων: Κίνδυνος να ζήσει όλη η χώρα την τραγωδία της Θεσσαλονίκης μετά τον συνωστισμό έξω από τις εκκλησίες

Σοκαρισμένοι εμφανίζονται οι επιστήμονες από τις εικόνες συνωστισμού στα Θεοφάνεια, μετά την απόφαση της Εκκλησίας να σπάσει με τσαμπουκά το lockdown και να ανοίξει με την ανοχή της κυβέρνησης τους ναούς στους πιστούς. Με δραματικούς τόνους προειδοποιούν ότι έρχεται τρίτο κύμα της πανδημίας στην χώρα με πολλά θύματα, υπογραμμίζοντας ότι όλη η χώρα κινδυνεύει να ζήσει την τραγωδία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.

«Δε φοβάμαι ότι θα ζήσουμε αντίστοιχα περιστατικά, είμαι σίγουρος. Χειρότερα πολύ χειρότερα, με αυτά τα μυαλά δε θα μιλάμε μόνο για τραγωδία της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος αλλά της χώρας… Να είσαστε σίγουροι ότι έχουμε τρίτο κύμα μπροστά, και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε, η διαφορά μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου είναι ότι το ΕΣΥ είναι πολύ πιο πιεσμένο χωρίς διαθέσιμες ΜΕΘ. «Έχω χάσει τα λόγια μου, πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο μπορώ να προσθέσω για να βοηθήσω τους πολίτες και την πολιτεία να αποφύγουμε την τραγωδία η οποία συνεχίζεται και βλέπουμε μπροστά μας» τόνισε ο Ν. Καπραβέλος. 

Ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» αποκάλυψε δε ότι η εισαγγελία της πόλης τον κάλεσε πριν από μερικές εβδομάδες στο πλαίσιο της διερεύνησης τυχόν ευθύνες για την τότε κατάσταση. «Σε μια από τις μαύρες μέρες του Νοεμβρίου είχα κάνει την επισήμανση ότι χάνονται και θα χαθούν ζωές που θα μπορούσαν να έχουν κερδηθεί. Μετά από εβδομάδα με είχε καλέσει η εισαγγελία Θεσσαλονίκης με τρία ερωτήματα: πρώτον, τι δεν έγινε που μπορούσε να γίνει, δεύτερον ποτέ έπρεπε να γίνει και τρίτον, ποιοι ευθύνονται… Βρέθηκα σε πολύ δύσκολη θέση να εξηγήσω ότι ό,τι έγινε τον Οκτώβριο έγινε γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα,  την πληρώσαμε με εκατόμβη θυμάτων και συνεχίζουμε» δήλωσε.

«Σε εθνικό επίπεδο θα έχουμε αυτό που συνέβη στη Θεσσαλονίκη»

«Έχουμε ήδη στοιχεία ότι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έγιναν παραπάνω μεταδόσεις, το είδαμε στα λύματα και το περιμένουμε στα κρούσματα» δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης στον ΣΚΑΪ και επεσήμανε πως το να προστεθεί το τι έγινε χθες με την γιορτή των Θεοφανείων, σημαίνει πως σε εθνικό επίπεδο θα έχουμε αυτό που συνέβη στην Θεσσαλονίκη, που είναι πολλαπλάσιο.

«Εμείς οι επιστήμονες βλέπουμε τις μεταδόσεις καθώς συμβαίνουν. Όταν είδα τις εικόνες από τα Θεοφάνεια χθες με σόκαρε, γιατί καταλαβαίνω τι σημαίνει αυτό όσον αφορά στις μεταδόσεις. Έβλεπα δηλαδή τους αριθμούς των κρουσμάτων, πώς θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και με σόκαρε το πώς μπορούμε να λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο σε μια τέτοια περίοδο στην πανδημία» ανέφερε.

«Δεν είναι θέμα πίστης, είναι θέμα καθαρών επιστημονικών στοιχείων. Αυτό που έγινε ως γενικότερη δραστηριότητα με συνωστισμούς και συγχρόνως κάποιοι άνθρωποι να μοιράζονται ένα κουταλάκι σημαίνει ότι απορρίπτεται θεσμικά η επιστήμη», υπογράμμισε ο Μ. Δερμιτζάκης.

«Έγινε μια κίνηση από την κυβέρνηση η οποία ήταν πολύ σωστή, να ανακόψει οποιαδήποτε πιθανή μετάδοση, η οποία μπορεί να υπήρχε για μια εβδομάδα προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία», σημείωσε κάνοντας λόγο για μια παραπάνω θυσία που ζητήθηκε από τον κόσμο προκειμένου να επιτευχθεί το παραπάνω. Όπως εκτίμησε, με τις χθεσινές εικόνες είναι εμφανές ότι είτε αυτό δεν θα συμβεί, είτε τα σχολεία θα κλείσουν και πάλι μετά από λίγο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί