Σύλλογος σεισμοπλήκτων: Σε άλλους η κυβέρνηση διέκοψε το επίδομα ενοικίου και σε άλλους το καθυστερεί

Διακοπή και καθυστέρηση καταβολής επιδομάτων ενοικίου στους σεισμόπληκτους του δήμου Μινώα Πεδιάδας καταγγέλλει ο σύλλογος “Ελπίδα”:

Όπως γνωρίζετε ο σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 άφησε πίσω του πολλές καταστροφές και ανεπούλωτες πληγές οι οποίες παραμένουν ανοιχτές 29 μήνες μετά το σεισμό και οι συμπολίτες μας παρά τις υποσχέσεις βιώνουν ακόμη μια σκληρή πραγματικότητα.

Κατόπιν καταγγελιών προς τον σύλλογό μας σεισμόπληκτοι συμπολίτες μας στους οποίους έχει εγκριθεί η επιδότηση ενοικίου σεισμοπλήκτων παρατήρησαν εδώ και καιρό μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση στο να λαμβάνουν το επίδομα ενοικίου των 300 ευρώ/μήνα και καταβλητέο ανά τρίμηνο, επίδομα που εξήγγειλε η πολιτεία (ΦΕΚ 5489 τ.2, στις 27/11/2021) ως ένα από τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων. Μέσα στις καταγγελθείσες περιπτώσεις σε κάποιους από αυτούς δεν καταβλήθηκε το παραπάνω επίδομα ενοικίου στους δικαιούχους εδώ και 15 μήνες (από το Νοέμβριο του 22).

Το γεγονός αυτό αποτελεί μία ακόμη προκλητική πράξη κοινωνικής αναλγησίας της Πολιτείας και έχει ως αποτέλεσμα:

 1. Συμπολίτες μας να κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι για 2η φορά μετά τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 καθώς απειλούνται με εξώσεις από τους εκμισθωτές τους. 

2. Πολλοί από αυτούς θα αναγκαστούν όπως επισημάναμε στο τελευταίο έγγραφό μας (Αρ. πρ. 54 στις 17/01/2024, και με Αρ. πρ 55 στις 07/02/2024) να επιστρέψουν με κίνδυνο της ζωής τους σε κίτρινα και ακατάλληλα σπίτια. 

3. Να μετασκευάσουν μικρές αποθήκες και καταλύματα σε μόνιμες κατοικίες, ή θα αναγκαζονται και θα υποχρεώνονται επ’ άπειρον να φιλοξενούνται σε συγγενικά και φιλικά πρόσωπα. 

Θα θέλαμε να γνωρίζουμε για ποιο λόγο, εδώ και πολλούς μήνες, διακόπηκε η καταβολή επιδομάτων ενοικίου στους πληγέντες από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 και γιατί οι ήδη ταλαιπωρημένοι συμπολίτες μας υφίστανται αυτή την καθυστέρηση και ταλαιπωρία;

Θα θέλαμε να γνωρίζουμε σε πόσους συμπολίτες μας από τις εγκριθείσες αιτήσεις επιδότησης ενοικίου παρατηρείται αυτό το φαινόμενο;

Θα θέλαμε να γνωρίζουμε πότε επιτέλους θα δρομολογηθεί η έγκαιρη (και αναδρομική) καταβολή των επιδομάτων ώστε και αυτοί να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εκμισθωτές τους; 

Θυμίζομε πως την ίδια ταλαιπωρία υφίστανται και συμπολίτες μας από την ακριτική σεισμόπληκτη Σάμο (σεισμός 30-10-2020, 6.7 Ρίχτερ) όπου ακόμη και σήμερα μετά από 40 μήνες, οι υποσχέσεις αποδεικνύονται κενές περιεχομένου σαν ακάλυπτες επιταγές και όλα έχουν ξεχαστεί αφήνοντας τους πληγέντες Ακρίτες στην μοίρα τους, δυστυχώς γνωρίζουμε πως ενώ αδειοδοτήθηκε μόλις το 14% επισκευών, στις 31-10-2023 έληξε η περίοδος καταβολής του επιδόματος ενοικίου.

Για τον Σύλλογο

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας

                Κώστας Γκαντάτσιος                                                         Μαρία Τερζάκη

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί