Για την Ελένη του Ζαρού και κάθε Ελένη…

Ανακοίνωση με αφορμή την παραλίγο γυναικοκτονία που ήρθε στο φως χθες και εκτυλίχθηκε σε χωριό της ενδοχώρας του Ηρακλείου, εξέδωσε η Φεμινιστική Αλληλεγγύη Ηρακλείου, καταδικάζοντας το αποτρόπαιο περιστατικό και απευθύνοντας κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια την Τετάρτη 23 Μαρτίου στις 10.30, την ημέρα που θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα ο δράστης.

Δείτε: Ηράκλειο: Χτύπησε μέχρι λιποθυμίας τη γυναίκα του και την έστειλε στο νοσοκομείο

Η ανακοίνωση της Φεμινιστικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου:

Μια γυναικοκτονία που δεν ολοκληρώθηκε. Μια παρολίγον  δολοφονημένη, μια ζωντανή νεκρή, μια ακόμη αδερφή μας έζησε ακόμη μια φορά την βαρβαρότητα στο Ζαρό.  Η κοινωνία ήξερε, οι γιοι της ήξεραν, η αστυνομία πιθανόν ήξερε ότι ο 62χρονος σύζυγός της, βιαιοπραγούσε συχνά πάνω στο βασανισμένο της κορμί. 

Το αποκορύφωμα της φρίκης το βίωσε για πέντε ολόκληρες μέρες όταν τη χτυπούσε με μίσος, γυμνή για να μη μπορεί να βγει στο δρόμο, την έβρεχε με νερό για να βιώνει όλο τον πόνο, την αγωνία και τον τρόμο που της προκαλούσε με τα βάναυσα χτυπήματά του, με αποκορύφωμα το άνοιγμα του γκαζιού για να την αποτελειώσει. Οι γείτονες «δεν κατάλαβαν τίποτα» και ο γιος της ανησύχησε και ειδοποίησε την αστυνομία. 

Δεν μας είναι ξένες οι αντιλήψεις που θέλουν τη γυναίκα υποταγμένη εφ΄όρου ζωής σε ένα σατράπη, βάρβαρο σύζυγο για χάρη των παιδιών ή για την “τιμή” της οικογένειας. Δεν μας είναι πρωτάκουστο ότι η γυναίκα ενοχοποιείται για κάθε ατομική συμπεριφορά του άντρα της ή των παιδιών της, λες και ζούμε ξεκομμένες από την κοινωνία, λες και αναθρέφουμε τα παιδιά μας μόνες μας, χωρίς άλλες επιρροές. 

Η Ελένη δεν είχε προσπαθήσει να φύγει, «φοβόταν για τη ζωή των παιδιών της». Υπάρχουν υπεύθυνοι γι΄αυτή τη φρίκη, ο σύζυγος δεν ήταν ο μόνος θύτης της. 

Υπεύθυνο είναι το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, οι γείτονες που βλέπουν και ακούν  κι όμως δεν κάνουν τίποτα για να αποτρέψουν το κακό. 

Υπεύθυνη είναι η τοπική κοινωνία που ήξερε και σιωπούσε, η κλειστή επαρχιακή κοινωνία ή η αδιάφορη αστική που υποθάλπει τους κακοποιητές, αδιαφορεί στις κραυγές των γυναικών και, όταν πια η έμφυλη βία φτάσει στο τελικό άκρο της, τη γυναικοκτονία, πέφτει από τα σύννεφα για τον οικογενειάρχη που δεν είχε δώσει δικαιώματα. 

Υπεύθυνη είναι η αστυνομία που αδιαφορεί για τα θύματα, που δεν γνωρίζει πως να συμπεριφερθεί σε περιπτώσεις έμφυλης βίας, που δεν έχει εξειδικευμένες γυναίκες να αντιμετωπίζουν αυτά τα θέματα. Εξαπολύει τους Μπαλάσκες στα ΜΜΕ να δίνουν οδηγίες στους γυναικοκτόνους πως θα πέσουν στα μαλακά. 

Υπεύθυνα είναι τα ΜΜΕ που πέφτουν πάνω στο κουφάρια μας για να κερδίσουν τηλεθέαση, που ασελγούν στα θύματα και με αδιακρισία προβάλλουν την εικόνα τους, στιγμές της ιδιωτικής τους ζωής και ψάχνουν ελαφρυντικά για το θύτη. Που έχουν σε πρώτη θέση ακόμα το Μπαλάσκα, τον Κούγια και άλλους μισογύνηδες, ομοφοβικούς, ρατσιστές. 

Υπεύθυνοι είναι οι δικαστές που διαχρονικά ρίχνουν στα μαλακά τους βιαστές, κακοποιητές και  γυναικοκτόνους, είτε αναγνωρίζοντας τους ελαφρυντικά, είτε ψυχιατρικοποιώντας τους και κυρίως αφού δεν τους δικάζουν για εγκλήματα μίσους, σεξιστικά (συγκαλυμμένα ρατσιστικά), όπως είναι η γυναικοκτονία, που δεν έχει καν αναγνωριστεί νομικά. Που ανέχονται μέσα στις δικαστικές αίθουσες τον ομοφοβικό, ρατσιστικό οχετό του Κούγια εις βάρος των θυμάτων του παιδοβιαστή Λιγνάδη. 

Υπεύθυνο είναι το κράτος, που δεν φροντίζει να εκπαιδεύσει τις νέες γενιές στην αγάπη και στη συνεννόηση, αλλά φροντίζει, μαζί με την εκκλησία, για τη διατήρηση των στερεοτύπων, των ανισοτήτων, των αποκλεισμών και των διαχωρισμών. Δεν έχει δομές υποστήριξης των νέων γονιών, των κακοποιημένων γυναικών, δεν έχει κοινωνικό πρόσωπο. Ψηφίζει νόμους που είναι μισογυνικοί, όπως αυτός της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας και υποχρεώνει την επιζώσα να αντικρύζει το θύτη της και τα παιδιά της να επανατραυματίζονται. 

Υπεύθυνες είμαστε κι εμείς που δεν μπορέσαμε να χτίσουμε φεμινιστικές κοινότητες αλληλεγγύης σε κάθε γειτονιά.

Δεν προλαβαίνουν να στεγνώσουν τα δάκρυά μας, δεν προλαβαίνει να ησυχάσει η οργή μας γιατί κάθε μέρα ακούμε ιστορίες φρίκης. Φρίκη που βιώνουν γυναίκες και θηλυκότητες, παιδιά και ηλικιωμένα άτομα μέσα στα σπίτια τους, στο δρόμο, στη δουλειά. Φρίκη, που σκορπούν άντρες ποτισμένοι από την τοξική αρρενωπότητα με την ανοχή της πατριαρχικής κοινωνίας.  Αλήθεια υπάρχει σημείο πάνω στη Γη όπου δεν κινδυνεύουμε;  Ισως στο Jinwar, το γυναικείο χωριό της Ροζάβα ή στην Τσιάπας στις ελεύθερες ζαπατίστικες κοινότητες και σε κάποιες πρωτόγονες φυλές, αν υπάρχουν ακόμα, όπου δεν έχει διεισδύσει η ιδιοκτησία, δηλαδή η πατριαρχία με όλες τις αδικίες που συνεπάγεται. 

Μουδιασμένες αναβιώνουμε το συλλογικό και ατομικό μας τραύμα, κάθε φορά που μετράμε μια λιγότερη από μας, μια παραπάνω στη λίστα των νεκρών. Οργισμένες αντικρίζουμε τον εσωτερικευμένο μισογυνισμό της κάθε τηλεπερσόνας, Τατιάνας, Ζίνας, Λιάγκα κ.ά., που ως ανίδεες, ανεκπαίδευτες, αγράμματες καθορίζουν τον κοινωνικό παλμό και διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. 

Όσο μας πληγώνουν κάθε φορά, όσο μας προκαλούν αποστροφή και αηδία με τον κακοποιητικό τους λόγο απέναντι στα θύματα, με την ψυχιατρικοποίηση των θυτών, τόσο μας εξοργίζουν με τον εκχυδαϊσμό του δημόσιου λόγου τους, τις μεροληπτικές ή τις αποστασιοποιημένες τοποθετήσεις τους, την αποκάλυψη του μοναδικού κινήτρου τους, την τηλεθέαση οι έμποροι της είδησης και οι εντεταλμένοι θεματοφύλακες της πατριαρχίας. 

Κι όμως. Εκεί που φαίνεται πως δεν αντέχουμε άλλο, εκεί συναντιόμαστε, ενωνόμαστε, δυναμώνουμε και παίρνουμε φόρα. Ξέρουμε, το έχουμε μάθει στο πετσί μας πως δεν έχουμε παρά η μια το άλλο και αυτή είναι η δύναμή μας που μπορεί να σπάσει τα μοτίβα της πατριαρχίας, να αλλάξει τις αξίες αυτής της άθλιας κοινωνίας και να χτίσει μια άλλη ζωή, άξια να τη ζούμε όλα μας. Με τις φωνές μας, με τα σώματά μας, με τις παρουσίες μας στο δρόμο μπορούμε να -και θα – γυρίσουμε τον κόσμο ανάποδα. 

ΟΛΑ, ΟΛΕΣ, ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 23/3/2022 ΣΤΙΣ 10.30.

Στη μάχη ενάντια στον καπιταλισμό και την πατριαρχία έχουμε ανάγκη από ένα δίκτυο εμπιστοσύνης και ασφάλειας ενάντια σε όλες τις καταπιέσεις και γι αυτό σας καλούμε να απευθυνθείτε σε εμάς μέσω της σελίδας μας στο Facebook «Φεμινιστική Αλληλεγγύη Ηρακλείου», Instagram:femsolidarityheraklion ή στο mail:femheraklion@gmail.com. 

Όχι μόνο για να αγωνιστούμε μαζί, αλλά και για να μοιραστούμε τα βιώματα και τα τραύματά μας, και κυριότερα να ακούσουμε και να ακουστούμε, να βρούμε τον τρόπο να ορθώσουμε τις δικές μας αντιστάσεις και να χτίσουμε μια κοινότητα έμφυλης αλληλεγγύης ώσπου ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ. 

Σχετικά Άρθρα

2 Thoughts to “Για την Ελένη του Ζαρού και κάθε Ελένη…”

  1. Αρκετά με τον παραδοσιακό πατριάρχη Κικίλια

    Και μια και έρχονται εκλογές να μην ψηφίσει καμία τον Κικίλια. Όλη μέρα η γυναίκα του διαφημίζει πόσο ευτυχισμένη είναι που μπαίνει στην κουζίνα και που είναι μάνα. Φτάνει πια. Αν η κύρια αυτή έχει ως καριέρα το να διαθέτει τον εαυτό της ακριβά ως σύζυγος, οι περισσότερες Ελληνίδες ακόμα και με σημαντική μόρφωση πρέπει να δουλέψουν για το ψωμί τους και όσες εξαρτώνται αργά η γρήγορα το μετανιώνουν πικρά, ανήμπορες πια να σωθούν.

  2. Μίσος και μυϊκή μάζα = κίνδυνος θάνατος

    Όλο έρχονται στην επιφάνεια ιστορίες φρίκης με γυναίκες θύματα χρόνιας κακοποίησης από σύζυγο/σύντροφο. Ο βίαιος σύζυγος μου είναι κάτι άγνωστο στο δικό μου οικογενειακό περιβάλλον. Αντίθετα μου είναι οικείο το μοτίβο της βίαιης και αυταρχικής γυναίκας που είναι δυστυχισμένη στο γάμο της για λόγους για τους οποίους ο σύζυγος δεν ευθύνεται, αλλά δεν χωρίζουν για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους. Υπάρχει συχνά η ριζωμένη προκατάληψη ότι πάντα οι άλλες γυναίκες είναι πιο τυχερές. Υπάρχουν γυναίκες που δουλεύουν μόνο για το μισθό σε δουλειές που μισούν και συγχρόνως φροντίζουν και τα παιδιά και το νοικοκυριό γιατί δεν εμπιστεύονται τον άντρα τους για τέτοιες ασχολίες. Η ζηλεύουν παθολογικά αυτές που λατρεύει αυτός, μητέρα και αδερφές. Υπάρχουν και γυναίκες ανυπόφορες αλλά δεν έχουν αρκετή μυϊκή δύναμη για να δέρνουν και να σκοτώνουν…

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί