“Νόμος και τάξις” στην Ελλάδα του Μητσοτάκη: 49 συλλήψεις φοιτητών του ΑΠΘ – Στην “ουρά” με χειροπέδες για να μπουν στις κλούβες!

Σε σοβαρές καταγγελίες για την πρωτοφανή αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στους χώρους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την αστυνομία να μετατρέπει σε συλλήψεις τις 49 προσαγωγές, προχώρησαν καθηγητές του ιδρύματος.

Δείτε:

Eισβολή των ΜΑΤ στο ΑΠΘ: Δεκάδες προσαγωγές – Προπηλάκισαν μέχρι και καθηγητές (Βίντεο)

Σε συλλήψεις μετατράπηκαν και οι 49 προσαγωγές ατόμων κατά τη χθεσινή αστυνομική επιχείρηση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για άτομα ηλικίας 19 έως 30 ετών. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, παράβαση του νόμου περί όπλων και περί φωτοβολίδων. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και τους ασκήθηκαν διώξεις.

Στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν να δικαστούν τα 49 άτομα που προσήχθησαν και στη συνέχεια συνελήφθησαν κατά τη χθεσινή πρωτοφανή αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετική Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΤhessΤoday.gr, θα δικαστούν αύριο, Καθαρά Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι. Ασκήθηκε σε βάρος τους δίωξη για σοβαρή διατάραξη ομαλής λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας και για απείθεια, στους 48 από τους 49, επειδή αρνήθηκαν να δώσουν αποτυπώματα.

Οι συλληφθέντες και οι συλληφθείσες είναι 31 άνδρες και 18 γυναίκες, ενώ κρατούνται μέχρι αύριο οπότε και θα δικαστούν.

Από νωρίς το πρωί, έξω από τα δικαστήρια είχαν συγκεντρωθεί αλληλέγγυα άτομα που φώναζαν συνθήματα συμπαράστασης στους συλληφθέντες και τις συλληφθείσες.

Ξεχωριστή δικογραφία για τα ευρήματα της Αστυνομίας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, η έρευνα θα συνεχιστεί «για την ταυτοποίηση των δραστών» και θα σχηματιστεί «ξεχωριστή δικογραφία για παράβαση του νόμου περί όπλων και φωτοβολίδων» για τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν όταν οι δυνάμεις των ΜΑΤ μπήκαν με τη βία στον χώρο της πρώην κατάληψης του Βιολογικού.

Η εισβολή

Ισχυρές αστυνομίες δυνάμεις των ΜΑΤ, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής και της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης μπήκαν στους χώρους του πανεπιστημίου στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ λίγο πριν τις 16.00 και στη συνέχεια προχώρησαν σε 49 προσαγωγές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού ΑΠΘ, η εισβολή των ΜΑΤ στον χώρο του πανεπιστημίου έγινε ενώ ήταν σε εξέλιξη εκδήλωση «επανοικειοποίησης του χώρου στον πλάτανο της σχολής» με ποτά και φαγητά, όταν εμφανίστηκαν διμοιρία των ΜΑΤ και ΕΚΑΜ.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από κλήση σύμφωνα με την οποία άγνωστοι προσπάθησαν να προκαλέσουν φθορές στην υπό ανέγερση βιβλιοθήκη, στον χώρο της πρώην κατάληψης του Βιολογικού. Έναν ισχυρισμό ωστόσο που διαψεύδουν οι φοιτητές.

Σημειώνεται ότι πολλές είναι οι σχολές που τελούν υπό κατάληψη στο ΑΠΘ και άλλα πανεπιστήμια της χώρας στο πλαίσιο των αντιδράσεων των φοιτητών στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Τι λένε οι συλληφθέντες

«Χθες στην κατειλημμένη από τους φοιτητικούς συλλόγους ΣΘΕ, ήρθαν αστυνομικές δυνάμεις όλων των ειδών (ΟΠΚΕ, ΔΕΛΤΑ, ΜΑΤ) και την εκκένωσαν συλλαμβάνοντας 49 άτομα.

Κατά την επιχείρηση τους έσπασαν το κτίριο, αφού πρώτα το πολιόρκησαν για ώρα» αναφέρουν οι 49 συλληφθέντες και προσθέτουν:

«Είναι η τρίτη εκκένωση στη σειρά κατειλημμένης σχολής μετά από δύο μήνες αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Μάλιστα αυτοί οι δύο σύλλογοι, Γεωλογίας και Φυσικού συνεχίζουν τον αγώνα ακόμα και αν έχει ψηφιστεί ο νόμος επιλέγοντας να καταλάβουν την σχολή τους.

Καταδικάζουμε οποιαδήποτε προσπάθεια καταστολής στον αγώνα μας και αντιστεκόμαστε σε αυτήν.

Το πανεπιστήμιο ήταν, είναι και θα παραμείνει άσυλο στο οποίο έχουν συλλογικοποιηθεί πολλές αρνήσεις και καταφάσεις.

Αυτός ο νόμος που ψηφίστηκε αποτελεί ταξικό κόφτη για την κοινωνική βάση.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για ένα άσυλο αγώνα και ελευθεριών και γενικότερα ενάντια στην υποτίμηση των ζωών μας.

ΟΧΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ, ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ, ΟΛΑ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ».

Καθηγητές ΑΠΘ: Δεν υπήρχε εισαγγελέας

Μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ βρέθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου με αφορμή την αστυνομική επιχείρηση.

Όπως οι ίδιοι κατήγγειλαν, δεν είδαν παρουσία εισαγγελέα κατά της διάρκεια της αστυνομικής επέμβασης, αν και είχαν ενημερωθεί για το αντίθετο, ενώ ζήτησαν να αποχωρήσουν οι δυνάμεις των ΜΑΤ έξω από τη ΣΘΕ, εφόσον η Αστυνομία τους ενημέρωσε πως έχει λήξει η αστυνομική επιχείρηση.

«Ζητήσαμε παρουσία εισαγγελέα, μας είπαν ότι υπήρχε εισαγγελέας. Επί μία ώρα και 10 λεπτά ήμασταν στα τρία μέτρα από την πόρτα που γινόταν οι προσαγωγές. Δεν παρουσιάστηκε κανένας εισαγγελέας. Ζητάμε να αποχωρήσουν τώρα ΜΑΤ. Δεν υπάρχει λόγος παρουσίας δυνάμεων εφόσον σύμφωνα με δικές τους δηλώσεις έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και είδαμε να έχουν ολοκληρωθεί οι προσαγωγές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του ΑΠΘ και αντιπρόεδρος του ΕΣΔΕΠ, Γιώργος Αγγελόπουλος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και μέλος του ΕΣΔΕΠ, Γιώργο Ραπτάκη, ο πρύτανης του ΑΠΘ ήταν εκείνος που κάλεσε την αστυνομία και ακολούθησε η αστυνομική επιχείρηση.

«Προπηλάκισαν ακόμα και εργαζόμενους καθηγητές» κατήγγειλε στην κάμερα ένα άλλο άτομο που ήταν στην συγκέντρωση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί