«Ήταν ξώφαλτσες οι κλωτσιές, δεν τον πήρα και καλά»: Προκαλεί ο κοσμηματοπώλης στη δίκη για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου

«Δυο-τρεις ξώφαλτσες του έριξα, δεν πέθανε από αυτό»

Τεσσεράμισι χρόνια από τον θάνατο του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, έξω από κοσμηματοπωλείο στην οδό Γλάδστωνος, κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο κοσμηματοπώλης.

Κυνικά στην απολογία του ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου υποστήριξε σθεναρά ότι «το μόνο που επιθυμούσα ως νομοταγής πολίτης, ήταν να τον κρατήσω μέχρι να έρθει η αστυνομία να τον συλλάβει».

Δεν δίστασε μάλιστα να ισχυριστεί ότι οι κλωτσιές στο κεφάλι του θύματος «ξώφαλτσες».

Κατά την απολογία του ο κατηγορούμενος, αποκάλεσε τον Ζακ Κωστόπουλο «δράστη», και υποστήριξε ότι ο ίδιος φοβήθηκε όταν είδε το θύμα να κρατά μαχαίρι μέσα στο μαγαζί του.

«Με απειλεί να μη μπω στο μαγαζί μου. Αυτό ένιωσα. Και ήταν η πρώτη μου εντύπωση. Αφού βγήκε, κατάλαβα ότι δεν έλειπε τίποτα από το μαγαζί. Αρχικά, τι έπρεπε να υποθέσω; Ότι μπήκε να πιει καφέ; Το ότι δεν έκλεψε, βγάζω τα συμπεράσματά μου. Σε δευτερόλεπτα θα μπορούσε να κλέψει. Πήγε στο ταμείο, δεν βρήκε λεφτά, εγκλωβίστηκε και φοβήθηκε και σκέφτηκε να μην κλέψει για να μην τον πιάσουν με τα πράγματα πάνω του».

Πρόεδρος: Πώς ζυγίζετε αυτές τις ενέργειες: πατάω το χέρι κάποιου ή κλωτσάω το κεφάλι του. Ποια η διαφορά;

Κατηγορούμενος: Τα χτυπήματα τα δικά μου δεν ήταν σοβαρά. Δεν είναι χτύπημα που κοιτάει να επιφέρει θάνατο.

Πρόεδρος: Και ποιο χτύπημα είναι αυτό που επιφέρει θάνατο;

Κατηγορούμενος: Ήταν ξώφαλτσες οι κλωτσιές. Δεν τον πήρα και καλά. Από άλλο πέθανε. Δεν ήταν και στα καλά του. Το παιδί είχε κάποιο πρόβλημα σοβαρό. Δεν μπαίνεις έτσι σε ένα κατάστημα…

Εισαγγελέας: Σκεφτήκατε να μην τον χτυπήσετε;

Κατηγορούμενος: Ήμουν σε κάποια ψυχολογική κατάσταση και ήθελα να τον κρατήσω στο μαγαζί για να έρθει η αστυνομία…

Εισαγγελέας: Σπάζοντας τη τζαμαρία, πώς θα τον σταματούσατε;

Κατηγορούμενος: Με τις κλωτσιές, με το πόδι να τον σταματήσουμε. Να τον φοβερίσουμε. Ίσως να παρασύρθηκα λιγάκι από τις φωνές του κόσμου, που έλεγε να μην τον αφήσουμε.

Εισαγγελέας: Ο κόσμος έλεγε και να τον αφήσετε ήσυχο, να μην τον σκοτώσετε…

Κατηγορούμενος: Έκανα λάθος με τον τρόπο που το προσπάθησα να τον κρατήσω….

Πάρεδρος: Επιτεθήκανε στο κεφάλι σε ένα ευπαθές σημείο. Αυτό εξετάζουμε…

Κατηγορούμενος: Ο σκοπός ήταν να τον κρατήσω να έρθει η αστυνομία. Γιατί να τον σκοτώσω; Να γίνει τί;

Απαντώντας σε δεκάδες ερωτήσεις από την έδρα, ο κοσμηματοπώλης είπε πολλές φορές πως ο ακτιβιστής τελικά «δεν έκλεψε τίποτε απολύτως», γεγονός για το οποίο, ωστόσο, σε διάλογό του με την πρόεδρο απέδωσε «στον εγκλωβισμό του δράστη». Όπως ανέφερε «Το ότι δεν έκλεψε με κάνει να βγάζω τα συμπεράσματά μου. Σε δευτερόλεπτα θα μπορούσε να κλέψει. Πήγε στο ταμείο δεν βρήκε λεφτά, εγκλωβίστηκε και φοβήθηκε και σκέφτηκε να μην κλέψει για να μην τον πιάσουν με τα πράγματα πάνω του».

Σε ερωτήσεις των δικαστών, ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε πως δεν πέρασε καμία στιγμή από το μυαλό του να προσπαθήσει να ηρεμήσει τον 33χρονο, να του μιλήσει ή ακόμη, όπως του ανέφερε η πρόεδρος, και να τον αφήσει εγκλωβισμένο μέσα στο μαγαζί αφού είχε στόχο μόνο την σύλληψή του από την αστυνομία, όπως ο ίδιος αναφέρει.

Ο κατηγορούμενος επικαλέστηκε φόβο, επειδή «ήταν οπλισμένο» το θύμα, ενώ είπε πως δεν ήθελε να διαφύγει καθώς θεωρούσε πως θα έχει μαζί του πράγματα από το μαγαζί.

Ο 78χρονος κατηγορούμενος δήλωσε την λύπη του για τον θάνατο του 33χρονου και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του ίδιου και της οικογένειάς του στους οικείους του Ζακ Κωστόπουλου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί