Μείωση 18,5% στο ελληνικό ΑΕΠ «βλέπει» η Unicredit: «Η Ελλάδα η πλέον εκτεθειμένη στην κρίση χώρα της ευρωζώνης»

Συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ σχεδόν κατά -20% μέσα στο 2020 και παγκόσμια ύφεση πολύ μεγαλύτερη από αυτή του 2008 προβλέπει η έκθεση με τις προβλέψεις του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου της Ιταλίας UNI-CREDIT για τις επιπτώσεις της κρίσης του Κοροναϊού στην οικονομία και τα δημοσιονομικά μεγέθη στην Ευρωζώνη και Παγκοσμίως. Η έκθεση έχει τίτλο «Η μητέρα όλων των υφέσεων έχει φτάσει» και προβλέπει, διόρθωση μέσα στο 2021 αλλά με σημαντικές πληγές στις οικονομίες των χωρών.

Πιο αναλυτικά, για την Ελλάδα προβλέπει τη μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη, κατά -18,5%, τουλάχιστον μέσα στο 2020, που θα είναι ιδιαίτερα έντονη στο πρώτο εξάμηνο (35% σε σωρευτική βάση), ακολουθούμενη από μερική ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο. Για το 2021 προβλέπει επίσης μερική ανάκαμψη που θα αγγίξει το 15% για το ΑΕΠ όμως θα παραμείνει κάτω από το επίπεδο του 5% με το οποίο έκλεισε το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Οι αναλυτές της Unicredit θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι η πλέον εκτεθειμένη στην κρίση χώρα της ευρωζώνης λόγω της εξάρτησής της από τον τουρισμό που αντιπροσωπεύει το 35% του ΑΕΠ και το 20% του εργατικού δυναμικού και θα έχει ιδιαίτερα αρνητική επίπτωση από τον περιορισμό των μετακινήσεων καθώς η αποκατάσταση των αεροπορικών συνδέσεων θα καθυστερήσει μέχρι την οριστική εξάλειψη του κοροναϊού. Η έκθεση αναλύει το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση για την άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης και μνημονεύει την επιλογή της ΕΚΤ να «ανοίξει την πόρτα» για αγορά ελληνικού χρέους, λόγω των έκτακτων συνθηκών, το οποίο σε φυσιολογικές συνθήκες δεν είναι επιλέξιμο για την ποσοτική χαλάρωση του QE. 

«Η μητέρα των υφέσεων»

Σε παγκόσμιο επίπεδο η Unicredit θεωρεί ότι τα μέτρα που κρίθηκαν απαραίτητα για την περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του COVID-19 έχουν παραλύσει το παγκόσμια οικονομία και αναμένει ότι οι περιορισμοί σε Ευρώπη και ΗΠΑ να διαρκέσουν μέχρι τον Ιούνιο με μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα. Αναμένει μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά -5% το πρώτο εξάμηνο και διόρθωση κατά 2% στη συνέχεια και ετήσια αύξηση κατά 89% από το 2021. «Κλειδί» για την ανάκαμψη θεωρείται η άρση των περιορισμών όμως παραμένει ο κίνδυνος για «δεύτερο κύμα μόλυνσης» λόγω των ζημιών που έχουν προκληθεί σε επιχειρήσεις και ανεργία, που δύναται να προκαλέσει μακροπρόθεσμη βλάβη στο παραγωγικό δυναμικό.

Χωρίς συντονισμό και χωρίς αλληλεγγύη η αντίδραση της ΕΕ

Ειδικότερα η Ευρωζώνη θα έχει μείωση του ΑΕΠ κατά -13% μέσα στο 2020, βιώνοντας πιο δραματικές επιπτώσεις από τις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες οικονομίες με σοβαρή επιδείνωση των δημοσιονομικών δεδομένων και επισημαίνει την προσπάθεια της ΕΚΤ να διασφαλίσει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής με τις αγορές κρατικών ομολόγων. Όμως επισημαίνει ότι η αντίδραση των κρατών για τη θωράκιση απέναντι στην κρίση είναι ασυντόνιστη, με μεγάλες αντιθέσεις ανάμεσα σε Βορρά και Νότο και αμφισβήτηση της οικονομικής αλληλεγγύης. 

tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί