Κορωνοϊός: Ανησυχία στους γιατρούς από τα τέσσερα «ορφανά» κρούσματα στην Αθήνα – Δείχνουν διασπορά του ιού

Σοβαρή ανησυχία προκαλούν στους ιατρούς και στην επιστημονική κοινότητα τα τέσσερα «ορφανά» κρούσματα στην Αθήνα, τα οποία δεν έχουν ύποπτο ιστορικό, δηλαδή δεν έχουν ταξιδέψει σε χώρα με πλήθος επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ούτε έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει νοσήσει.

«Ήδη υπάρχουν κρούσματα στην Αττική τα οποία δεν υπάρχει καμία καλή εξήγηση γιατί μολύνθηκαν, ούτε ταξίδι πήγαν, ούτε είχαν επαφή με κάποιο γνωστό κρούσμα. Ο ιός είναι εκεί έξω. Έχω χειριστεί προσωπικά τέτοιο περιστατικό που δεν έχουμε καμία καλή εξήγηση πως αυτός ο άνθρωπος βρέθηκε με κοροναϊό. Η επιδημία έχει έρθει στην Ελλάδα και τώρα είναι η ώρα της ευθύνης των πολιτών. Πρώτα οι πολίτες να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στον εαυτό μας και τους συμπολίτες μας και μετά η πολιτεία. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα δούμε πολύ περισσότερα κρούσματα, αυτό είναι απολύτως βέβαιο»,  δηλώνει, μιλώντας στον Σκάι, ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Σύψας.

Με βάση το περιστατικό που ο ίδιος χειρίστηκε, αναφέρει: «Πρόκειται για έναν άνδρα 67 ετών που νοσηλεύεται με πνευμονία και βρέθηκε θετικός στην τρίτη επίσκεψη του. Νοσηλεύεται σε ένα μεγάλο διαπιστευμένο νοσοκομείο, δεν έχει ταξιδέψει πουθενά, δεν έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα ή επαφή κρούσματος. Νοσηλεύεται με πνευμονία και είναι άνδρας 67 ετών. Είχε αλλάξει ο ορισμός του ΕΟΔΥ και πλέον ελέγχονται και τα περιστατικά με πνευμονία και ας μην έχουν ιστορικό. Ο ιός ακολουθεί την πορεία που ακολουθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις. Πρόκειται για ισχυρότατη ένδειξη διασποράς στην Αθήνα».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, και τα υπόλοιπα «ορφανά» κρούσματα της Αθήνας είναι άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων και νοσηλεύονται με πνευμονία. Η διαπίστωση ότι έχουν προσβληθεί με κοροναϊό έγινε μετά από επιδημιολογικό έλεγχο που διεξάγεται πλέον σε περιστατικά πνευμονίας όταν έχει αποκλειστεί άλλη αιτία, όπως γρίπη.

Πέντε νέα κρούσματα, επίσημα στα 89 συνολικά

Εν τω μεταξύ, πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί το υπουργείο Υγείας. Οι τέσσερις είναι στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο ένας είναι εισαγόμενο περιστατικό από το Λονδίνο. Το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κοροναϊό ανέρχεται πλέον σε 89. Η κατάσταση του ασθενούς που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και είναι κρίσιμη

Διάτρητο το σύστημα και καταγγελίες: «Τους ξέφυγε… Τι να δικαιολογήσουμε, τα αδικαιολόγητα;»

Την ίδια στιγμή, εκτιμάται πλέον πως τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα, αλλά δεν έχουν διαγνωστεί καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες είτε δεν ελέγχουν τους ασθενείς που δεν έχουν ταξιδέψει σε Ιταλία και Κίνα, είτε τους δίνουν απλώς οδηγία να παραμείνουν στην οικία τους. Μετά και τα «ορφανά» κρούσματα θεωρείται δεδομένο πως ο ιός έχει εξαπλωθεί σε μεγάλο και «αχαρτογράφητο» μέρος της χώρας, ενώ παράλληλα πολλοί πολίτες που μπορεί να εμφανίζουν ελάχιστα συμπτώματα δεν προσέρχονται σε μονάδες υγείας, καθώς δεν το κρίνουν απαραίτητο. Σημειώνεται επίσης πως τις πρώτες ημέρες ο κοροναϊός είναι ασυμπτωματικός και άρα δεν γίνεται αντιληπτό από τον ασθενή πως νοσεί. 

Σε κάθε περίπτωση διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των κρουσμάτων έχει πλέον καταρρεύσει καθώς το σύστημα ελέγχου από τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας αποδείχθηκε στην πράξη απολύτως διάτρητο και απροετοίμαστο, όπως εξάλλου είχαν προειδοποιήσει οι νοσοκομειακοί γιατροί

Η περίπτωση του 66χρονου στην Αχαΐα, ο οποίος γύρισε ασθενής από θρησκευτική εκδρομή στο Ισραήλ, αλλά παρά τις επισημάνσεις των θεράποντων γιατρών ο ΕΟΔΥ αρνήθηκε να τον βάλει σε καραντίνα, καθώς δεν είχε ταξιδέψει στην Ιταλία, είναι χαρακτηριστική των λαθών στο σύστημα ελέγχου. Το αποτέλεσμα ήταν ο ίδιος αλλά και οι περισσότεροι από τους 51 συνταξιδιώτες του, που επίσης διαγνώστηκαν με κοροναϊό, να κυκλοφορούν χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης. «Πήραμε τηλέφωνο τον ΕΟΔΥ και μας είπαν να πάμε σπίτι μας», δήλωσε μια εκ των ταξιδιωτών του γκρουπ. Αντίστοιχες καταγγελίες έχουν γίνει και από άλλους πολίτες, που καταδεικνύουν τα εγκληματικά κενά στον κυβερνητικό σχεδιασμό, τα οποία έχει αναδείξει από την αρχή το Tvxs.gr.

 Ενδεικτικές είναι και οι μαρτυρίες πολιτών που επισκέφτηκαν νοσοκομεία αναφοράς: 

Ένα ακόμη περιστατικό, που καταδεικνύει το βαθμό του προβλήματος, είναι αυτό που συνέβη το Σάββατο στο Αγρίνιο, οπου μια μητέρα κατήγγειλε την ταλαιπωρία που υπέστη η κόρη της η οποία εμπύρετη επί τέσσερις ημέρες πηγαινοερχόταν στο νοσοκομείο του Αγρινίου και στη συνέχεια στο Ρίο μήπως και έχει προσβληθεί από κοροναϊό αλλά τελικά δεν υπεβλήθη σε τεστ γιατί είχαν τελειώσει. Πλέον όλοι συνηγορούν πως θα υπάρξει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, καθώς ο κοροναϊός έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για την εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος δήλωσε πως θα μπορούσε να προσβληθεί από τον ιό έως και το 15% του πληθυσμού. Επιπλέον η Τζένη Κρεμαστινού, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας, εκτίμησε πως η έξαρση αναμένεται τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Τις ανεπάρκειες της Πολιτείας στην προστασία της δημόσιας υγείας κατήγγειλε και ο δήμαρχος Πύργου, Π. Αντωνακόπουλος. «Ελέγχει κάποια δημόσια αρχή την τήρηση των όρων της καραντίνας;» αναρωτήθηκε, προφανώς ρητορικά, ο δήμαρχος μιλώντας στην ΕΡΤ και πρόσθεσε: «Πριν 8 μέρες επέστρεψαν οι άνθρωποι από την εκδρομή. Ήταν όλοι άρρωστοι. Οι γιατροί που τους είδαν ενημέρωσαν τον ΕΟΔΥ ότι είχαν συμπτώματα που θύμιζαν κοροναϊό. Τους έλεγαν “μην ασχολείστε” είναι από το Ισραήλ δεν εμπίπτει στην κατηγορία υψηλού κινδύνου. Όμως οι άνθρωποι ταξίδεψαν με αεροπλάνο. Και οι άνθρωποι αυτοί κυκλοφορούσαν. Είναι ανεπάρκεια. Τους ξέφυγε το θέμα». Κατήγγειλε επίσης ότι «δεν υπάρχουν γάντια, μάσκες, αντισηπτικά». «Τι να δικαιολογούμε, τα αδικαιολόγητα;», είπε.

Tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί