Ετήσιο μνημόσυνο των εκτελεσθέντων στη Δαμάστα και στο Μάραθος

Δηλώσεις Περιφερειάρχη Κρήτης κατά το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο των εκτελεσθέντων στη Δαμάστα και στο Μάραθος:

Στο καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο για την ανάπαυση των 30 Δαμαστιανών εθνομαρτύρων που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς συμμετείχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, καταθέτοντας στεφάνι στη μνήμη των εκτελεσθέντων στη θέση Κερατίδι.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των πολιτικών και τοπικών αρχών και φορέων.

Ακολούθησε ετήσιο μνημόσυνο στο χωριό Μάραθος για τους 17 εθνομάρτυρες που εκτέλεσαν οι Γερμανοί.

«Η Περιφέρεια Κρήτης στέκεται ευλαβικά, τιμώντας τον αγώνα που έδωσαν οι μάρτυρες της Δαμάστας και του Μαράθους. Αξίζει τιμή και δόξα στους ανθρώπους αυτούς κι όλους τους αγωνιστές που θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Το μήνυμά τους είναι διαχρονικό: αξίζει να αγωνιζόμαστε για αρχές, αξίες, ιδανικά. Σε μια δύσκολη εποχή για την Ελλάδα, πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι να αγωνιζόμαστε για αυτά τα οποία πιστεύουμε», δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης.

Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευρυπίδης Κουκιαδάκης και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Υγείας Λάμπρος Βαμβακάς.

Ο Σ.Βαρδάκης στις εκδηλώσεις μνήμης σε Δαμάστα και Μάραθο

Με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης των εκτελεσθέντων Δαμάστας και Μαράθου, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, παρευρέθηκε στα μαρτυρικά χωριά καταθέτοντας στεφάνι στη μνήμη των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς και προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ο Αύγουστος του ‘44 άφησε πίσω του αιματοβαμμένα ερείπια και βύθισε σε βαρύ πένθος τον τόπο μας. Στις 21 Αυγούστου 1944, οι φασίστες κατακτητές με πρόφαση το Σαμποτάζ της Δαμάστας εκτελούν 30 πατριώτες από τη Δαμάστα στη θέση «Κερατίδι» και 19 από το Μάραθο, ενώ ισοπεδώνουν τον οικισμό της Δαμάστας.

Η αγριότητα και η βαρβαρότητα των κατακτητών άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη της στα δύο χωριά. Όσο όμως βαρύ και αν ήταν το τίμημα δεν κατάφεραν στιγμή να γονατίσουν το ηρωικό πνεύμα και το όραμα για Ελευθερία, Δημοκρατία και Εθνική Ανεξαρτησία.

Σήμερα 74 χρόνια μετά τιμούμε την μνήμη τους με την υπόσχεση να διατηρήσουμε ζωντανή την θυσία τους και την διεκδίκηση της δικαίωσης και φωτεινό φάρο στην πορείας μας την ιστορία του τόπου μας.»

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί