Αποσύρθηκε λόγω αντιδράσεων άγαλμα του Ερντογάν σε φεστιβάλ τέχνης

Η πόλη του Βισμπάντεν απέσυρε στη διάρκεια της περασμένης νύκτας, εξαιτίας της πολεμικής που προκαλούσε, ένα άγαλμα του αρχηγού του τουρκικού κράτους στο χρώμα του χρυσού που ήταν εγκαταστημένο στο κέντρο της πόλης στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ τέχνης.

«Σε συμφωνία με την αστυνομία, ο δήμος αποφάσισε την απόσυρση του αγάλματος επειδή η ασφάλεια γύρω απ’ αυτό δεν μπορούσε πλέον να εξασφαλισθεί», ανέφερε η δημαρχία σε μήνυμα στον λογαριασμό της στο Twitter. Το άγαλμα μεταφέρθηκε με γερανό.

Αυτό το ύψους τεσσάρων μέτρων άγαλμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βαμμένο με χρυσό χρώμα και με το δάχτυλο αποφασιστικά υψωμένο, είχε εγκατασταθεί στην αρχή της εβδομάδας στην πόλη από τους οργανωτές ενός φεστιβάλ τέχνης, της Μπιενάλε του Βισμπάντεν.

Το φεστιβάλ αυτό, που είχε πάρει την άδεια των τοπικων αρχών, έχει φέτος θέμα τις «κακές ειδήσεις» και με το εν λόγω άγαλμα επεδίωκε να προκαλέσει το κοινό και να δώσει έναυσμα για συζήτηση.

Και το πέτυχε πέραν πάσης προσδοκίας: από τη Δευτέρα, τα πνεύματα οπαδών και αντιπάλων αυτού του εκθέματος και του Ερντογάν εξάπτονταν όλο και περισσότερο.

Λίγο μετά την εγκατάστασή του, διάφορα προσβλητικά σχόλια, ανάμεσα στα οποία «Τούρκος Χίτλερ», γράφτηκαν πάνω στο άγαλμα. Ο τόνος ανέβηκε ιδιαίτερα χθες Τρίτη το βράδυ μπροστά από την εγκατάσταση, όταν τα δύο στρατόπεδα ήρθαν αντιμέτωπα «μέσα σε μια κάπως επιθετική ατμόσφαιρα», σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας.

Ένας τοπικός αξιωματούχος της ασφάλειας, ο Όλιβερ Φραντς, έκανε μάλιστα λόγο στην εφημερίδα Wiesbadener Kurier για συμπλοκές ανάμεσα στις δύο ομάδες. «Εθεάθησαν μαχαίρια», πρόσθεσε.

Η κατάσταση αυτή ώθησε τελικά τον δήμαρχο να διατάξει την απόσυρση του αγάλματος.

Ο διευθυντής του θεάτρου του Βισμπάντεν που είχε την πρωτοβουλία να στηθεί το άγαλμα, ο Ούβε Έρικ Λάουφενμπεργκ, υπερασπίσθηκε από την πλευρά του την πρωτοβουλία στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης. «Στήσαμε το άγαλμα για να συζητήσουμε για τον Ερντογάν», δήλωσε, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο (DPA). «Σε μια δημοκρατία πρέπει να μπορούμε να υποφέρουμε όλες τις απόψεις», πρόσθεσε.

Ένας τοπικός αξιωματούχος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ο Εμίλ Σέντσε, κατήγγειλε από την πλευρά του «τη βλακεία» των οργανωτών, οι οποίοι «προσέφεραν μια σκηνή σ’ έναν δεσπότη που περνάει τον καιρό του ταπεινώνοντας τους Γερμανούς».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί