Στ. Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενώσει όλη την κεντροαριστερά – Να κοντύνουμε την αλαζονεία του 41%

Κάλεσμα στον προοδευτικό κόσμο να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να πάρει ένα πολύ καλό ποσοστό στις ευρωεκλογές ώστε να κοντύνει η αλαζονεία του 41% απηύθυνε ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV 100 στο πλαίσιο της περιοδείας του. «Εμείς δεν θα είμαστε αλαζόνες στην άλλη μεριά των εκλογών, θα ανοίξουμε τις πόρτες μας, θα γίνουμε μια μεγάλη αγκαλιά και με αξιοκρατία θα αγκαλιάσουμε νέα μέλη, νέα στελέχη ισότιμα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Σχετικά με την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών, ο Στέφανος Κασσελάκης επισήμανε: «Δεν έχω κρύψει ποτέ την πρόθεση μου το μόνο οικονομικά ανεξάρτητο κόμμα της χώρας, από τα μεγάλα κόμματα, να μπορεί να γίνει η δημοκρατική παράταξη της χώρας. Η παράταξη η οποία με σύγχρονη αριστερή πολιτική θα ενώσει όλη την κεντροαριστερά. Αυτό είναι το οποίο θα κάνουμε. Προφανώς πρέπει να υπάρξουν δομικές αλλαγές στο οργανόγραμμα, στα όργανα, τις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο επερχόμενο καταστατικό συνέδριο το φθινόπωρο. Σε εκείνο το συνέδριο θα επιθυμούσα να υπάρχει μια πλατιά λαϊκή βάση στην οποία να συμμετάσχουν προοδευτικοί συμπολίτες μας και από άλλους χώρους ή και από την αποχή. Διότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας που απείχαν για πρώτη φορά βλέπουν ότι κάτι πάει να γίνει διαφορετικά».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «έχουμε μια Ευρώπη η οποία έχει καταδικάσει την Ελλάδα στο κράτος δικαίου. Ερευνά σήμερα 2.5 δισεκατομμύρια ευρώ σπατάλη σε ψηφιακά έργα με απευθείας αναθέσεις600 έργα σε 10 εταιρείες, αυτό ερευνά αυτή τη στιγμή η ευρωπαϊκή εισαγγελία. Επίσης ερευνά το έγκλημα των Τεμπών, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν παρουσιάζεται για κάποιο λόγο στις τηλεοράσεις και στα μέσα ενημέρωσης, αν και έχουμε εξελίξεις για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας και άλλα ζητήματα. Άρα και αυτό ερευνά η ευρωπαϊκή εισαγγελία. Η ιδέα ότι η Νέα Δημοκρατία φέρνει τη χώρα κοντά στην Ευρώπη, από την Ευρώπη την ίδια έχει αποδειχθεί εσφαλμένη».

Ερωτηθείς για τον αν διακύβευμα των εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το «κόντρα Μητσοτάκη», ανέφερε: «Αυτό δεν είναι το διακύβευμα, είναι ένα αναπόφευκτο αποτέλεσμα. Είναι μια εξέλιξη που θα γίνει ούτως ή άλλως. Ο στόχος μας είναι να αλλάξουμε την Ευρώπη για να φτιάξουμε μια Ευρώπη λιγότερης λιτότητας, περισσότερων κονδυλίων για κλιματική προσαρμογή και μια Ευρώπη που δε θα λέει μισόλογα όσο αναφορά στην Παλαιστίνη. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους συνανθρώπους μας και κυρίως, 70%, γυναίκες και παιδιά να σκοτώνονται άμαχοι και η Ευρώπη να μη μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες, να πάρει μια ξεκάθαρη θέση και απλά να παρακολουθεί. Δηλαδή ποια είναι τα ιδεώδη της Ευρώπης αν αυτή είναι η στάση μας; Πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, χωρίς προϋποθέσεις, τώρα! Και αυτό -ξέρετε- η αριστερά το πρεσβεύει στην Ευρώπη περισσότερο από όλους τους άλλους».

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη στάση της ΝΔ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε ότι τα τρία μνημόνια που εκκρεμούν εδώ και πέντε χρόνια, φέρουν και υπογραφές των υπουργών της Νέας Δημοκρατίας. «Και πραγματικά έχω μπερδευτεί με τη στάση της Νέας Δημοκρατίας. Από την μία, μία υπουργός τους λέει ότι «εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα μνημόνια αυτά», από την άλλη λένε ότι δε τα φέρνουν προς κύρωση στη Βουλή. Καταλαβαίνω ότι είναι ένα ευαίσθητο θέμα, εδώ στην Κεντρική Μακεδονία και στην Δυτική Μακεδονία και στην Ανατολική Μακεδονία.

Τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε και έχει μια ξεκάθαρη στάση στο θέμα αυτό. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η Νέα Δημοκρατία πολιτεύθηκε το 2019 με την περικεφαλαία, ως μακεδονομάχοι, λέγοντας ότι θα καταψηφίσουν την συμφωνία είτε σε εκείνη τη Βουλή είτε σε επόμενη Βουλή και μετά έχει προκύψει η κωλοτούμπα της κωλοτούμπας και τώρα ένα μπέρδεμα για το τι ακριβώς σκοπεύουν να κάνουν. Ας μην υποτιμούν την νοημοσύνη του ελληνικού λαού και να πουν ξεκάθαρα: είναι αυτή η Συμφωνία επωφελής για τον ελληνικό λαό ή είναι επιζήμια; Αν είναι επιζήμια ας την αναιρέσουν, είμαι σίγουρος ότι το VMRO θα συμφωνήσει με την αναίρεση. Εάν είναι επωφελής ας την κυρώσουν. Αλλά όπως λένε και στα αγγλικά “το μωρό δε μοιράζεται στην μέση”» σημείωσε.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε πρόεδρε καλησπέρα σας. Καλωσήρθατε στην δημοτική τηλεόραση της Θεσσαλονίκης, πρώτη φορά βέβαια ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ευχαριστούμε πολύ που είστε κοντά μας.
 
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εγώ ευχαριστώ για την υποδοχή.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε πρόεδρε θέλω να μπούμε κατευθείαν στα βαθιά της πολιτικής και διάβασα με πολύ μεγάλη προσοχή το άρθρο που δημοσιεύετε σήμερα στην Εφημερίδα των Συντακτών. Μου φάνηκε διαβάζοντας το ότι θέλατε να στείλετε κάποια πολιτικά μηνύματα. Σε ποιους και γιατί λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές;
 
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, υπάρχει μια προεκλογική διαδικασία η οποία έχει προκύψει μετά από πολλές μεταβολές στον προοδευτικό χώρο με ένα κλίμα του πως θα ενωθούν οι προοδευτικές δυνάμεις απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη κλπ.  Επειδή ξέρω ότι πάρα πολλά θα γραφτούν και πριν και μετά από τις ευρωεκλογές, θεώρησα σκόπιμο να εξηγήσω στον κόσμο με διαφάνεια τι έχω στο μυαλό μου, τι πραγματικά σκοπεύω να κάνω και κατά πόσο αυτά συνάδουν με όσα ήδη έχω κάνει ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
 
Δεν έχω κρύψει ποτέ την πρόθεση μου το μόνο οικονομικά ανεξάρτητο κόμμα της χώρας, από τα μεγάλα κόμματα, να μπορεί να γίνει η δημοκρατική παράταξη της χώρας. Η παράταξη η οποία με σύγχρονη αριστερή πολιτική θα ενώσει όλη την κεντροαριστερά. Αυτό είναι το οποίο θα κάνουμε. Προφανώς πρέπει να υπάρξουν δομικές αλλαγές στο οργανόγραμμα, στα όργανα, τις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο επερχόμενο καταστατικό συνέδριο το φθινόπωρο. Σε εκείνο το συνέδριο θα επιθυμούσα να υπάρχει μια πλατιά λαϊκή βάση στην οποία να συμμετάσχουν προοδευτικοί συμπολίτες μας και από άλλους χώρους ή και από την αποχή. Διότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας που απείχαν για πρώτη φορά βλέπουν ότι κάτι πάει να γίνει διαφορετικά.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως έχετε ξεκαθαρίσει ότι δεν απευθύνεστε σε πολιτικούς αρχηγούς. Πάτε απευθείας στον πολίτη να συσπειρωθεί γύρω από τον πόλο της κεντροαριστεράς.
 
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σωστά. Αλλά θα απευθυνθώ και στελέχη άλλων χώρων που πιστεύω ότι τα χνώτα μας ταιριάζουν, που σε ένα άλλο σενάριο θα μπορούσαμε να είμαστε στο ίδιο κόμμα. Όταν δεν υπάρχουνε ουσιαστικές φιλοσοφικές και ιδεολογικές διαφορές και απλώς είναι ένα σημείο αφετηρίας για τον καθένα τα κομματικά, προφανώς αυτό είναι κάτι που μπορεί να επιλυθεί προς το συμφέρον της κοινωνίας.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως κ. Κασσελάκη, επειδή αυτά που συζητάμε είναι για μετά της ευρωεκλογές κυρίως, όπως και αυτό που γράψατε μέσα «ήρθα για να μείνω», νοιώθετε ότι κάποιοι σας περιμένουν στη γωνία το βράδυ της 9ης Ιουνίου;
 
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Κάποιος με περιμένει στη γωνία κάθε μέρα που ξυπνάω, άρα αυτό δεν είναι κάτι το οποίο εκπλήσσει κανέναν, αλλά το θέμα δεν είναι ποιος ή ποια με περιμένει στη γωνία, το θέμα είναι πως θα αλλάξουμε τη χώρα μας για την πρόοδο. Απευθύνομαι λοιπόν σε όλο τον προοδευτικό κόσμο και τους λέω ξεκάθαρα: ότι εάν στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να πάρει ένα πολύ καλό ποσοστό, να είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε κοντύνει επιτέλους την αλαζονεία του 41%, εμείς δεν θα είμαστε αλαζόνες στην άλλη μεριά των εκλογών, θα ανοίξουμε τις πόρτες μας, θα γίνουμε μια μεγάλη αγκαλιά και με αξιοκρατία θα αγκαλιάσουμε νέα μέλη, νέα στελέχη ισότιμα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφερθήκατε, ουσιαστικά περιγράψατε τον στόχο των εκλογών, να υπάρξει ένα κοινωνικό μήνυμα, ένα πολιτικό μήνυμα αφού υπάρχει κάλπη, προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την κυβέρνηση και το ποσοστό των τελευταίων εκλογών…
 
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Επίσης όμως μετράει και για την Ευρώπη αυτή η εκλογική μάχη. Έχουμε μια Ευρώπη η οποία έχει καταδικάσει την Ελλάδα στο κράτος δικαίου. Ερευνά σήμερα 2.5 δισεκατομμύρια ευρώ σπατάλη σε ψηφιακά έργα με απευθείας αναθέσεις, 600 έργα σε 10 εταιρείες, αυτό ερευνά αυτή τη στιγμή η ευρωπαϊκή εισαγγελία. Επίσης ερευνά το έγκλημα των Τεμπών, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν παρουσιάζεται για κάποιο λόγο στις τηλεοράσεις και στα μέσα ενημέρωσης, αν και έχουμε εξελίξεις για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας και άλλα ζητήματα. Άρα και αυτό ερευνά η ευρωπαϊκή εισαγγελία. Η ιδέα ότι η Νέα Δημοκρατία φέρνει τη χώρα κοντά στην Ευρώπη, από την Ευρώπη την ίδια έχει αποδειχθεί εσφαλμένη.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα το διακύβευμα των εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εσάς είναι το κόντρα Μητσοτάκη, για να το πω απλά;
 
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτό δεν είναι το διακύβευμα, είναι ένα αναπόφευκτο αποτέλεσμα. Είναι μια εξέλιξη που θα γίνει ούτως ή άλλως. Ο στόχος μας είναι να αλλάξουμε την Ευρώπη για να φτιάξουμε μια Ευρώπη λιγότερης λιτότητας, περισσότερων κονδυλίων για κλιματική προσαρμογή και μια Ευρώπη που δε θα λέει μισόλογα όσο αναφορά στην Παλαιστίνη. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους συνανθρώπους μας και κυρίως, 70%, γυναίκες και παιδιά να σκοτώνονται άμαχοι και η Ευρώπη να μη μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες, να πάρει μια ξεκάθαρη θέση και απλά να παρακολουθεί. Δηλαδή ποια είναι τα ιδεώδη της Ευρώπης αν αυτή είναι η στάση μας; Πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, χωρίς προϋποθέσεις, τώρα! Και αυτό -ξέρετε- η αριστερά το πρεσβεύει στην Ευρώπη περισσότερο από όλους τους άλλους.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κασσελάκη σε ποια κοινοβουλευτική ομάδα θα είστε την επαύριο των Ευρωεκλογών;
 
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Στην Αριστερά.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάω για την συμμετοχή και στους Σοσιαλιστές, καταλαβαίνετε…
 
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Οι γέφυρες που έχτισε ο Αλέξης Τσίπρας με τους Σοσιαλιστές και με τους Πράσινους είναι γέφυρες που προφανώς θα συνεχιστούν. Υπάρχουν πάρα πολλά στα οποία οι ιδέες μας συμπίπτουν και ειδικά σε ότι αφορά την οικολογία και το περιβάλλον με τους Πράσινους. Θα σας το πω ξεκάθαρα: όσο πιο παρεμβατικό το κράτος σε αυτά τα ζητήματα, τόσο το καλύτερο. Δεν έχουμε επιλογή. Το βλέπουμε στην Ελλάδα με την Πολιτική Προστασία που επειδή δεν έγιναν 500 εκατομμύρια αντιπολεμικά έργα στην Θεσσαλία σήμερα εσείς, οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πληρώσετε 5 δισεκατομμύρια ζημία. Για να μπορεί να υπάρξει αντικατάσταση των καταστροφών.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είδα με προσοχή τα τρία πρώτα προεκλογικά μηνύματα, που έβγαλε στον αέρα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Υγεία, καθημερινότητα κυρίως, και τσέπη των πολιτών, ακρίβεια, φόροι… Αυτό είναι ένα μάθημα για το κόμμα μετά την αρνητική στρατηγική που είχε ακολουθήσει το κόμμα στις εκλογές του 2019 και βγαίνετε μπροστά με θετικές προτάσεις και λιγότερη κριτική;  
 
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είναι σημαντικό, επειδή έχει προκύψει μια αλλαγή στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να ξέρει η Ελληνίδα και ο Έλληνας ποια είναι η φιλοσοφία μας. Στην ακρίβεια π.χ. εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρξει 0% ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, στο ψωμί, το γάλα. Το βλέπετε ότι οι οικονομίες του κόσμου αυτή τη στιγμή συρρικνώνονται, υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που αυτή την στιγμή αγκομαχά…
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βγαίνει αυτό κύριε πρόεδρε;
 
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ:  Βεβαίως και βγαίνει. Και όχι μόνο βγαίνει, είναι εθνική ανάγκη να βγει. Πως θα είμαστε ανεπτυγμένη χώρα αν αφήνουμε τους συμπολίτες μας να πεθαίνουν αντί να έχουν δημόσια υγεία και αν δε μπορούν να αγοράσουν ψωμί και γάλα; Πως; Για ποιο λόγο είμαστε στην Ευρώπη από το 1981 αν εκεί έχουμε καταλήξει; Αυτό είναι το οικονομικό θαύμα; Να παρθούν τα μέτρα που πρέπει να παρθούν. Και στο φορολογικό μίγμα, να ξέρετε, έχουμε προτείνει ξεκάθαρες αλλαγές οι οποίες αλλάζουν τη δομή της οικονομικής δραστηριότητας υπέρ της επανεπένδυσης στις επιχειρήσεις και υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και υπέρ των μισθωτών χαμηλού εισοδήματος. Ξέρετε 53% των μισθωτών στην Ελλάδα έχουν εισόδημα 1000 ευρώ τον μήνα ή λιγότερο μικτά. Ποιος μπορεί να τα βγάλει πέρα με τέτοιο εισόδημα;
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε πρόεδρε ήσασταν τον Κιλκίς σήμερα το πρωί, στα πλαίσια των προεκλογικών σας περιοδειών, σας έπιασε ο κόσμος να σας μιλήσει, σε έναν νομό της Μακεδονίας, για τη Συμφωνία των Πρεσπών; Η ερώτηση μου είναι η εξής: το κόμμα σας πήρε μια πρωτοβουλία και κατέθεσε προς κύρωση στην Βουλή τα τρία πρωτόκολλα που είναι σε εκκρεμότητα από τη Συμφωνία. Γιατί τώρα πρέπει να κυρωθούν; Την ώρα που είδαμε τις προκλήσεις από την γειτονική χώρα, την Βόρεια Μακεδονία; Μήπως αυτό στείλει ένα αρνητικό μήνυμα, ότι εγώ σε προκαλώ, δεν ακολουθώ την Συμφωνία των Πρεσπών και τις υποχρεώσεις μου αλλά εγώ ως Ελλάδα έρχομαι και τις ψηφίζω.
 
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει σε αυτό. Διότι αυτά τα πρωτόκολλα, τα μνημόνια, στα οποία αναφέρεστε από την Συμφωνία των Πρεσπών, φέρουν και υπογραφές των υπουργών της Νέας Δημοκρατίας. Και πραγματικά έχω μπερδευτεί με τη στάση της Νέας Δημοκρατίας. Από την μία, μία υπουργός τους λέει ότι «εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα μνημόνια αυτά», από την άλλη λένε ότι δε τα φέρνουν προς κύρωση στη Βουλή. Καταλαβαίνω ότι είναι ένα ευαίσθητο θέμα, εδώ στην Κεντρική Μακεδονία και στην Δυτική Μακεδονία και στην Ανατολική Μακεδονία. Τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε και έχει μια ξεκάθαρη στάση στο θέμα αυτό. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η Νέα Δημοκρατία πολιτεύθηκε το 2019 με την περικεφαλαία, ως μακεδονομάχοι, λέγοντας ότι θα καταψηφίσουν την συμφωνία είτε σε εκείνη τη Βουλή είτε σε επόμενη Βουλή και μετά έχει προκύψει η κωλοτούμπα της κωλοτούμπας και τώρα ένα μπέρδεμα για το τι ακριβώς σκοπεύουν να κάνουν. Ας μην υποτιμούν την νοημοσύνη του ελληνικού λαού και να πουν ξεκάθαρα: είναι αυτή η Συμφωνία επωφελής για τον ελληνικό λαό ή είναι επιζήμια; Αν είναι επιζήμια ας την αναιρέσουν, είμαι σίγουρος ότι το VMRO θα συμφωνήσει με την αναίρεση. Εάν είναι επωφελής ας την κυρώσουν. Αλλά όπως λένε και στα αγγλικά «το μωρό δε μοιράζεται στην μέση».
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε πρόεδρε μένω στο Κιλκίς, για να ελαφρύνουμε λίγο και το κλίμα. Στα πλαίσια της περιοδείας σας πέσατε μπροστά στο περίπτερο της Νέας Δημοκρατίας, μπήκατε, είδατε τον κόσμο, που αποσκοπούσε αυτή η κίνηση; Τι μήνυμα ήθελε να στείλει;
 
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Να ξέρετε ότι αυτό δεν ήταν στοχευμένο. Περπατούσα σε εκείνο τον δρόμο, ήταν τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, προς τιμήν τους οι άνθρωποι ήρθαν να με χαιρετήσουν, ήταν κοντά στην πόρτα κι εγώ μπήκα μέσα, τους χαιρέτησα και τους ευχήθηκα καλό αγώνα και ένας κύριος εκεί πήγε να μου φέρει τα καπέλα της Νέας Δημοκρατίας ως δώρο μαζί με το υλικό. Του λέω «ευχαριστώ πολύ» και ρωτάω «έχετε έναν μαρκαδόρο;» και άφησα ένα ενθύμιο με το μήνυμα που θέλω να περάσω σε όλη τη χώρα.
Παρά τον λόγο μου που μπορεί να έχετε ακούσει μερικές φορές να είναι ωμός και συνειδητοποιώ ότι συμβαίνει όταν βλέπω αδικία. Όπως είναι στα Τέμπη που δεν υπάρχει δικαιοσύνη από την Βουλή, από την Νέα Δημοκρατία στον αρμόδιο υπουργό, αυτή η συγκάλυψη. Όπως είναι στην τεράστια πίεση που υπάρχει στους νοσηλευτές και τους γιατρούς, οι οποίοι είναι υποστελεχωμένοι, αγωνίζονται και στους οποίους ο ελληνικός λαός ξεσπά αυτή τη στιγμή από αγανάκτηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις κάποια πράγματα πρέπει να ειπωθούν για να ξυπνήσει το σύστημα. Από εκεί και πέρα δεν είμαι άνθρωπος που βρίσκομαι εδώ για να διχάσω την κοινωνία, θέλουμε όλοι οι Έλληνες με ομόνοια να γίνουμε ο καλύτερος εαυτός μας και στο τέλος της ημέρας μόνο εμείς θα φτιάξουμε το σπίτι μας.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βρισκόμαστε στην Θεσσαλονίκη κ. πρόεδρε όπου έρχεστε συχνά. Ασχέτως αν εμείς τα λέμε  πρώτη φορά αλλά ευελπιστώ στο μέλλον να τα πούμε πολύ περισσότερες φορές. Γνωρίζετε ότι στην πόλη υπάρχουν κάποιες διαφωνίες σε σχέση με το μέλλον της. Μια από αυτές είναι το fly over, η νέα περιφερειακή που γίνεται και περιμένουμε τις δικαστικές εξελίξεις στο ΣτΕ τον Μάιο, το άλλο είναι οι διαφωνίες σε σχέση με την ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης, πως θα γίνει το νέο εκθεσιακό κέντρο, αν πρέπει να γίνει εδώ, αν πρέπει να φύγει έξω, αν θα γίνει χώρος πρασίνου. Εσείς τι λέτε για το μέλλον της Θεσσαλονίκης και αυτά τα έργα;
 
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς πρόκειται για μια πολυπολιτισμική πόλη η οποία θα έπρεπε να είναι επίκεντρο όχι μόνο των Βαλκανίων αλλά ολόκληρης της  Ευρώπης στην περιοχή μας. Επιπλέον έχω παρατηρήσει ότι αρκετή νεολαία φεύγει από την Θεσσαλονίκη και προς την Αθήνα και προς το εξωτερικό. Αυτό πρέπει να αναστραφεί. Τρίτον, είναι μια πόλη που δεν κατατάσσεται στις καλύτερες πόλεις της Ευρώπης όσον αναφορά το πράσινο. Αυτό λοιπόν πρέπει να αλλάξει άμεσα, διότι για να μπορέσει πλέον μια πόλη να είναι ανταγωνιστική, πρέπει να παρέχει μια καλή ποιότητα ζωής και ειδικά σε ότι αφορά στο πράσινο της. Άρα δείτε την Καλαμαριά που είναι κοντά, και πρόσφατα επισκέφθηκα, δεν πρέπει να γίνει μια γειτονιά ουρανοξυστών ή μεγάλων διαμερισμάτων και golden visas. Δεν είναι αυτός ο σκοπός. Πρέπει να γίνει ένα μέρος, ένας δήμος, πνεύμονας πρασίνου. Να μπορεί να προσθέσει στην ανάπτυξη της όλης περιοχής. Στο τέλος της ημέρας πρέπει να αφουγκραζόμαστε τις τοπικές κοινωνίες. Δεν πρέπει να είμαστε αυταρχικοί σε φαραωνικά έργα τα οποία δεν έχουν ανταπόκριση στην τοπική κοινωνία. Εμείς ως κυβέρνηση θα σεβόμαστε την βούληση των τοπικών κοινωνιών και θα προσπαθούμε πάντα με ευαισθησία στο περιβάλλον, τον άνθρωπο και την φιλοζωία να μπορέσουμε να προωθήσουμε τις αλλαγές που χρειάζονται.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
 Ευχαριστούμε πολύ κ. πρόεδρε. Δεσμευτήκατε ότι θα τα ξαναπούμε, άρα ανανεώνουμε το ραντεβού μας.
 
ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εγώ ευχαριστώ. Τις υποσχέσεις μου τις τιμώ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί