Λόφος Καστέλι: Ιδιώτης επενδυτής σχεδιάζει ξενοδοχείο στα ιστορικά κτίρια (Έγγραφα)

Μια τέτοια πιθανή εξέλιξη έρχεται σε αντίθεση με την απόδοση κοινωφελών χρήσεων στα ιστορικά κτήρια που προβλέπει το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιο του Δήμου Χανίων, το οποίο όμως δεν έχει ακόμα θεσμοθετηθεί

Σε τροχιά τουριστικής εκμετάλλευσης εισέρχονται ξανά τα ιστορικά κτήρια της μεραρχίας και των παλιών φυλακών στον λόφο Καστέλι, στην παλιά πόλη των Χανίων, μετά και την επιχείριση εκκένωσης της αστυνομίας στο σημείο, την Δευτέρα.

Δείτε: Έφοδος της αστυνομίας στον Λόφο Καστέλι – Εκκενώθηκε η κατάληψη Rosa Nera (Φωτο)

Σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάζει σήμερα το zarpanews.gr ο ιδιώτης επενδυτής που έχει εκμισθώσει τα κτήρια από το Πολυτεχνείο Κρήτης, έχει καταθέσει στις 2 Φεβρουαρίου 2024, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων,  «Αίτηση άδειας δειγματοληψίας πυρήνων υπεδάφους στο πλαίσιο γεωτεχνικής έρευνας για τις ανάγκες του έργου «Αποκατάσταση των κτιρίων των παλαιών στρατώνων, των παλαιών φυλακών και του διατηρητέου κτιρίου της πρώην V Μεραρχίας στον λόφο Καστέλλι και αλλαγή χρήσης σε παραδοσιακό ξενοδοχείο Α΄ τάξης» του Πολυτεχνείου Κρήτης»

Μάλιστα, μόλις στις 13 Μαρτίου, το Υπουργείο Πολιτισμού, χορήγησε στην εταιρεία, άδεια

 Α) Δειγματοληψίας και Ανάλυσης δομικών υλικών και Β) Διερευνητικών εργασιών στο διατηρητέο κτίριο της πρώην V Μεραρχίας και στα συνοδά κτίρια των Παλαιών Στρατώνων και των Φυλακών, στον λόφο Καστέλλι, φερόμενης ιδιοκτησίας Πολυτεχνείου Κρήτης, διάρκειας ενός (1) έτους, Πολιτικό Μηχανικό, εκπρόσωπο Τεχνικής Εταιρείας, στο πλαίσιο εκπόνησης μελέτης αποκατάστασης των κτιρίων των παλαιών Στρατώνων, των παλαιών Φυλακών και του διατηρητέου Μνημείου της πρώην V Μεραρχίας στο λόφο Καστέλλι, στην παλιά πόλη Χανίων και αλλαγή χρήσης σε παραδοσιακό ξενοδοχείο Α΄ τάξης, ιδιοκτησίας Πολυτεχνείου Κρήτης και με ανάδοχο φορέα την Belvedere ΕΠΕ.

Σχετικά με τις οικοδομικές εργασίες, θεωρείται δεδομένο ότι έχει εκδωθεί άδεια μικρής κλίμακας απευθείας από ιδιώτη μηχανικό.

Σχετικά με τις χρήσεις γης  και το κατά πόσο επιτρέπεται η μετατροπή σε ξενοδοχείο των ιστορικών κτηρίων, η απάντηση είναι πως μέχρι να θεσπιστεί το νέο γενικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Χανίων κάτι τέτοιο… δεν απαγορεύεται καθώς το Υπουργείο μπορεί να δώσει μια άδεια κατ’ εξαίρεση εφόσον οι παλιές χρήσεις δεν είναι δεσμευτικές.

Προφανώς μια τέτοια απόφαση όχι μόνο παρακάμπτει αλλά έρχεται και σε ευθεία ρήξη με την βούληση της τοπικής  κοινωνίας όπως αυτή έχει εκφραστεί μέσα από σύσσωμο των τεχνικό κόσμο, επιστημονικούς συλλόγους, επαγγελματικές ενώσεις, σωματεία, πολιτικά κόμματα και φυσικά σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο από το δημοτικό συμβούλιο Χανίων και την επιτροπή του ΓΠΣ.

Μέχρι το τέλος του έτους το ΓΠΣ

Υπενθυμίζεται ότι το γενικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Χανίων βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης της Β1 φάσης, η οποία πρόσφατα έλαβε το «πράσινο φως» από την αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας  Κρήτης και αναμένει τις τελικές εγκρίσεις. Ωστόσο η θεσμοθέτηση των νέων χρήσεων γης που θα θωρακίζουν απόλυτα τον λόφο Καστέλι ως περιοχή αμιγούς κατοικίας, εκτιμάται ότι δεν μπορεί να γίνει πριν το τέλος του 2024, με μια αισιόδοξη μάλιστα εκτίμηση.

Σύμφωνα με τη με αρ. 190/2021 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων σχετικά με τις

χρήσεις γης στην Παλιά Πόλη Χανίων αποφασίστηκαν τα εξής:

α) για όλη την Παλιά Πόλη Χανίων, (εκτός της ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης στο λόφο Καστέλι) χρήσεις γης σύμφωνα με την συνημμένη από 14-12-2017 πρόταση της Ομάδας Εργασίας και του ΤΕΕ/ΤΜΗΜΑ Δυτικής Κρήτης, με αντιστοίχιση των προτεινόμενων χρήσεων με αυτές του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου του Π.Δ. 59/2018.

β) για το λόφο Καστέλι γενικά, δηλαδή την περιοχή που αναπτύσσεται εντός του υφιστάμενου Βυζαντινού Τείχους: ΑΜΙΓΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ σύμφωνα με την συνημμένη από 14-12-2017 πρόταση της Ομάδας Εργασίας και του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Κρήτης, με αντιστοίχιση των προτεινόμενων χρήσεων  με αυτές του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου του Π.Δ. 59/2018.

γ) για την ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου Κρήτης στο λόφο Καστέλι: ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ, σύμφωνα με το άρθρο 6 του Π.Δ. 59/2018, με απομείωση χρήσεων ως κατωτέρω:

ΑΡΘΡΟΝ-6

Κοινωφελείς Λειτουργίες

Στις περιοχές της κατηγορίας αυτής επιτρέπονται μόνο:

(2) Κοινωνική πρόνοια.

(3) Εκπαίδευση.

(4) Αθλητικές εγκαταστάσεις.

(6) Πολιτιστικές εγκαταστάσεις.

(8) Περίθαλψη.

«26.12. Γραμμικές υποδομές μεταφορών.

26.12.1. Οδοί (κίνησης μηχανοκίνητων οχημάτων) (δυνατότητα εξειδίκευσης βάσει της οικείας

νομοθεσίας).

(26.12.2.) Οδοί ήπιας κυκλοφορίας.

(26.12.3.) Πεζόδρομοι.

(26.12.4.) Ποδηλατόδρομοι.

(26.12.5.) Πλατείες.

(29) Εγκαταστάσεις ανακύκλωσης συσκευασιών και υλικών.

(30) Γωνιές ανακύκλωσης και πράσινα σημεία.

(39) Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) και οστών.Επιτρέπονται μόνο Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ)»

Σημειώνεται πως η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Χανίων είχε αποφασίσει κατά πλειοψηφία να εισηγηθεί «κοινωφελείς χρήσεις» για τα κτίρια ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης στον λόφο Καστέλι, απορρίπτοντας ταυτόχρονα την ένσταση του Πολυτεχνείου Κρήτης που ζητούσε να χαρακτηριστούν τα κτίρια του ως «πολεοδομικό κέντρο».

Αναλυτικά η άδεια, η οποία έχει ημερομηνία 13/03/2024

Zarpanews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί