Παρέμβαση ξενοδοχοϋπαλλήλων σε ξενοδοχείο του Ηρακλείου

Καταγγέλλουν προσπάθεια επιβολής από την εργοδοσία εκ περιτροπής εργασίας

Ανακοίνωση εξέδωσε η επιτροπή αγώνα ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, μέσω της οποίας γνωστοποιεί ότι ξενοδοχοϋπάλληλοι πραγματοποίησαν παρέμβαση σε ξενοδοχείο του Ηρακλείου. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν προσπάθεια επιβολής από την εργοδοσία εκ περιτροπής εργασίας.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Η επιτροπή αγώνα ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου χαιρετίζει την αταλάντευτη στάση των εργαζομένων του ξενοδοχείου Capsis Astoria, ενάντια στην προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλλει εκ περιτροπής εργασία με αφορμή την κατάσταση που διαμορφώνεται εξαιτίας της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

Η στάση της συγκεκριμένης επιχείρησης είναι μέρος της συνολικής επίθεσης των εργοδοτών του κλάδου του τουρισμού και επισιτισμού απέναντι στους εργαζόμενους, με απολύσεις, αλλαγές σε εργασιακές σχέσεις, χορήγηση απλήρωτης άδειας, καθυστερημένη επαναπρόσληψη των εποχικών συναδέλφων κλπ.

Οι αναφορές από ΜΜΕ, από ξενοδόχους και την ίδια την κυβέρνηση για πλήγμα στον  τουρισμό, για ακυρώσεις κλπ, είναι τα γνωστά επιχειρήματα, για να πληρώσουμε εμείς οι εργαζόμενοι άλλη μια κρίση. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα τελευταία χρόνια τα ξενοδοχεία και οι μεγάλες επιχειρήσεις του τουρισμού μετράνε αύξηση κέρδη και προχωράνε συνεχώς σε νέες επενδύσεις. Είναι οι ίδιες επιχειρήσεις που τώρα ετοιμάζονται να εφαρμόσουν όλη την αντεργατική νομοθεσία.

Κι όλα αυτά την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δυνατότητα χορήγησης αδειών ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους γονείς με παιδιά ως 15 ετών, για τις οποίες όχι μόνο θα επιδοτεί μόλις το 1/3 των αποδοχών, αλλά και θα δίνεται και μια μέρα κανονικής άδειας ανά τέσσερεις μέρες απουσίας! Ρίχνουν έτσι το βάρος από τις συνέπειες της επιδημίας στους εργαζόμενους!

Ταυτόχρονα ετοιμάζεται να δώσει ζεστό χρήμα σε ξενοδόχους και μεγαλοεστιάτορες προκειμένου να προστατευτούν οι «επενδύσεις» και τα κέρδη τους από τις συνέπειες της επιδημίας. Όταν μέχρι σήμερα κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί για την προστασία της ζωής του λαού, για την πραγματική στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας που έχει τεράστιες ελλείψεις, σε υποδομές και προσωπικό.

Η εργοδοσία και η κυβέρνηση θα μας βρουν απέναντί τους! Δε θα τους αφήσουμε να μας φορτώσουν και άλλα βάρη. Το αφήγημα της «μείωσης του κύκλου εργασιών» και των «ακυρώσεων», η λογική «οι εργαζόμενοι να βάλουν πλάτη για τις ανάγκες της επιχείρησης» είναι ξεκάθαρος εκβιασμός για να επιβάλλουν απολύσεις, άδειες άνευ αποδοχών, εκ περιτροπής εργασία κλπ. δεν πρέπει να περάσει!

Οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς δουλειά, με 2 ή 3 μέρες δουλειά την εβδομάδα, με άδειες άνευ αποδοχών που θα μας μειώνουν κατακόρυφα τους ήδη χαμηλούς μισθούς. Δε θα κάνουμε πίσω από τις ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ανάγκες!

Η ανυποχώρητη στάση των συναδέλφων του ξενοδοχείου Capsis Astoria, η συλλογική αντίθεση στην προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλλει εκ περιτροπής εργασία, πρέπει να είναι οδηγός για όλους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, για τους εργαζόμενους συνολικά.

Η επιτροπή αγώνα ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου με την παρέμβασή μας ξεκαθαρίσαμε στην εργοδοσία ότι δεν πρόκειται να περάσουν τα σχέδια αλλαγής των εργασιακών σχέσεων.

Ταυτόχρονα και σε συντονισμό με δεκάδες σωματεία του κλάδου πανελλαδικά απαιτούμε από την κυβέρνηση όχι μόνο να παρθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της ζωής των εργαζομένων, αλλά να σταματήσει κάθε προσπάθεια να περάσουν οι αντεργατικοί σχεδιασμοί στον κλάδο του τουρισμού-επισιτισμού

Συγκεκριμένα:

  1. Καμία απόλυση εργαζομένου ανεξάρτητα με ποια σχέση εργασίας δουλεύει και σε τί είδους επιχείρηση.
  2. Καμία άδεια άνευ αποδοχών. Οι άδειες να είναι πρόσθετες της κανονικής με αποδοχές.
  3. Καμία αλλαγή σύμβασης από πλήρης σε εκ περιτροπής.
  4. Οι προσλήψεις των εποχικών εργαζομένων να γίνουν κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις.
  5. Κανένας εργαζόμενος με σύμβαση ορισμένου χρόνου, ή από εργολαβικά συνεργεία να μην χάσει τη δουλειά του. Να ισχύσουν τα ίδια δικαιώματα για όλους. 
  6. Να παρθούν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης και να καλυφθούν όλα τα κενά σε γιατρούς Εργασίας και τεχνικούς Ασφαλείας. Άμεση και επίσημη ενημέρωση όλου του προσωπικού.
  7. Επιπλέον στελέχωση στα τμήματα καθαριότητας – συντήρησης, ώστε οι χώροι να απολυμαίνονται επαρκώς και να είναι ασφαλείς για χρήση.
  8. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. 
  9. Να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη ατομικής υγιεινής.
  10. Να εξασφαλιστούν με νόμο πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:
  • Σε όσους εργαζόμενους νοσούν, προκειμένου να αναρρώσουν.
  • Σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, ως έκτακτο μέτρο πρόληψης της διάδοσης του κορονοϊού.
  • Σε όσους εργαζόμενους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειας.
  • Σε όσους εργαζόμενους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί