Σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την δήλωση καθαρισμού οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες 

Ο Δήμος Ηρακλείου και η Αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας ενημερώνουν τους Δημότες ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών akatharista.apps.gov.gr.

Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων είναι υποχρεωμένοι μέχρι τις 31 Μαΐου να καταθέσουν την υπεύθυνη δήλωση για τον καθαρισμό των οικοπέδων στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας ιδιοκτησιών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Οι αναλυτικές οδηγίες για την δήλωση καθαρισμού οικοπέδων έχουν ως εξής: 

Μπαίνουμε στην εφαρμογή με τους κωδικούς TAXIS 

Για να εισάγουμε δήλωση καθαρισμού του οικοπέδου, επιλέγουμε “ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΗΣ”

Στην εισαγωγή δήλωσης επιλέγουμε αν είμαστε Α) ιδιοκτήτης ή Β) επικαρπωτής / μισθωτής/ υπομισθωτής.

Εάν το οικόπεδο διαθέτει ΚΑΕΚ που βρίσκεται σε ανάρτηση, τότε εισάγουμε τον ΚΑΕΚ και πατάμε “ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ”

Για την εύρεση του ΚΑΕΚ μπορούμε να συνδεθούμε στην ψηφιακή υπηρεσία του Ελληνικού Κτηματολογίου. Αν ο ΚΑΕΚ είναι έγκυρος, συμπληρώνονται αυτόματα τα στοιχεία του οικοπέδου. Διαφορετικά, εάν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή που το κτηματολόγια δεν βρίσκεται σε λειτουργία, τότε επιλέγουμε “ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ” (πρότυπο ΕΓΣΑ ’87), σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν στην πλατφόρμα. Θα εμφανιστεί το μήνυμα ” Οι συντεταγμένες που εισάγετε ανήκουν σε οικόπεδο ου δεν έχει ακόμα καταχωρηθεί στο Ελληνικό Κτηματολόγιο”.

Στο επόμενο βήμα “ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΗΛΟΥΝΤΟΣ”, συμπληρώνονται αυτόματα τα στοιχεία μας. Σε περίπτωση που κάποια λείπουν μπορούμε να τα εισάγουμε.

Στο επόμενο βήμα δηλώνουμε τις ενέργειες πυρασφάλειας που έχουμε εκτελέσει. Θα πρέπει να συμπληρώσουμε όλε τις ενέργειες πυρασφάλειας επιλέγοντας ΝΑΙ ή ΟΧΙ / ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ. Επίσης πρέπει να συναινέσουμε στο κείμενο της Υπεύθυνης Δήλωσης (Δηλώνω υπεύθυνα ότι προέβην…..)

Τέλος επιλέγουμε “ΥΠΟΒΟΛΗ”. Θα εμφανιστεί οθόνη επιτυχούς υποβολής με τον κωδικό της δήλωσης. Ταυτόχρονα αφού λάβει ηλεκτρονική σφραγίδα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποστέλλεται στη θυρίδα του πολίτη.

Κάθε έτος επιτρέπεται η υποβολή μίας μόνο δήλωσης ανά οικόπεδο. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί