Τιφλίδα: Οι κρυμμένες ομορφιές της παλιάς πόλης (Εικόνες)

Η αρχαία ιστορία πάει χέρι χέρι με την μοντέρνα αρχιτεκτονική και τα νέα κτίρια στη Γεωργία. Μια βόλτα στο κέντρο της Τιφλίδας αρκεί για να βιώσει ο επισκέπτης μια μοναδική εμπειρία διαφορετικών εικόνων. Μπορεί να ανακαλύψει κρυμμένα μυστικά και άγνωστες λεπτομέρειες διαφορετικών πολιτιστικών ρευμάτων που επηρέασαν αυτή την πόλη, που ήταν το σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Η Γέφυρα Ειρήνης της Τιφλίδας συνδέει την νέα με την παλιά πόλη. Η βόλτα στο ιστορικό κέντρο είναι σαν να κάνεις ένα ταξίδι στο χρόνο.

Ο Βασιλιάς Βάχτανγκ Γκοργκασαλίντσε, τον 5ο αιώνα, σύμφωνα με το μύθο, ίδρυσε την μελλοντική πρωτεύουσα της ενωμένης Γεωργίας, ενώ ήταν σε κυνήγι με το άλογό του. Το Αμπανοτουμπάνι είναι το σημείο όπου προσγειώθηκε το βασιλικό γεράκι. Εκεί ο βασιλιάς ανακάλυψε θερμές πηγές που έχουν μετατραπεί σήμερα σε δημόσια λουτρά με νερά πλούσια σε θείο.

«Είναι ακριβώς σ’ αυτό το σημείο που ο βασιλιάς Βάχτανγκ βρήκε το γεράκι του μέσα στη θερμή πηγή. Έβαλε το χέρι του στο νερό και αντιλήφθηκε ότι ήταν πολύ ζεστό. Είπε: θα ιδρύσω μια πόλη εδώ και θα την ονομάσω Τμπιλίζι, που σημαίνει θερμή πόλη» επισημαίνει ο τουριστικός ξεναγός Βλάζι Βατσάντιε.

Το 2009, μεγάλο μέρος της παλιάς πόλης αποκαταστάθηκε, χάρις στο πρόγραμμα «Νέα ζωή στην Παλιά Τιφλίδα», το οποίο έσωσε πολλά κτίρια και μνημεία της περιοχής από την κατάρρευση.

euronews

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί