Κορονοϊός: Γαλλικά εργαστήρια και αμερικανική εταιρία ξεκινούν τις κλινικές δοκιμές του φαρμάκου «Kevzara»

Τα γαλλικά εργαστήρια Sanofi κι η αμερικανική Regeneron έχουν ξεκινήσει τις κλινικές έρευνες για την αξιολόγηση του φαρμακευτικού σκευάσματος Kezvara για την θεραπεία των νοσηλευομένων ασθενών, που έχουν προσβληθεί από οξεία μορφή του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο εταιρείες.

Η κλινική έρευνα της φάσης 2/3 (δοκιμή σε ασθενείς, σύγκριση με τη δράση ψευδοφαρμάκου) ξεκίνησε στις ΗΠΑ κι η εξεύρεση εθελοντών ασθενών πρόκειται να αρχίσει άμεσα, τονίζεται στο κοινό ανακοινωθέν των δύο εταιρειών, που η μία (Regeneron) έχει αναλάβει τις δοκιμές στις ΗΠΑ , ενώ η Sanofi τις μέλλουσες δοκιμές στον υπόλοιπο κόσμο, ιδίως στην Ιταλία.

Το Kevzara (sarilumab) είναι ένα ανοσοκατασταλτικό, που ανέπτυξαν από κοινού οι δύο εταιρείες, και αρχικά κυκλοφόρησε το 2017 για την θεραπεία της ρευματοειδούς πολυαρθρίτιδας. Πρόκειται για ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που επιδρά σε αποδέκτες της ιντερλευκίνης -6(IL-6), μίας πρωτεΐνης του ανοσοποιητικού συστήματος που διαδραματίζει καίριο ρόλο στη φλεγμονώδη διαδικασία και σύμφωνα με τα δύο εργαστήρια, θα μπορούσε αυτή να βοηθήσει στην αντιφλεγμονώδη αντίδραση των πνευμόνων ασθεών που νοσούν σοβαρά από covid-19.

H δοκιμή τούτη που θα πραγματωθεί σε πολλά κέντρα των ΗΠΑ, σκοπό έχει να αξιολογηθεί, σε σχέση με το ψευδοφάρμακο, η ασφάλεια της χρήσης του Kevzara κι η αποτελεσματικότητά του να συμπεριληφθεί στη φροντίδα των συμπτωμάτων. Για το δοκιμαστικό στάδιο αυτό θα πρέπει να βρεθούν 400 ασθενείς.

Εν πρώτοις, η δοκιμή του Kevzara θα αξιολογήσει την επίπτωσή του στον πυρετό των ασθενών και της αναγκαιότητας της πρόσθετης οξυγόνωσής τους. Κατά δεύτερον, θα αξιολογηθεί η μακροπρόθεσμη βελτίωση που παρέχει, ιδίως εν σχέσει προς τη θνητότητα και τη μείωση της ανάγκης για ενδονοσοκομειακή νοσηλεία και οξυγόνωση του ασθενούς.

“Πιστεύουμε πως υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις πως το Kevzara μπορεί να αποτελέσει μία εναλλακτική περίπτωση θεραπείας που για ορισμένους ασθενείς θα είναι δυνητικά σημαντική”, εξηγεί ο Τζον Ριντ, υπεύθυνος της παγκόσμιας έρευνας κι ανάπτυξης της Sanofι, στη σχετική ανακοίνωσή του.

Τα στοιχεία από μία έρευνα σε 21 ασθενείς στην Κίνα έχουν δείξει πως όσοι έλαβαν ένα άλλο αντίσωμα (tocilizumab) που στοχεύει κατά των αποδεκτών της ιντερλευκίνης -6 είδαν να μειώνεται ο πυρετός και η ανάγκη για πρόσθετη οξυγόνωση, υπενθυμίζεται στην ίδια ανακοίνωση. Πάλληλα, η γαλλική φαρμακοβιομηχανία εργάζεται για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, σε συνεργασία με το αμερικανικό υπουργείο Υγείας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί