Αρκαλοχώρι: Οι σεισμόπληκτοι στο έλεος του Θεού, καταγγέλλουν τον Τριαντόπουλο, αλλά ο μητροπολίτης τον βραβεύει! (φωτο)

Τελικά η Εκκλησία της Κρήτης ούτε “αθώα” είναι ούτε δίπλα στο ποίμνιό της: Ας θυμηθούμε τις πολιτικές παρεμβάσεις της Συνόδου και των ιεραρχών από την εποχή των μνημονίων. Οι χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων στην ΜΚΟ της Εκκλησίας του νησιού, ενώ ο λαός στέναζε, οι ρακές με τον Βενιζέλο και οι ευχαριστήριες ανακοινώσεις και τα βραβεία στην κυβέρνηση Σαμαρά και τους υπουργούς της, παραμονές των εκλογών του Ιανουαρίου 2015! Η πολιτική παρέμβαση υπέρ του “ναι” στο δημοψήφισμα του 2015.

Τελικά η Εκκλησία δεν είναι πάντα δίπλα στο ποίμνιό της… Αντιθέτως φαίνεται ότι τα συμφέροντα του “λαουτζίκου” και των εκκλησιαστικών ηγητόρων είναι πολύ διαφορετικά.

Δείτε, για παράδειγμα, την περίπτωση του δήμου Μινώα Πεδιάδας, του πληγωμένου Αρκαλοχωρίου που εδώ και 32 μήνες μετά τους σεισμούς δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του. Ο σύλλογος των σεισμοπαθών και οι πληγέντες καταγγέλλουν πολύ συχνά ότι έχουν αφεθεί στην τύχη τους από την κυβέρνηση. Επιπλέον, άνθρωποι που έχουν χάσει τα σπίτια τους καλούνται να αντιμετωπίσουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Στην περιοχή ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, είναι ένα πρόσωπο όχι και τόσο αρεστό. Είναι ο ίδιος που έχει εμπλακεί στο μπάζωμα των Τεμπών.

Από τη σελίδα της μητρόπολης Αρκαλοχωρίου

Κι όμως, την ώρα που η μια καταγγελία ακολουθεί την άλλη στο Αρκαλοχώρι, ο μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, Ανδρέας Νανάκης (διεκδικητής τους αξιώματος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης στην πιο πρόσφατη διαδικασία), επέλεξε να του επιδώσει την ύψιστη διάκριση της Εκκλησίας της Κρήτης! Επειδή βοήθησε να πάρει χρήματα η Μητρόπολη για αποκαταστάσεις ναών, όπως αναφέρει στη σελίδα της η Μητρόπολη… Την ίδια ώρα που οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι στο Αρκαλοχώρι συνεχίζουν να υποφέρουν από την κυβερνητική αναλγησία και μάλιστα βλέπουν τα σπίτια τους να βγαίνουν σε πλειστηριασμό… Ενώ σε εκείνους δεν εγκρίνονται καν τα σχέδια αποκατάστασης… Τα σχέδια, όχι τα χρήματα…

Δείτε την ανακοίνωση της Μητρόπολης και φωτογραφίες από την τιμητική διάκριση, αλλά και των εκπροσώπων της κυβέρνησης Αυγενάκη (δεν θα τον βραβεύσει ο Μητροπολίτης άραγε;) και Τριαντόπουλου και του βουλευτή της ΝΔ, Κ. Κεφαλογιάννη.

Οι πολιτικές παρεμβάσεις της Εκκλησίας της Κρήτης

Αλλά δεν είναι αυτά τα μόνα με τη σημερινή στάση της τοπικής Εκκλησίας. Υπάρχει ένα “πλούσιο” παρελθόν που είτε η Εκκλησία συνολικά είτε ο συγκεκριμένος ιεράρχης του Αρκαλοχωρίου, έβαζαν πλάτη στο σύστημα της πολιτικής που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και τα μνημόνια.

Πρωταγωνιστής σε τέτοιες υποθέσεις ο μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου και αποτυχών υποψήφιος για Αρχιεπίσκοπος. Θεωρείται ο πλέον “πολιτικάντης” των ιεραρχών.

Ήταν ο Ιούλιος του 2013, ο ελληνικός λαός στέναζε από τα μνημόνια και ήταν στους δρόμους για το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά ο μητροπολίτης Ανδρέας υποδεχόταν με ρακές, αγκαλιές και φιλιά τον αντιπρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο θεωρούμενος “άριστος” στις πολιτικές και τις δημόσιες σχέσεις ιεράρχης του Αρκαλοχωρίου, διεκδικητής ακόμα τότε του αρχιεπισκοπικού θρόνου, τα είχε πάντα καλά με την εξουσία, είτε της ΝΔ, είτε του ΠΑΣΟΚ. Γι αυτό και κατάφερε να εξασφαλίσει σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ από την περιφέρεια Κρήτης, μέσα στα μνημόνια για “την επέκταση του εργαστηρίου παρασκευής γευμάτων της μητρόπολης”! Σχεδόν 1 εκατομ. για την επέκταση ενός εργαστηρίου μια μητρόπολης…

Οι προεκλογικές ευχαριστίες στην κυβέρνηση Σαμαρά και τα … βραβεία στους μνημονιακούς υπουργούς, επειδή… χρηματοδοτούσαν την Εκκλησία

Ήταν μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα του 2014, στις 18 Δεκεμβρίου, όταν η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης εξέδιδε ένα ανακοινωθέν, όχι με ευχές προς τους πιστούς, αλλά με πρωτοφανείς – για ανώτατο εκκλησιαστικό όργανο – ευχαριστίες προς την κυβέρνηση Σαμαρά και δυο “άξια” τέκνα της, τον τότε υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο, και τον τότε, επίσης, υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας, Βασίλη Κεγκέρογλου. Στην ουσία ήμασταν ήδη, ατύπως, στην προεκλογική περίοδο. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τη Σύνοδο να υμνήσει την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, ούτε δυο υπουργούς της…

Για διαφορετικούς λόγους “ευλογούσε” τον καθένα. Τον υπουργό Παιδείας επειδή πέρασε τις θέσεις της σε ένα νομοσχέδιο για την εκκλησιαστική παιδεία. Τον δεύτερο, επειδή είχε εξασφαλίσει ένα πολύ σημαντικό πόσο στην μη κυβερνητική οργάνωση “ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ” της κρητικής Εκκλησίας (ναι έχει και ΜΚΟ η Εκκλησία της Κρήτης!) για φιλανθρωπικό έργο!

Διαβάστε τί έγραφε εκείνη την ημέρα η Σύνοδος:

“Ἐπιπλέον, ἡ Ἱερά Σύνοδος, κατά τή σημερινή της Συνεδρία, ἀναφέρθηκε στήν ὑπογραφή Προγραμματικῶν Συμβάσεων, μεταξύ τοῦ Ὑπουργείου Ἐργασίας, Κοινωνικῆς Ἀσφάλισης καί Πρόνοιας, τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς καί τῶν Ἱερῶν Μητροπόλεων τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης, καί τῆς Μ.Κ.Ο. τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ», οἱ ὁποῖες ἀφοροῦν στήν ὑλοποίηση προγράμματος βοήθειας καί ἐνίσχυσης τῶν φιλανθρωπικῶν καί προνοιακῶν δομῶν τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης, μέ τή διανομή τροφίμων καί γευμάτων σέ οἰκογένειες ἀπόρων, ἐνδεῶν καί ἀστέγων συνανθρώπων μας, καθώς καί μέ βοήθεια πρός τά συσσίτια καί τίς τράπεζες τροφίμων τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς, τῶν Ἱερῶν Μητροπόλεων τῆς Μεγαλονήσου καί τῶν Ἐνοριῶν τους.

Ἡ Ἐκκλησία Κρήτης ἐκφράζει βαθύτατες εὐχαριστίες πρός τόν κ. Βασίλειο Κεγκέρογλου, Ὑφυπουργό Ἐργασίας, Κοινωνικῆς Ἀσφάλισης καί Πρόνοιας, ὁ ὁποῖος εἶχε τήν εὐγενῆ πρωτοβουλία, ἐξασφάλισε καί ὑπέγραψε τίς παραπάνω Συμβάσεις, πού θά συμβάλουν καθοριστικά στήν ἐνδυνάμωση καί στήν ἐπαύξηση τοῦ φιλανθρωπικοῦ ἔργου τῆς Ἐκκλησίας, πρός ὄφελος τοῦ Λαοῦ, κατά τούς δύσκολους καιρούς πού διανύει ἡ Χώρα μας”.

Ω, τι γενναιόδωρο! Ο αρμόδιος για την εργασία (ανεργία, δηλαδή…) τότε υφυπουργός, με το ποσοστό των νέων ανέργων να ξεπερνά τα χρόνια της θητείας του το 60%, που έκοψε επιδόματα ακόμα και ανθρώπων με ανίατες ασθένειες, έδινε χρήματα από τα χρήματα του ελληνικού λαού για… φιλανθρωπίες! Τα έδινε στην Εκκλησία της Κρήτης προκειμένου να ταΐσει και να φροντίσει τα θύματα της πολιτικής του! Κι η Εκκλησία, ανακοίνωνε θριαμβευτικά ότι με την “ευγενή πρωτοβουλία” του πολιτικού, που θα βοηθούσε τον ταλαίπωρο λαό! Δηλαδή, ο εξοντωμένος λαός θα πλήρωνε και πάλι, για να παρουσιαστεί το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας (και δε θα πλήρωνε η ίδια…) ενώ ο υφυπουργός εμφανιζόταν κι αυτός ένας “ευγενής ευεργέτης”… (όπως έγραφε το τότε το Candia).

Η Σύνοδος βέβαια δεν ανέφερε το ποσό της “ευεργεσίας”. Ούτε ποτέ δόθηκε στη δημοσιότητα η προγραμματική σύμβαση. Δεν ανέβηκε καν στη “ΔΙΑΥΓΕΙΑ” (γενικά, η σελίδα της Αρχιεπισκοπής στη Διαύγεια ήταν τότε κενή…).

Λίγες ημέρες όμως πριν την ανακοίνωση ευγνωμοσύνης προς τον “ευγενή υπουργό”, ο κ. Κεγκέρογλου υπέγραφε αποφάσεις πλουσιοπάροχων χρηματοδοτήσεων προς την τοπική Εκκλησία… Αυτές οι χρηματοδοτήσεις ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ. Αν αυτές είναι οι συνολικές προβλεπόμενες από τη σύμβαση, δεν το γνωρίζουμε.

Στις 2 Δεκεμβρίου 2014 χορηγούσε, με βάση την προγραμματική σύμβαση, 607.500 ευρώ στην ΜΚΟ της Εκκλησίας Κρήτης.

Στις 8 Δεκεμβρίου χορηγούσε άλλα 333.000 ευρώ, επίσης στην ΜΚΟ. Η οποία, παρεμπιπτόντως, είναι ενταγμένη και στο πρόγραμμα “Κρήτη πράσινη ανάπτυξη”, από την οποία έχει εισπράξει άλλα 300.000 ευρώ.

Υπάρχει άλλη μια απόφαση του κ. Κεγκέρογλου ( ίδιος δεν υπογράφει καμιά από αυτές τις αποφάσεις, αλλά με εντολή του υπογράφει η τότε ΓΓ). Στις 20 Νοεμβρίου του 2014, λίγες μέρες πριν δοθούν τα χρήματα στην ΜΚΟ, αποφασίζεται η χορήγηση ποσού 135.000 ευρώ στη Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου. Για ευρύτερη και μόνο γνώση, θυμίζουμε ότι είναι η Μητρόπολη της ιδιαίτερης πατρίδας (και εκλογικής) του κ. Κεγκέρογλου, ο οποίος είναι από το Αρκαλοχώρι.

Αυτοί είναι οι λόγοι που ο πρώην υφυπουργός και πλέον δήμαρχος Αρκαλοχωρίου, ταυτισμένος στην πολιτική του δράση με το δράμα ενός ολόκληρου λαού, τιμήθηκε στην πιο μεγάλη γιορτή της πόλης του Ηρακλείου, στη γιορτή του πολιούχου της Άγιου Μηνά, το 2015… Και έγινε “μέγας άρχων”, ή “Άρχων Πρωτονοτάριος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας”, όπως αναφερόταν στη σελίδα της Αρχιεπισκοπής.

Οι πολιτικές παρεμβάσεις της Συνόδου

Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά ούτε, φανταζόμαστε, η τελευταία που η Σύνοδος της Εκκλησίας παίρνει, εμμέσως αλλά σαφέστατα, θέση για πολιτικά θέματα. Για παράδειγμα την 1η Ιουλίου του 2015, ελάχιστα 24ωρα πριν το δημοψήφισμα, καλούσε, στην ουσία, το λαό να ψηφίσει “ναι”! Δεν το είπε καθαρά, αλλά εύκολα το συμπεραίνει κανείς, ειδικά αν διαβάσει τις έσχατες λέξεις της τελευταίας παραγράφου:

“Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης κατά τίς κρίσιμες τοῦτες ἡμέρες, τίς ὁποῖες περνᾶ ἡ Χώρα μας ἐκφράζει τήν ἀγωνία της γιά τό παρόν καί τό μέλλον μας καί ἀπευθύνει πρός τόν Ἱερό Κλῆρο καί τόν εὐγενῆ καί ἡρωϊκό Κρητικό Λαό τή θερμή παράκληση καί προτροπή νά διαφυλάξουμε ὅλοι μαζί τήν ἀγάπη, τήν ἑνότητα, τήν ὁμόνοια, τήν ὁμοψυχία καί τή νηφαλιότητα.

          Ὅλοι οἱ Ἀρχιερεῖς τῆς Μεγαλονήσου, μέ πατρική ἀγάπη, στοργή καί ἐνδιαφέρον, ἀπευθυνόμαστε στόν Κρητικό Λαό μας καί παρακαλοῦμε νά μήν ἀφήσουμε, γιά κανένα λόγο, νά ἐπέλθει διχασμός καί διχόνοια.

Θεωροῦμε ἀπαραίτητο μπροστά στά σύγχρονα διλήμματα καί τίς κομβικές ἀποφάσεις νά κάνουμε τέτοιες ἐπιλογές, οἱ ὁποῖες θά ὁδηγήσουν τόν Τόπο καί τόν Λαό μας σέ διέξοδο ἀπό τά ἀδιέξοδα, στήν Εὐρώπη τῆς ἀλληλεγγύης, τῆς κοινωνικῆς συνοχῆς καί τοῦ σεβασμοῦ τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου, χωρίς παλινωδίες καί πειραματισμούς”.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί