«Με αφορμή ένα βιβλίο… ή μια ιστορία»

Η εθελοντική ομάδα της Δανειστικής βιβλιοθήκης «Μαρίνος Ιδομενέως» του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννου μετά από τον επιτυχημένο κύκλο συναντήσεων με συγγραφείς εγκαινιάζει νέο κύκλο παρουσιάσεων με δημιουργούς που εκφράζονται μέσα από διάφορες μορφές καλλιτεχνικής δημιουργίας. 

Επιθυμία μας φέτος είναι να δώσουμε χώρο στην έμπνευση, στην πρωτοτυπία και τη δημιουργικότητα. Να  γνωρίσουμε από κοντά ανθρώπους που με τόλμη, εξωστρέφεια και πίστη γράφουν τη δική τους προσωπική ιστορία. Να αναγνωρίσουμε τα σπουδαία πράγματα που συμβαίνουν όταν δίνουμε χώρο στα όνειρά μας και εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας.

Σε συνεργασία με την 4η δημοτική κοινότητα Ηρακλείου σάς καλούμε στην πρώτη συνάντηση αυτού του κύκλου το Σάββατο, 30 Μαρτίου, 18:00-20:00 με τη φιλόλογο και ιδρύτρια του brand Εργαστίνη (υφαντά χειροτεχνήματα) Ζωή Παπαδάκη να μιλήσουμε για την υφαντική τέχνη  μέσα από μια σύγχρονη ματιά, στην παρουσίαση με τίτλο:

 «Ξαναπιάνοντας τον Μίτο – Νήματα και νοήματα». 

Στη συνάντηση αυτή θα δούμε πώς η υφαντική μέσα από το πέρασμα των χρόνων συνδέθηκε με τη θέση της γυναίκας και τη χειραφέτησή της, πώς αποτέλεσε βασικό παράγοντα οικιακής οικονομίας και ανάπτυξης, καθώς επίσης και το πώς σήμερα μπορεί να αποτελέσει εφόδιο επαγγελματικής ανέλιξης. Θα μας απασχολήσει ακόμη η ενασχόληση με τη χειροτεχνία στη σύγχρονη εκπαίδευση, ο ρόλος των πολιτιστικών συλλόγων και φορέων στη διάδοση ξεχασμένων λαϊκών τεχνών και θα προσεγγίσουμε την υφαντική μέσα από τους παιδαγωγικούς στόχους που μπορεί να υπηρετήσει όταν οι νέοι έρχονται σε επαφή μαζί της. 

Στον χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει έκθεση υφαντών χειροτεχνημάτων της δημιουργού και των συμμετεχόντων στα εργαστήρια υφαντικής που πραγματοποιούνται στον σύλλογό μας με υπεύθυνη την ίδια.

Είσοδος ελεύθερη

Διεύθυνση χώρου εκδήλωσης: Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννου –  Ταντάλου και Γαζίου, Άγιος Ιωάννης Κνωσού

Η Ζωή Παπαδάκη είναι φιλόλογος και ιδρύτρια του brand “Εργαστίνη – υφαντά χειροτεχνήματα”.

Διατηρεί εργαστήριο υφαντικής στο Ηράκλειο όπου μπορεί κανείς να γνωρίσει σύγχρονους αργαλειούς και να μάθει διάφορες τεχνικές ύφανσης δημιουργώντας χρηστικά προϊόντα για την καθημερινότητά του και την οικιακή διακόσμηση.

Το 2020 καταγράφηκε από τον πολιτιστικό οργανισμό Branding Heritage ως μία από τις υφάντρες της Κρήτης σε πρόγραμμα καταγραφής των υφαντών της Ελλάδας από το υπουργείο πολιτισμού. Ασχολείται με εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνδυασμό με βιωματικά εργαστήρια πάνω σε λαϊκές τέχνες που απευθύνονται σε διάφορες ηλικίες. Έχει συνεργασίες με φορείς όπως το Λύκειο Ελληνίδων παράρτημα Ηρακλείου, το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και τον πολιτιστικό σύλλογο Αγίου Ιωάννη.

Ασχολείται ενεργά με πολιτιστικές δράσεις και συλλόγους τόσο στο Ηράκλειο όσο και στον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής της και είναι διαμερισματική σύμβουλος της 4ης κοινότητας. Πρόσφατα ανέλαβε συντονίστρια της επιτροπής πολιτισμού του κοινοτικού διαμερίσματος. 

Στην εκδήλωση θα μιλήσει για τη μετάβαση της υφαντικής του χθες στο σήμερα και την εξέλιξη της θέσης της γυναίκας μέσα από αυτήν, αλλά και το πώς ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να την προσεγγίσει με ευκολία ώστε να τη μετατρέψει από hobby σε επαγγελματική δραστηριότητα. Θα αναφερθεί στη σημασία της ενασχόλησης με τη χειροτεχνία για τις μικρές ηλικίες και τα παιδαγωγικά οφέλη που προκύπτουν για την ανάπτυξη του παιδιού.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί