Κορονοϊός: Σε καραντίνα το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ιταλίας

Στο μηδέν τα νέα κρούσματα στην Κίνα εκτός Χουμπέι

Σκληρή μάχη κατά του κορονοϊού εξακολουθεί να δίνει η Ιταλία,  όπου οι θάνατοι ανέρχονται πλέον στους 366 –οι 133 το τελευταίο 24ωρο και η πλειοψηφία τους στη Λομβαρδία- και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στα 7.375. Χθες αποφασίστηκε η επιβολή περιοριστικών μέτρων καραντίνας στις μετακινήσεις σε τεράστια έκταση της βόρειας Ιταλίας, όπου διαμένουν 15 και πλέον εκατομμύρια Ιταλοί. Την ίδια ώρα, στην ηπειρωτική Κίνα, πέραν της επαρχίας Χουμπέι, του επίκεντρου της κρίσης, δεν καταγράφηκε χθες Κυριακή κανένα κρούσμα μετάδοσης του κοροναϊού εγχωρίως, για δεύτερη συναπτή ημέρα, ωστόσο οι αρχές παραμένουν σε επαγρύπνηση για την είσοδο στη χώρα ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στο εξωτερικό.

Από τα 40 νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν χθες στην Κίνα, τα 36 εντοπίστηκαν στην Γουχάν, τη μεγαλούπολη που αποτελεί την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα εντοπίστηκαν στην επαρχία Γκανσού και πρόκειται για ανθρώπους που έφθασαν εκεί από το Ιράν. Το σύνολο των ασθενών που έφθασαν στην Κίνα από το εξωτερικό έφθασε έτσι τους 67. Με τα νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν χθες, το σύνολό τους στην ηπειρωτική Κίνα αυξήθηκε σε 80.735.

Το σύνολο των θανάτων εκτός ηπειρωτικής Κίνας ξεπέρασε τους 500. Στις πρώτες θέσεις στον κατάλογο αυτών των χωρών που θρηνούν θύματα η Ιταλία μαζί με το Ιράν και τη Νότια Κορέα.

Το ριζοσπαστικό μέτρο που ανακοίνωσε χθες η Ρώμη θέτει σε κλοιό περιορισμού των μετακινήσεων τεράστια έκταση της βόρειας Ιταλίας, από το Μιλάνο, την οικονομική πρωτεύουσα, ως τη Βενετία, τουριστικό μαγνήτη, παραπέμποντας περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στην επαρχία Χουμπέι. Ειδικότερα αφορούν όλη τη Λομβαρδία και τις επαρχίες Μόντενα, Πάρμα, Πιατσέντσα, Ρέτζο Εμίλια, Ρίμινι, Πέζαρο και Ούρμπινο, Αλεσάντρια, Άστι, Πάδοβα, Τρεβίζο και Βενετία.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους χαιρέτισε τα «θαρραλέα» μέτρα της Ρώμης και τις «αληθινές θυσίες», όπως είπε, της Ιταλίας.

Μουσεία, γήπεδα, πισίνες, ντισκοτέκ, παμπ και άλλα νυχτερινά κέντρα, αίθουσες παιγνίων και άλλοι χώροι δημόσιων συναθροίσεων θα πρέπει να κλείσουν.

Τα δύο μιλανέζικα αεροδρόμια και αυτό της Βενετίας μένουν ανοικτά, αλλά με πολύ μειωμένο τον αριθμό των πτήσεων.

Εξεγέρσεις σε ιταλικές φυλακές

Η απόφαση των αρχών για αναστολή των επισκέψεων στις φυλακές πυροδότησε εξεγέρσεις σε τέσσερις φυλακές στην Ιταλία, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να σκοτωθεί, στη Μόντενα. Εκεί τραυματίστηκαν δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι και περίπου 20 μέλη του προσωπικού. Στη φυλακή Φροσινόρε, νότια της Ρώμης, περίπου 100 κρατούμενοι κλείστηκαν σε χώρο του κτιρίου και η αστυνομία χρειάστηκε να επέμβει για να αποκαταστήσει την τάξη. Στη φυλακή Τόρε ντελ Γκάλο στην Παβία οι κρατούμενοι κατάφεραν να κρατήσουν ομήρους δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους και απελευθέρωσαν δεκάδες άλλους φυλακισμένους, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Δεν θα τελούνται λειτουργίες, γάμοι, κηδείες στις καθολικές εκκλησίες μέχρι τις 3 Απριλίου

Η Συνέλευση Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας, αποφάσισε ότι οι λειτουργίες θα σταματήσουν σε όλες τις εκκλησίες της χώρας μέχρι τις 3 Απριλίου, Δεν θα τελούνται γάμοι ούτε κηδείες σε εκκλησιαστικούς χώρους. «Πρόκειται για μια οδυνηρή απόφαση, η οποία όμως ενδείκνυται ως συμβολή στην προστασία της δημόσιας υγείας», τονίζει η Συνέλευση Καθολικών Επισκόπων.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας θα αυξήσει περαιτέρω τις δαπάνες στο πλαίσιο μιας «μαζικής θεραπείας σοκ» για να αντισταθμίσει τον οικονομικό αντίκτυπο του ξεσπάσματος του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Η ανησυχία εξαπλώνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Τα σύνορα με τις γειτονικές χώρες παραμένουν ανοικτά προς το παρόν. Οι χώρες που γειτονεύουν με την Ιταλία (Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Σλοβενία) διαβεβαίωσαν ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορά τους, ωστόσο θα επιβάλλουν κάποιους περιορισμούς.

Είναι θέμα χρόνου η υιοθέτηση επιθετικών μέτρων όπως αυτά της Ιταλίας για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, εκτίμησε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και ανακοίνωσε ότι θα γίνονται «αιφνιδιαστικοί» υγειονομικοί έλεγχοι στα σύνορά με την Ιταλία για δύο εβδομάδες.

Αναφερόμενος στα μέτρα πρόληψης είπε πως «είναι σημαντικό να αποφασίσουμε ποια θα ληφθούν και πότε. Μπορείς να κλείσεις τα σχολεία για μία ή δύο εβδομάδες – αυτό ήταν απαραίτητο επειγόντως στην Ιταλία. Θα γίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το ερώτημα αποφασιστικής σημασίας είναι πότε θα το πράξουμε», είπε ο Κουρτς.

Στη Γαλλία ανακοινώθηκε απαγόρευση μαζικών συγκεντρώσεων 1.000 ατόμων και άνω, εθνικό επίπεδο. Μέχρι τώρα η απαγόρευση ίσχυε για συγκεντρώσεις άνω των 5.000 ατόμων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν κάλεσε χθες να ακυρωθούν όλες οι δημόσιες συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή 1.000 και πλέον ανθρώπων και να ετοιμαστούν μέτρα στήριξης της οικονομίας. Τα κρούσματα στη χώρα αυξάνονται ταχύτατα: καταγράφονται πλέον 847, δηλαδή δεκαπλάσια από ό,τι μία εβδομάδα νωρίτερα.

Η Αλβανία ανακοίνωσε τα πρώτα δύο κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό στη χώρα. Πρόκειται για συγγενείς, πατέρα και γιο, που επέστρεψαν από την Ιταλία.

Εν τω μεταξύ, μέλος του πληρώματος καμπίνας της Japan Airlines βρέθηκε θετικό στον ιό. Στην Ιαπωνία έχουν καταγραφεί 485 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 696 στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess που ήταν αγκυροβολημένο έξω από τη Γιοκοχάμα. Δεκαπέντε άνθρωποι έχουν υποκύψει.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε χθες τον πρώτο θάνατο εξαιτίας του κορονοϊού, τον πρώτο στην αφρικανική ήπειρο. Επρόκειτο για 60χρονο Γερμανό. Παράλληλα, κρουαζιερόπλοιο με 171 επιβάτες, ανάμεσά τους 101 ξένους τουρίστες, εκκενώθηκε στο Λούξορ (νότια) μετά την επιβεβαίωση 45 κρουσμάτων, που αύξησε το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στην Αίγυπτο σε τουλάχιστον 48.

Στη Σαουδική Αραβία ανακοινώθηκε ο «προσωρινός» αποκλεισμός της επαρχίας Κατίφ, όπου κυριαρχεί η σιιτική μειονότητα και όπου έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα τα 11 από τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα. Επρόκειτο κυρίως για ανθρώπους που επέστρεψαν από το Ιράν.

Ενώ στη Μόσχα, ανακοινώθηκε πως όποιος δεν τηρεί την καραντίνα θα αντιμετωπίζει πλέον ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Το Κατάρ απαγορεύει προσωρινά τις αφίξεις ταξιδιωτών από 14 χώρες.

ΕΡΤ, Reuters, AFP

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί