Αποκάλυψη: Το sms της Μαρέβας στον Β. Μαρινάκη «Να τα βρούμε, άκου τους Υπουργούς»

Mε τίτλο: «Το sms Μαρέβας προς Μαρινάκη: “Να τα βρούμε, άκου τους υπουργούς”», κυκλοφορεί το κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας “Εστία”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η σύζυγος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έστειλε μήνυμα από το κινητό της τηλέφωνο στον μεγαλοεπιχειρηματία για την επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκου, οι οποίοι μετά την αποκάλυψη της επίσκεψής τους την περασμένη Κυριακή στο σπίτι του Βαγγέλη Μαρινάκη, παραιτήθηκαν.

Ουσιαστικά, σύμφωνα με την Εστία, η κα Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη ζητάει με το sms που φέρεται να έστειλε στον Βαγγέλη Μαρινάκη να ακούσει τους υπουργούς και να τα βρουν. Πρόκειται για δημοσίευμα που προκαλεί τεράστια πολιτικά ζητήματα, για πολλούς λόγους. Ο πρώτος είναι πως –εάν ευσταθεί– συνιστά παραδοχή ότι οι δύο παραιτηθέντες υπουργοί πήγαν στον Βαγγέλη Μαρινάκη εν γνώσει του Κυριάκου Μητσοτάκη και εν γνώσει της συζύγου του πρωθυπουργού και προφανώς του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εκτός κι αν η συνάντηση των υπουργών με τον εφοπλιστή έγινε ύστερα από συνεννόηση με την σύζυγο του πρωθυπουργού, αλλά όχι με τον πρωθυπουργό. Σε μία τέτοια περίπτωση, όμως, εγείρεται μείζον θεσμικό ζήτημα, αφού πρόκειται για πολιτικό ζήτημα με κρατικές επιπτώσεις κι όχι για ζήτημα διαπροσωπικών σχέσεων. Σε κάθε περίπτωση το επίμαχο sms αποτελεί εξωθεσμική παρέμβαση της συζύγου του πρωθυπουργού. Ουσιαστικά παρεμβαίνει στη λειτουργία της κυβέρνησης και μάλιστα ζητά από τον εφοπλιστή και ιδιοκτήτη μέσω ενημέρωσης να τα βρουν και να ακούσει τους υπουργούς.

Η “Εστία” υπογραμμίζει ότι το μήνυμα της Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη το επιδείκνυε ο Βαγγέλης Μαρινάκης στους καλεσμένους στο σπίτι του. Έτσι η πληροφορία για το sms έφθασε στην εφημερίδα. Η παρέμβαση της συζύγου του πρωθυπουργού ήταν τελικά άκαρπη και στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του Βαγγέλη Μαρινάκη. Τον χαρακτήρισε παράκεντρο με το οποίο δεν θα συγκυβερνήσει και τον κάλεσε να κατέβει στην πολιτική αρένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός απέφυγε να πει οτιδήποτε για την αποστολή των δύο υπουργών στο σπίτι του Βαγγέλη Μαρινάκη, το Μαξίμου, μέσω κυβερνητικών στελεχών, διαβεβαίωνε ότι οι δύο υπουργοί πήγαν με δική τους πρωτοβουλία στο σπίτι του μεγαλοεπιχειρηματία στο πλαίσιο κοινωνικής εκδήλωσης κι όχι με αποστολή. Το αφήγημα αυτό, βεβαίως, διαψεύδεται μετά την αποκάλυψη της “Εστίας”, γεγονός που αφήνει έκθετα όχι μόνο τα στελέχη που έκαναν τις σχετικές δηλώσεις, αλλά και τον ίδιον τον πρωθυπουργό, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς τις ενορχήστρωνε. Κι αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι τα έλεγαν δικοί του άνθρωποι, από τους οποίους, βεβαίως, δεν πήρε καμία απόσταση.

Κατά μία δεύτερη εκδοχή, την οποία αναφέρει η “Εστία”, επικαλούμενη άλλη πηγή, το ζεύγος Μητσοτάκη έθετε ως όρο στον Βαγγέλη Μαρινάκη για να τα “βρουν”, ο μεγαλοεπιχειρηματίας να ζητήσει “συγγνώμη” για το δημοσίευμα του “Βήματος” της περασμένη Κυριακής σχετικά με την αλλοίωση των ηχητικών ντοκουμέντων για την τραγωδία-έγκλημα των Τεμπών. Κατά την εφημερίδα, ο μεγαλοεπιχειρηματίας απέρριψε κατηγορηματικά τον εν λόγω όρο, εάν, βεβαίως, υπήρξε.

Σε κάθε περίπτωση –εάν βεβαίως επιβεβαιωθεί το ρεπορτάζ της “Εστίας”, στο οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί κυβερνητική απάντηση, γεγονός που από μόνο του συνιστά έμμεση πλην σαφή επιβεβαίωση– το Μαξίμου έχει συλληφθεί ψευδόμενο. Στο δημοκρατικό πολίτευμα όταν το κέντρο της κυβερνητικής εξουσίας ψεύδεται εγείρεται μείζον ζήτημα πολιτικής αξιοπιστίας. Στις δε δυτικές δημοκρατίες, τις οποίες επικαλείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί του, το ψεύδος συνιστά πολιτικό έγκλημα, επειδή ακυρώνει την εμπιστοσύνη στον θεσμό του πρωθυπουργού, η οποία αποτελεί θεμέλιο για την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Πρώτες αντιδράσεις

Για το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα έκανε ανάρτηση ο Ευάγγελος Αντώναρος στην οποία αναφέρει: «Πρόκειται για συγκλονιστικές αποκαλύψεις στην ΕΣΤΙΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ από τον Μαν. Κοττακη. Ανυπομονώ να δω τι θα κάνει ο ατάλαντος γόνος. Θα διαψεύσει κι αυτό το δημοσίευμα με τα ατράνταχτο στοιχεία ο Μητσοτάκης; Η θα προτιμήσει και σ αυτή την περίπτωση να ρίξει τη γυναίκα του στα σκυλιά, όπως έκανε με τους δυο υπουργούς;»

Στο ίδιο δημοσίευμα της Εστίας ο Μανώλης Κοττάκης αναφέρεται και σε μία μυστική συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γιάννη Αλαφούζο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί