Βόρεια Μακεδονία: Νέα πρόκληση – Επιμένει και ο νέος πρωθυπουργός στο «Μακεδονία»

Σε ακόμη μία προκλητική δήλωση προχώρησε ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος για άλλη μία φορά επέλεξε να χρησιμοποιήσει τον όρο «Μακεδονία» χωρίς τον γεωγραφικό προσδιορισμό.

Τα αποτελέσματα επιλογής της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην κυρώσει τα τρία μνημόνια συνεργασίας που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, γίνονται για άλλη μία φορά αντιληπτά καθώς ο Χρ. Μίτσκοσκι σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter με αφορμή τη συνάντησή του με τον πρέσβη της Αυστρίας αποκάλεσε τη χώρα του ως «Μακεδονία» και όχι με το συνταγματικά κατοχυρωμένο όνομα.

«Σήμερα μαζί με τον αντιπρόεδρο Τίμο Μουκούνσκι είχαμε συνάντηση με τον Αυστριακό πρέσβη Μάρτιν Πάμερ. Οι άριστες σχέσεις Μακεδονίας και Αυστρίας στον οικονομικό τομέα θα προωθηθούν και θα ενθαρρυνθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του VMRO και νέος πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Χρ. Μίτσκοσκι είχε δηλώσει ότι αποτελεί συνταγματικό δικαίωμά του να αποκαλεί τη χώρα του όπως ο ίδιος επιθυμεί λέγοντας μάλιστα ότι «δεν υπάρχει παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Ο ίδιος κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση – πρόκληση της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, χαρακτήρισε όσα είπε η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας ως «αξιοπρεπή», εγκαλώντας μάλιστα την Ελλάδα, λέγοντας ότι με βάση τις πεποιθήσεις της κυβέρνησης της ΝΔ «περίμενα, ο νότιος γείτονάς μας, να μας συγχαρεί».

Υπενθυμίζεται ότι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα κατά την ορκωμοσία της, ως νέα πρόεδρος της γειτονικής χώρας σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Στη συνέχεια, η ίδια επέμεινε και αυτή ότι έχει δικαίωμα να αποκαλεί τη χώρα της όπως θέλει, αναφέροντας χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της ότι «στις δημόσιες εμφανίσεις της, η Μακεδόνας πρόεδρος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, ως πράξη ατομικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές».

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα έβαλε στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας το όνομα «Μακεδονία» χωρίς τον γεωγραφικό προσδιορισμό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί