Χρ. Σπίρτζης: Απαράδεκτο οι τράπεζες να κάνουν κατασχέσεις από τους πυρόπληκτους ενώ δίνουμε μια μεγάλη μάχη

Παρέμβαση στον ΑΝΤ1 έκανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης σχετικά με την αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για άμεση διερεύνηση καταγγελιών για παράνομες κατασχέσεις από Τραπεζικά Ιδρύματα των οικονομικών ενισχύσεων που δίνονται στους πυρόπληκτους.

Όπως σημείωσε:

“Θεωρώ όμως και θεωρούμε, τελείως απαράδεκτο, να δίνεται μία τόσο μεγάλη μάχη για να είμαστε στο πλευρό των συμπολιτών μας -και για εμάς είναι αυτονόητο-για τα στελέχη όμως των Υπουργείων, για τους εποπτευόμενους φορείς που συνέδραμαν σε τέσσερις ημέρες να έχουν τελειώσει οι αυτοψίες και την πρώτη εβδομάδα να δίνονται κιόλας τα βοηθήματα αυτά, να γίνεται μία προσπάθεια και ένας συντονισμός απίστευτος, ώστε τουλάχιστον τρία Υπουργεία να μπορούν να διασταυρώνουν τα στοιχεία για να δίνονται αυτά τα βοηθήματα αξιόπιστα και να μην έχουμε δυσάρεστα φαινόμενα που είχαμε στο παρελθόν, πριν από δεκαετίες, και κάποιοι, όλη αυτή την προσπάθεια, να την ακυρώνουν και να μην κάνουνε το προφανές: Να κοιτούν, τι είναι βοήθημα και τι δεν είναι. Τι θα έπρεπε δηλαδή να κατασχέσουν ή να δεσμεύσουν και τι όχι. Αυτό μας οδήγησε,- συγχαρητήρια και σε εσάς που αναδείξατε το θέμα-, στο να γίνει μία Αναφορά”.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης κατέθεσε την Τρίτη 14 Αυγούστου 2018 Αναφορά προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες που αφορούν δεσμεύσεις ποσών από Τραπεζικά Ιδρύματα, τα οποία έχουν καταβληθεί ως οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες συμπολίτες μας, από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου.

Η παρέμβαση του Χρ. Σπίρτζη:

Ο κ. Σπίρτζης έκανε μια κίνηση χθες, νομίζω είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή. Καλή σας ημέρα κ. Υπουργέ.

Καλημέρα σας και καλημέρα στους ακροατές σας.

Καλημέρα σας κ. Υπουργέ. Μιλήσατε και με τον ίδιο τον άνθρωπο, αυτό είναι προς τιμήν σας βεβαίως, αλλά ενδεχομένως να μην είναι και η μόνη περίπτωση και για αυτό χθες απευθυνθήκατε προς τις τράπεζες.

Όχι, δεν είναι η μόνη περίπτωση. Έχουν φτάσει στο Υπουργείο καταγγελίες και τις προηγούμενες μέρες, για τουλάχιστον άλλους δύο συμπολίτες μας που ήταν πυρόπληκτοι. Λύθηκαν τα προβλήματα αυτά, με παρέμβαση που έγινε και συνεννόηση με τα τραπεζικά ιδρύματα. Θεωρώ όμως και θεωρούμε, τελείως απαράδεκτο, να δίνεται μία τόσο μεγάλη μάχη για να είμαστε στο πλευρό των συμπολιτών μας -και για εμάς είναι αυτονόητο-για τα στελέχη όμως των Υπουργείων, για τους εποπτευόμενους φορείς που συνέδραμαν σε τέσσερις ημέρες να έχουν τελειώσει οι αυτοψίες και την πρώτη εβδομάδα να δίνονται κιόλας τα βοηθήματα αυτά, να γίνεται μία προσπάθεια και ένας συντονισμός απίστευτος, ώστε τουλάχιστον τρία Υπουργεία να μπορούν να διασταυρώνουν τα στοιχεία για να δίνονται αυτά τα βοηθήματα αξιόπιστα και να μην έχουμε δυσάρεστα φαινόμενα που είχαμε στο παρελθόν, πριν από δεκαετίες, και κάποιοι, όλη αυτή την προσπάθεια, να την ακυρώνουν και να μην κάνουνε το προφανές: Να κοιτούν, τι είναι βοήθημα και τι δεν είναι. Τι θα έπρεπε δηλαδή να κατασχέσουν ή να δεσμεύσουν και τι όχι. Αυτό μας οδήγησε,- συγχαρητήρια και σε εσάς που αναδείξατε το θέμα-, στο να γίνει μία Αναφορά.

Να είστε καλά, εμείς κάναμε τη δουλειά μας.

Ε, ναι γιατί πιστεύω ότι είναι έξω από τη λογική όλο αυτό που γίνεται από κάποιους.

Πάντως η αλήθεια είναι κ. Υπουργέ ότι στην εφορία Χολαργού που πήγε ο άνθρωπος και πήγαμε μαζί του, οι εφοριακοί του είπαν δεν έχουμε καν υπόψη μας το ΦΕΚ που λέει ότι είναι ακατάσχετο, δηλαδή, εδώ υπάρχει και μία ανοργανωσιά, τουλάχιστον έτσι μας είπε ο άνθρωπος.

Οι οικονομικές υπηρεσίες που έχουν προχωρήσει σε κατασχέσεις και έχουν δώσει μία εντολή σε τραπεζικά ιδρύματα, αυτό είναι ένα άλλο θέμα που πρέπει να δούμε, το θέμα όμως είναι ότι το τραπεζικό ίδρυμα μπορεί να δει στα καταθετήρια του Υπουργείου Υποδομών ότι είναι το έκτακτο βοήθημα για τους πληγέντες συμπολίτες μας. Άρα το θέμα δεν είναι στις νομικές υπηρεσίες….

Πάντως κ. Υπουργέ, δεν είναι δυνατόν, μία τέτοια περίπτωση του ανθρώπου, γιατί αυτό το επίδομα ήταν και αφορολόγητο και ακατάσχετο, ήταν κοινωνικό επίδομα, έτσι, να το καταγγέλλει δημοσίως, να τον πηγαίνουμε εμείς συνοδεία με την κάμερα στις εφορίες και τελικά να φτάσετε στο σημείο να ασχοληθείτε εσείς προσωπικά για να λυθεί το θέμα, με τον έναν, δύο, τρεις ανθρώπους αυτούς, δηλαδή πρέπει να λειτουργεί συνολικά, άμα είναι εσείς να πρέπει να λύσετε ατομικά το κάθε πρόβλημα δεν κάνουμε δουλειά.

Και αυτό δείχνει πως λειτουργεί, αν θέλετε, για τέτοιες υποθέσεις το τραπεζικό μας σύστημα. Τι έλεγχο έχει, τι λογισμικό έχει, και πως γίνεται ο έλεγχος, το τι γίνεται….

Κύριε Υπουργέ νομίζω θα μπορούσατε να είχατε αποφύγει και εσείς και οι εφορίες και οι άνθρωποι προφανώς το πρόβλημα βάζοντας, στέλνοντας στις εφορίες τα iban, τα τραπεζικά δηλαδή, τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ανθρώπων οι οποίοι έλαβαν το βοήθημα. Τελεία.

Κύριε Λυριτζή αυτό δεν είναι της εφορίας, είναι της τράπεζας. Η εφορία στέλνει μία πάγια εντολή.

Η εφορία επειδή είναι εφορία έχει την πάγια εντολή για αυτό το λέω κ. Υπουργέ.

Ακριβώς. Αλλά η τράπεζα οφείλει να δει, τι από αυτά τα ποσά, είναι από αυτά που μπορεί να δεσμεύσει ή όχι. Αυτό δεν είναι δουλειά της εφορίας, η τράπεζα τα δέσμευσε.

Κύριε Υπουργέ ευχαριστούμε θερμά για την παρέμβασή σας.

Να είστε καλά και συγχαρητήρια και πάλι. Μας βοηθάτε κι εμάς να λύνουμε τέτοια θέματα.

Να είστε καλά κ. Υπουργέ. Ήταν ο Υπουργός των Υποδομών ο κ. Χρήστος Σπίρτζης.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί