Θεσσαλονίκη: Τα ΜΑΤ απώθησαν φοιτητές που έκαναν αντιφασιστική συγκέντρωση (βίντεο)

Αντιφασιστική συγκέντρωση, έξω από τον κινηματογράφο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη, μετά το σκοταδιστικό κάλεσμα ακροδεξιών και εθνικιστικών οργανώσεων, για την προβολή της ταινίας «Αδέσποτα Κορμιά» της Ελένης Ψυκου.

Τα ΜΑΤ απώθησαν τον κόσμο που θέλησε να διαμαρτυρηθεί για το ακροδεξιό κάλεσμα, λέγοντας πως είναι σε ισχύ η απαγόρευση συγκεντρώσεων. «Είμαστε φοιτητές» έλεγαν την ώρα που οι αστυνομικοί τους ανάγκαζαν να οπισθοχωρήσουν .

Υπενθυμίζεται ότι ακροδεξιοί κάλεσαν σε συγκέντρωση με αφορμή αφίσα του ντοκιμαντέρ, το οποίο είναι προγραμματισμένο να προβληθεί, σήμερα στις 20:00 (12/3) στο πλαίσιο του 26ου Διεθνούς φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα το σκοταδιστικό κάλεσμα αφορά στην αφίσα του ντοκιμαντέρ, στην οποία απεικονίζεται σταυρωμένη μια ημίγυμνη έγκυος γυναίκα.  Η αφίσα προκάλεσε και τα αντιδραστικά αντανακλαστικά της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, με τον μητροπολίτη Φιλόθεο να αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τείνει, δυστυχώς, να καταστεί συνήθεια, τα τελευταία χρόνια, η εκ μέρους διαφόρων “καλλιτεχνών” χρησιμοποίηση των ιερών Προσώπων της Πίστης, όχι για να αποδώσουν τον αρμόζοντα σεβασμό και να εκφράσουν την πρέπουσα ευλάβεια προς Αυτά, αλλά για να “διαφημίσουν” εκδηλώσεις και δημιουργήματα τέχνης. Αυτές οι διαφημίσεις υπό το πρόσχημα μιας αμφίβολης καλλιτεχνικά γραφιστικής προσέγγισης, αγγίζουν -ενίοτε δε και υπερβαίνουν- τα όρια της κακόβουλης πρόκλησης και της κακοποιητικής πρόθεσης».

ΜΑΤ και κόσμος έξω από το Ολυμπιον στη Θεσσαλονίκη
Thesstoday.gr

Απάντηση στον Μητροπολίτη Φιλόθεο έδωσε η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ελίζ Ζαλαντό, προσκαλώντας τον στην προβολή για να διαπιστώσει «ιδίοις όμμασι ότι το ντοκιμαντέρ αυτό διατρέχεται από την επιθυμία της δημιουργού να καταγράψει τις αγωνίες ανθρώπων που υποφέρουν διότι περιορίζεται η ελευθερία τους. Ως γυναίκα, μητέρα και εργαζόμενη, βλέπω κι εγώ με ανησυχία ότι ο κόσμος, εν έτει 2024, μοιάζει να πηγαίνει πίσω».

«Η βία, οι επιθέσεις κατά των γυναικών, οι γυναικοκτονίες αυξάνονται συνεχώς. Αυξάνονται και οι επιθέσεις κατά αδυνάτων και διαφορετικών. Μόλις χθες στην πλατεία Αριστοτέλους, μια ανάσα από την έδρα του Φεστιβάλ μας, είδαμε με φρίκη και αγανάκτηση μια αήθη και βίαιη επίθεση εναντίον δυο διεμφυλικών ατόμων, τα οποία διασώθηκαν καθαρά από τύχη. Αυξάνονται επίσης τα απολυταρχικά καθεστώτα που περιορίζουν την ελευθερία, καταπατούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και αμφισβητούν την έννοια της Δημοκρατίας» τόνισε, μεταξύ άλλων η Ελίζ Ζαλαντό, επισημαίνοντας ότι «οι πράξεις απαγόρευσης ή λογοκρισίας είναι αντίθετες όχι μόνο στις αξίες μου αλλά και αντίθετες στους νόμους του κράτους μας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί