Μέτρα σε 8 άξονες για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας

«Η παγκόσμια κοινότητα, η Ευρώπη και η χώρα μας βιώνουμε μια μεγάλη δοκιμασία», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για τις παρεμβάσεις των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας έναντι των επιπτώσεων από την επιδημία κορονοϊού.

«Η παγκόσμια κοινότητα, η Ευρώπη και η χώρα μας βιώνουμε μια μεγάλη δοκιμασία», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για τις παρεμβάσεις των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας έναντι των επιπτώσεων από την επιδημία κορονοϊού.

Η ελληνική κοινωνία την αντιμετωπίζει με αγωνία, και η Κυβέρνηση, με τους ειδικούς επιστήμονες, κάνουν το καλύτερο δυνατόν για να ελαχιστοποιήσουν το ανθρώπινο, το κοινωνικό και το οικονομικό κόστος, τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας πριν αναφερθεί στις πρωτοβουλίες «προκειμένου να αμβλυνθούν οι σημαντικές συνέπειες της εξάπλωσης του κορονοϊού στην πραγματική οικονομία και να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή».

Ενισχύεται το σύστημα δημόσιας υγείας.
Το υπουργείο Υγείας χρησιμοποιεί – σε μεγαλύτερη έκταση – τους διαθέσιμους πόρους του προϋπολογισμού του, ενώ επιπλέον χρηματοδοτείται και εκτάκτως.

Ήδη ενισχύθηκε με 15 εκατ. ευρώ για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού.

Ενισχύεται περαιτέρω με 70 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και στο ΕΚΑΒ.

Εκτιμάται ότι οι πρόσθετες χρηματοδοτήσεις θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Διευκολύνσεις πρόσβασης στην εργασία, ειδικά για τους εργαζόμενους γονείς με παιδιά μέχρι 15 ετών.
Παρέχεται ευελιξία ως προς τα ωράρια εργασίας, διευκολύνεται η εξ αποστάσεως εργασία, δίνεται η δυνατότητα λήψης άδειας ειδικού σκοπού.

Το Κράτος, μαζί με εργοδότες και εργαζόμενους, επιμερίζεται το κόστος.

Δυνατότητα αναστολής πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού.
Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα, για τις ίδιες επιχειρήσεις, αναστολής των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και πληρωμών όλων των ρυθμίσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δημιουργήθηκε μηχανισμός παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του ΓΛΚ, της ΑΑΔΕ, των πιστωτικών ιδρυμάτων, του Υπουργείου Εργασίας και του ιδιωτικού τομέα, σε ημερήσια βάση, για παρεμβάσεις έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά στους κλάδους της οικονομίας και στις περιοχές όπου παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.

Τα αποτελέσματα του μηχανισμού θα αξιοποιηθούν για την εξειδίκευση μέτρων, άμεσα, τις επόμενες ημέρες.

Θα νομοθετηθεί ολοκληρωμένο σύστημα στήριξης των εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία, ένεκα της αναστολής καταβολής μισθών από τις επιχειρήσεις, για τις οποίες απαγορεύτηκε προσωρινά η λειτουργία τους.

Αυτό το σύστημα θα περιλαμβάνει την οικονομική ενίσχυση, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, τη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, και την ενίσχυση των δεξιοτήτων από απόσταση.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα εφαρμόζονται σταδιακά και συνδυαστικά με τους άλλους πυλώνες έκτακτων μέτρων, με σκοπό τη στήριξη των εργαζομένων, με τρόπο άμεσο και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό.

Νομοθετικές ρυθμίσεις για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, με στόχο την αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία.

Θα παρασχεθεί, έγκαιρα, ρευστότητα σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητά τους, έτσι ώστε να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, τα συναρμόδια Υπουργεία βρίκσονται σε συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τη χρήση επιπλέον μέσων τόνωσης της ρευστότητας αυτών των επιχειρήσεων, όπως αυτά που ξεκίνησαν να ανακοινώνονται τις τελευταίες ώρες.

Μέσα όπως είναι τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια για κεφάλαιο κίνησης, η ευελιξία στους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, τα χρηματοδοτικά εργαλεία κ.α.

Για τον σκοπό αυτό, θα συνεκτιμηθούν οι χθεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι επικείμενες της συνεδρίασης του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα.

Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να συμβάλλει και το τραπεζικό σύστημα, τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας και όπως είπε, για τον σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων. Οι συζητήσεις θα είναι τακτικές.

Οι τράπεζες θα εξυπηρετούν κανονικά τους πολίτες μέσω των υποκαταστημάτων τους.

Καλούνται ωστόσο οι πολίτες να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το e-banking για την διεκπεραίωση των υποχρεώσεών τους σε τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Δημοσιονομική ευελιξία
Πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως τα περιθώρια ευελιξίας που προβλέπονται για έκτακτες περιστάσεις στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και να ισχύσει αυτή η ευελιξία για τη χώρα μας αναφορικά με τον εφετινό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, και να διευρυνθούν κατάλληλα οι δαπάνες που εξαιρούνται από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

«Στις δύσκολες αυτές στιγμές η Πολιτεία, και σε οικονομικό επίπεδο, θα βρεθεί δίπλα στον πολίτη και τις επιχειρήσεις», επισήμανε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Μίλησε τέλος για πρωτοφανή κρίση, επιδημία παροδική και επισήμανε ότι «από εμάς εξαρτάται αν θα είναι το ίδιο παροδικές να είναι και οι επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί