Απολογείται σήμερα στη βουλή για την ακρίβεια ο Κ. Μητσοτάκης μετά από αίτημα του Σ. Φάμελλου

Απολογούμενος στη Βουλή θα είναι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς με μεγάλη καθυστέρηση θα απαντήσει για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια μετά από σχετικό αίτημα του Σωκράτη Φάμελλου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το πρώτο αίτημα στη Βουλή το είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επίσημα στις 15 Μαρτίου, δηλαδή πριν 70 ημέρες.

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στις 10:30 οπότε και αναμένεται να επαναλάβει τις γνωστές δικαιολογίες περί «εισαγόμενης» ακρίβειας, ενώ θα προτάξει και την περιβόητη επιστολή που έστειλε στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση παραμένει παρατηρητής της αισχροκέρδειας των πολυεθνικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατόπιν εντολών του Σταν Γκρίνμπεργκ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να υποβαθμίσει τη συζήτηση, βγαίνοντας αφενός από το κάδρο, και βάζοντας αφετέρου τον Κώστα Σκρέκα να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να μείνει μέχρι το τέλος της συζήτησης, ώστε να μην απαντήσει ο ίδιος στους πολιτικούς αρχηγούς.

Θα είναι η τελευταία κοινοβουλευτική «μάχη» σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, λίγο πριν η Βουλή κλείσει ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

«Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απολογηθεί και να μας πει για ποιο λόγο η Ελλάδα είναι δεύτερη από το τέλος στην αγοραστική δύναμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μας φτάνει σιγά σιγά και η τελευταία Βουλγαρία. Γιατί έχουμε το δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα μετά τη Μάλτα; Δεν είναι δυνατόν να έχουν ακριβότερα τα προϊόντα οι πολυεθνικές μόνο στην Ελλάδα. Να μας απαντήσει επίσης ο κ. Μητσοτάκης γιατί δεν φορολογεί τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και της ενέργειας, ενώ η Ευρώπη ζητάει τη φορολόγησή τους. Και για ποιο λόγο δεν μειώνει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης εφόσον το προτείνει και η Κομισιόν;», σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας χτες στην ΕΡΤ
 
«Ο κ. Μητσοτάκης είναι πολύ πιεσμένος διότι όλη η κοινωνία ξέρει ότι ο ίδιος ευθύνεται για την ακρίβεια. Οι πολίτες σε ποσοστό πάνω από 80% δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν με βάση τις τιμές των προϊόντων. Φοβάται το “γράμμα” που θα του στείλουν οι πολίτες μέσα από τις κάλπες και για το λόγο αυτό στέλνει την επιστολή στην κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν», συνέχισε ο pρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, προϊδεάζοντας για τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καταθέσει και σχετική πρόταση νόμου στις αρχές του μήνα. 

Στην πρόταση νόμου 12 άρθρων, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, περιγράφεται το συνολικό και πλήρως κοστολογημένο του σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η μείωση των έμμεσων φόρων -ΦΠΑ και ΕΦΚ- και η επιβολή πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών σε όλη τη γραμμή εισαγωγής, παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων. Οι μειώσεις θα χρηματοδοτηθούν από τη φορολόγηση των υπερκερδών σε εταιρείες πετρελαίου, παρόχους ενέργειας και τράπεζες.

Όπως σημείωσε χθες η Βούλα Κεχαγιά, όλες οι προτάσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. το οποίο επικαιροποιείται συνεχώς είναι κοστολογημένες.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επανέλαβε ότι το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπει μεν μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά οι πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες θα φορολογηθούν. «Θα φορολογηθούν τα μερίσματα τα οποία φορολογούνται με έναν φόρο της τάξης 5%, την ώρα που ένα οικογενειακό εισόδημα της τάξης των 30.000 ευρώ φορολογείται με έναν πάρα πολύ υψηλό δείκτη. Θα υπάρξει άπαξ υπερφορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, έκτακτη φορολόγηση, στο ύψος του 90%, και επίσης φορολόγηση των διυλιστηρίων και των εσόδων τους.

Επίσης, σε σχέση με τον ΦΠΑ, προτείνουμε στην κυβέρνηση όλον αυτόν τον καιρό να τον μειώσει. Το έχουν εφαρμόσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες με απόλυτη επιτυχία και επίσης είναι κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Απρίλιο του 2022. Από τον ΦΠΑ και τους έμμεσους φόρους η κυβέρνηση είχε το 2022 και το 2023 υπεραπόδοση σε φόρους, υπερέσοδα από φόρους, της τάξης των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί