Οι εκλεγμένοι της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. στα Πανεπιστήμια της Κρήτης για τον Κορωνοϊό

Η ανακοίνωση των εκλεγμένων της “Πανσπουδαστικής Κ.Σ.” στα Πανεπιστήμια της Κρήτης για τον Κορωνοϊό. Αναλυτικά:

Μετά την  αναστολή των μαθημάτων στο Πανεπιστημίο Ρεθύμνου για δύο μέρες την προηγούμενη εβδομάδα για λόγους πρόληψης παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις με την επιδημία του κορονοϊού.Τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες πανελλαδικά φαίνονται να αυξάνονται.

Είναι κοροϊδία οι διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας ότι “οι υγειονομικές μονάδες της χώρας βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα”.Από την στιγμή που εμφανίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα έγιναν εμφανείς οι μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία.  Συγκεκριμένα για την Κρήτη στο ΠΑΓΝΗ που είναι το μεγαλύτερο σημείο αναφοράς  υπάρχουν 350 κενές  θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα  να κυριαρχεί συνωστισμός και να μην μπορούν οι εργαζόμενοι να διαχειριστούν την κατάσταση που δημιουργείται και με τον νέο αυτό ιό.

Τα παραπάνω προβλήματα αντικειμενικά αποτελούν το “θερμοκήπιο” παραγωγής ανασφάλειας και φόβου σε εμάς τους φοιτητές, αλλά και έδαφος να αναπτύσσεται η παραπληροφόρηση. Με τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επιδημίας αυτά δε λύνονται. Διότι κυριαρχεί το στοιχείο των ελάχιστων κρατικών δαπανών (η κρατική χρηματοδότηση με τον προυπολογισμό για το 2020 μειώνεται κατά 41 εκατ.), του “κόστους – οφέλους” και των ελάχιστων παροχών. Δεν αντιμετωπίζεται το ουσιαστικό ζήτημα της επαρκούς στελέχωσης και εξοπλισμού όλων των δημόσιων μονάδων υγείας. Με αυτές τις συνθήκες του δημόσιου συστήματος υγείας, της έλλειψης προσωπικού, του μεγάλου συνωστισμού, της εντατικοποίησης της δουλειάς – αποτέλεσμα διαχρονικά των κρατικών περικοπών από τις κυβερνήσεις – μπαίνουν εμπόδια στην εφαρμογή και στην αποτελεσματικότητα του όποιου κρατικού σχεδιασμού. 

Ειδικότερα, μετά από το κλείσιμο των Ιδρυμάτων για τις επόμενες δύο εβδομάδες αλλάζουν πολλά κι στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και στην καθημερινότητα των φοιτητών.Για αυτό τον λόγο,λοιπόν,  απαιτούμε να ληφθούν άμεσα μέτρα στους εξής άξονες:

  • Να παρθούν όλα τα μέτρα υγιεινής, καθαριότητας και πρόληψης στις φοιτητικές εστίες.Να πραγματοποιηθεί απολύμανση και καθημερινή καθαριότητα των χώρων που μένουν οι φοιτητές με ευθύνη του κράτους.Να εξοπλιστούν οι φοιτητικές εστίες με όλο το απαραίτητο φαρμακευτικό και προληπτικό υλικό ( αντισηπτικά,χαρτομάντηλα κλπ.)
  • Να παραμείνουν τα εστιατόρια στις πανεπιστημιουπόλεις ανοιχτά, έτσι ώστε να μην διακοπεί η σίτιση των φοιτητών για ούτε μια μέρα αυτές τις δύο εβδομάδες.Το φαγητό να δίνεται στους φοιτητές μόνο σε πακέτο και να παρθούν μέτρα πρόληψης και αποφυγής συνωστισμού.
  • Να διευκολυνθεί και να παραμείνει ασφαλής  η μετακίνηση όλων των φοιτητών που θα αναγκαστούν να γυρίσουν σπίτι τους για αυτές τις δύο εβδομάδες.Ειδικότερα, να αυξηθούν τα μέτρα πρόληψης και υγιεινής στα πλοία, όπου το πιθανότερο είναι να δημιουργηθεί συνωστισμός. Επίσης,  να μειωθεί η τιμή του εισιτηρίου για αυτές τις μέρες,έτσι ώστε να μπορέσουν όσοι φοιτητές επιθυμούν να ταξιδέψουν.
  • Να καλυφθούν όλα τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις με βάση τα αιτήματα που θέτουν τα σωματεία του αντίστοιχου κλάδου.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων γονιών μας σχετικά με την φύλαξη των παιδιών,χορήγησης αντίστοιχων αδειών κλπ.

Εκλεγμένοι στα ΔΣ των Φοιτητικών Συλλόγων του Παν. Κρήτης , Πολυτεχνείου Κρήτης και ΕΛΜΕΠΑ Κρήτης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί