Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα

Πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή 6/9, περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σάββα Βασιλειάδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα.

Στη συζήτηση με τους εργαζόμενους το μέλος της ΚΕ αναφέρθηκε στις επιδιώξεις της κυβέρνησης της ΝΔ, παίρνοντας την σκυτάλη από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, για την πλήρη απελευθέρωση της ενέργειας υλοποιώντας τις επιταγές της ΕΕ και του κεφαλαίου που αναζητά νέα πεδία κερδοφορίας. Αποτέλεσμα αυτών είναι η πώληση μέρους της ΔΕΗ ΑΕ, των λιγνιτικών μονάδων, η μείωση του μόνιμου προσωπικού και η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. ΔΕΗ ΑΕ. Οι σχεδιασμοί αυτοί δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, με πρόσχημα την κακή οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ ΑΕ, η κυβέρνηση και τα επιτελεία της έστρωναν το έδαφος για να παρουσιάσουν ένα σχέδιο “διάσωσης”, που ως στόχο έχει να διασφαλίσει τα επιχειρηματικά κέρδη της ΔΕΗ ΑΕ από τη μια και από την άλλη να απελευθερώσει πλήρως την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Σ. Βασιλειάδης σημείωσε πως το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, που έρχεται ως συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνει άμεσα την παραπέρα προσαρμογή της ΔΕΗ ΑΕ στη μεταλιγνιτική εποχή για να λειτουργήσει η ΔΕΗ ΑΕ πιο ανταγωνιστικά στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, χιλιάδες απολύσεις, πώληση τμήματος του ΔΕΔΔΗΕ 20% – 30% και του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτες και ανατιμήσεις στα τιμολόγιά της, ακόμα μεγαλύτερος περιορισμός του κοινωνικού τιμολογίου, κατάργηση της μείωσης του 10% σε συνεπείς πελάτες.

Το στέλεχος του ΚΚΕ ανέφερε πως οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ χρειάζεται να ξεκαθαρίσουν τον αντίπαλο, το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις του και την ΕΕ, να οργανώσουν την δική τους αντεπίθεση. Να βάλουν φρένο και να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής κυβέρνησης του κεφαλαίου, που είναι συνέχεια των προηγούμενων.

Να παλέψουν να μην πωληθούν/παραδοθούν μονάδες ορυχείων και ορυκτού πλούτου σε ιδιωτικούς ομίλους και συνολικά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση τμημάτων της ΔΕΗ. Να διεκδικήσουν άμεσες μόνιμες προσλήψεις με πλήρη δικαιώματα και μονιμοποίηση όλου του έκτακτου προσωπικού (8μηνα – 2μηνα, εργολαβικοί) και καμία μείωση μισθών.

Μαζί με την υπόλοιπη εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να παλέψουν για μείωση στα τιμολόγια της λαϊκής κατανάλωσης, καμία διακοπή ρεύματος σε εργατική-λαϊκή οικογένεια και ρεύμα φθηνό για το λαό.

Επιπλέον τόνισε πως το όχι του λαού στην ιδιωτικοποίηση πρέπει να ειπωθεί από την σκοπιά των αντικειμενικών δυνατοτήτων που υπάρχουν σήμερα ο ενεργειακός σχεδιασμός να εξυπηρετεί τις σύγχρονες εργατικές – λαϊκές ανάγκες. Προϋπόθεση για αυτό είναι ο κλάδος της ενέργειας να κοινωνικοποιηθεί και η ΔΕΗ, ενταγμένη σε Ενιαίο Κρατικό Φορέα Ενέργειας, να λειτουργεί με γνώμονα την ικανοποίηση των εργατικών – λαϊκών αναγκών στα πλαίσια πανεθνικού επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού.

Τέλος, το μέλος της ΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν, να αντεπιτεθούν και να παλέψουν για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης στο πλαίσιο της κεντρικά σχεδιασμένης παραγωγής, με στόχο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Μόνο εκεί μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο ενιαίος, αποκλειστικά κρατικός φορέας ενέργειας, ως μηχανισμός της εργατικής εξουσίας. Αυτή η λύση που προτείνει το ΚΚΕ είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος προς όφελος του λαού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί