Ξεσηκωμός στο Ρέθυμνο για τη στήριξη του νοσοκομείου – Συγκέντρωση το απόγευμα της Πέμπτης έξω από το δημαρχείο

Διευρύνεται το προσκλητήριο συμμετοχής στην αυριανή κινητοποίηση για την υπεράσπιση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Το ραντεβού έχει δοθεί για τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης έξω από το δημαρχείο Ρεθύμνου.
Οι δηλώσεις συμμετοχής πολλαπλασιάζονται τις τελευταίες ώρες κι έρχονται από αρχές, φορείς και σωματεία του τόπου που συστρατεύονται στον αγώνα για την θωράκιση του ύψιστου αγαθού της δημόσιας και δωρεάν Υγείας στο Ρέθυμνο!
Η τοπική κοινωνία κινητοποιείται για τη διάσωση του μοναδικού δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος του νομού, όπως φαίνεται και απ’ τη συλλογή υπογραφών στο ειδικό κιόσκι το οποίο έχει στηθεί στην πλατεία των Τεσσάρων Μαρτύρων, οι οποίες και αυξάνονται διαρκώς.

Και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου Ρεθύμνου για τη στήριξή του

Στo πλαίσιo της πανελλαδικής πανυγειονομικής απεργίας αύριο, Πέμπτη 22 Φλεβάρη, για τη δημόσια και δωρεάν υγεία και τη διάσωση του ΕΣΥ, η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου και ο Σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου καλούν υγειονομικούς και πολίτες σε συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου στις 10πμ.

ΝΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ : Διεκδικούμε τη Δημόσια Υγεία που μας αξίζει

Όλες και όλοι στο συλλαλητήριο

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καλεί όλες κι όλους του Ρεθυμνιώτες, να συμμετέχουν αύριο στο συλλαλητήριο στήριξης του πάνδημου αιτήματος για στελέχωση και αξιοπρεπή αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, κόντρα στην πολιτική απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για ουσιαστική μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας.

Παρόλο που η Νέα Δημοκρατία με την πολιτική της την προηγούμενη τετραετία είχε ουσιαστικά βάλει στο προεκλογικό της πρόγραμμα το κλείσιμο του Νοσοκομείου μας, παρόλο το άλλοθι που της προσφέρει το 41% να προχωρήσει στο ουσιαστικό κλείσιμό του, έστω και τώρα όλοι όσοι είχαμε αντίθετη άποψη αλλά και όλοι όσοι αναθεώρησαν για την «εντολή κλεισίματος» που έδωσαν στην κυβέρνηση, καλούμαστε να βγούμε ξανά στο δρόμο της διεκδίκησης όλων όσων δικαιούμαστε.

Οι Ρεθυμνιώτες και οι Ρεθυμνιώτισσες αξίζουμε ασφαλή και υψηλής ποιότητας δημόσια υγεία.

Οι γιατροί μας, το νοσηλευτικό και διοικητικό νοσοκομείο αξίζουν αξιοπρέπεια στην εργασία τους και το δικαίωμα να ασκούν την επιστήμη τους.

Η ανάπτυξη του τόπου μας, περνάει μέσα από τη διασφάλιση της προσβάσιμης δημόσιας και δωρεάν Υγείας.

Στηρίζουμε χωρίς αστερίσκους όλα τα αιτήματα των Νοσοκομειακών γιατρών για

-Άμεση στελέχωση του ΓΝΡ με γιατρούς και λοιπό προσωπικό. Άμεση προκήρυξη του συνόλου των οργανικών θέσεων και άμεση τροποποίηση των ακρωτηριασμένων οργανισμών, που είναι μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας. Κίνητρα για τις άγονες περιοχές.

-Εργασιακά, Επιστημονικά και Οικονομικά κίνητρα για να έρθουν γιατροί στα Νοσοκομεία.

-Να μην κλείσει ή συγχωνευτεί κανένα Νοσοκομείο. Να μην μετατραπούν τα Νοσοκομεία σε ΝΠΙΔ.

-Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων υγειονομικών.

Και διεκδικούμε επιπλέον την αναβάθμιση του Νοσοκομείου μέσω της μεταστέγασης του σε σύγχρονες εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης και την μεταφορά σε αυτό Πανεπιστημιακών κλινικών.

Δε θα συμβιβαστούμε με τις χαμηλές προσδοκίες που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.–

Γ. Ταταράκης: Δίκαιο και καθολικό αίτημα του τόπου μας για την ουσιαστική στήριξη των δομών υγείας

Με ανακοίνωση του ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης ενώνει την φωνή με τους υπόλοιπους φορείς ενόψει των κινητοποιήσεων για την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.
Αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η κατάσταση με τις ελλείψεις και την υποστελέχωση στο Νοσοκομείο αλλά και στο κέντρο υγείας του δήμου μας είναι πλέον οριακή. Οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό είναι μεγάλες και οι μετακινήσεις και οι παραιτήσεις γιατρών είναι πλέον συνεχής.
Είμαστε όλοι μάρτυρες της συνεχιζόμενης υποβάθμισης του μοναδικού νοσοκομείου του νομού μας, το οποίο σήμερα καλείτε να εξυπηρετήσει χιλιάδες μόνιμους κατοίκους, φοιτητές και επισκέπτες.
Την ίδια στιγμή, το Κέντρο Υγείας Σπηλίου βρίσκεται στην ίδια και χειρότερη κατάσταση με τεράστιο κτιριακό πρόβλημα και υποστελεχωμένο σε ιατρικό προσωπικό.
Ήδη ο γερασμένος πληθυσμός των απομακρυσμένων οικισμών μας αλλά και οι χιλιάδες επισκέπτες μας διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα για την περίθαλψη τους.
Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες μας δεν θα πρέπει να αναγκάζονται να πηγαίνουν σε νοσοκομεία γειτονικών νομών με ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο για την άμεση και ασφαλή διακομιδή τους αλλά και με πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση.
Για όλους αυτούς του λόγους συμμετέχουμε με ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου μας στο δίκαιο και καθολικό αίτημα του τόπου μας για την ουσιαστική στήριξη των δομών υγείας του νομού μας και βέβαια του μοναδικού Νοσηλευτικού ιδρύματος μας καθώς θέλουμε οι πολίτες μας να νιώθουν και να είναι ασφαλής.»

Οι Μηχανικοί του Δημοσίου συμμετέχουν στο συλλαλητήριο Υπεράσπισης του ΕΣΥ

Η ΕΜΔΥΔΑΣ Δυτικής Κρήτης (Μηχανικοί του Δημοσίου) καλεί τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου μας να συμμετάσχουν μαζικά με άλλους φορείς και με όλους τους Ρεθυμνιώτες την Πέμπτη 22/02 και ώρα 6.00 στο Δημαρχείο Ρεθύμνου, για το Συλλαλητήριο Υπεράσπισης του ΕΣΥ.
Αίτημα τους είναι “η στελέχωση και η αναβάθμιση των υπηρεσιών του Νοσοκομείου μας όπως και όλων των Δημοσίων Υπηρεσιών που σήμερα κινδυνεύουν από διάλυση”.
Διατρανώνουν πως πρέπει “να υποστηριχτεί το αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας στην δημόσια και δωρεάν υγεία”.

ΤΕΕ Ν.Ε Ρεθύμνου: Ψήφισμα και στήριξη των κινητοποιήσεων για το Νοσοκομείο

Τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου του Τεχνικού Επιμελητηρίου στηρίζουν και συμμετέχουν στην κινητοποίηση που διοργανώνεται την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου από τους υγειονομικούς και τους λοιπούς φορείς της πόλης, “με στόχο την διάσωση του νοσοκομείου μας”.
Όπως αναφέρουν στο ψήφισμά τους: “Το νοσοκομείο της πόλης μας εδώ και χρόνια υπολειτουργεί και σταδιακά οδεύει στη οριστική του υποβάθμιση σε τοπικό κέντρο υγείας. Η διατάραξη της ομαλής λειτουργίας και η σταδιακή υποβάθμιση του Νοσοκομείου του Ρεθύμνου θέτει σε κίνδυνο το ύψιστο αγαθό της υγείας των Ρεθεμνιωτών και των πολλών επισκεπτών, καθώς πρόκειται για το μοναδικό του νομού μας και εξυπηρετεί ετησίως χιλιάδες ασθενείς.
Οι μηχανικοί του Ρεθύμνου και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΤΕΕ συμπαραστέκεται στον αγώνα της ιατρικής κοινότητας της πόλης μας και καλεί την Πολιτεία να λάβει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Νοσοκομείου μας ώστε να διασφαλίζεται η παροχή αξιοπρεπών υπηρεσιών υγείας προς όλους τους πολίτες του νομού”.

Σύλλογος Σπηλαιολόγων Ρεθύμνου: «Σε κίνδυνο το ύψιστο αγαθό της υγείας»

Ψήφισμα εξέδωσε και το τοπικό τμήμα δυτικής Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας:
Το νοσοκομείο της πόλης μας εδώ και χρόνια υπολειτουργεί και σταδιακά οδεύει στη οριστική του υποβάθμιση σε τοπικό κέντρο υγείας. Η διατάραξη της ομαλής λειτουργίας και η σταδιακή υποβάθμιση του Νοσοκομείου του Ρεθύμνου θέτει σε κίνδυνο το ύψιστο αγαθό της υγείας των Ρεθεμνιωτών και των πολλών επισκεπτών, καθώς πρόκειται για το μοναδικό του νομού μας και εξυπηρετεί
ετησίως χιλιάδες ασθενείς. Ο σύλλογός μας συμπαραστέκεται στον αγώνα της ιατρικής κοινότητας της πόλης μας και καλεί την Πολιτεία να λάβει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Νοσοκομείου μας ώστε να διασφαλίζεται η παροχή αξιοπρεπών υπηρεσιών υγείας προς όλους τους πολίτες του νομού.

Οι Ομάδες του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού δηλώνουν παρούσες στον αγώνα για την δημόσια υγεία στο Ρέθυμνο.

Αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους: «Οι Ομάδες του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού καλούμε όλους τους καρναβαλιστές να δώσουν δυναμικό παρών στην μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου και ώρα 6μμ έξω από το Δημαρχείο της πόλης μας με στόχο να ζητήσουμε την επαρκή στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου και γενικότερα των δημόσιων δομών υγείας του νομού μας. Η σωστή λειτουργία του Νοσοκομείου Ρεθύμνου αφορά το σύνολο των κατοίκων και των επισκεπτών του τόπου μας. Και εμείς σαν καρναβαλιστές δεν πρέπει να ξεχνούμε την σημαντικότητα της σωστής λειτουργίας του κατά τη διάρκεια του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού. Θα είμαστε όλοι εκεί».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΓΝΗ: ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΝΡΕΘΥΜΝΙΩΤΙΚΟ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 22 ΦΛΕΒΑΡΗ

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ στηρίζει απόλυτα τον αγώνα των υγειονομικών του Ρεθύμνου στο Πανρεθυμνιώτικο Πανυγειονομικό Συλλαλητήριο στις 22 Φλεβάρη! Μαζί με όλους τους συμπολίτες μας, επιδιώκουμε ένα πλήρες δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, που θα είναι πλήρες εξοπλισμένο, με μόνιμο προσωπικό και επαρκή χρηματοδότηση. 

Απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης  που έχει αφήσει το νομό Ρεθύμνου με ένα υποστελεχωμένο νοσοκομείο,  με κλινικές και τμήματα που  δουλεύουν με μετακινουμένους γιατρούς, γιατρούς με μπλοκάκια, με εντέλλεσθε, με εργολάβους στην καθαριότητα και τη σίτιση, με ανεπαρκές σε αριθμό νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, απαντάμε με κλιμάκωση του αγώνα

Δεν μπορούμε πλέον να ανεχθούμε την πολιτική αδιαφορίας της κυβέρνησης, η οποία έχει εγκαταλείψει το νησί μας σε μια κατάσταση απόλυτης ανεπάρκειας. 

Είναι καιρός να δράσουμε αποφασιστικά! Με αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη, αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε για ένα υγειονομικό σύστημα που θα εξυπηρετεί όχι μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία μας!

Νέα Αριστερά Ρεθύμνου: «Κοινωνικό μέτωπο για την υπεράσπιση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και του ΕΣΥ»

Τη στήριξη της στην κινητοποίηση για την δημόσια υγεία εκφράζει και η Νέα Αριστερά Ρεθύμνου. Σε ανακοίνωσή αναφέρει:

«Η δραματική επιδείνωση της κατάστασης στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας του Νομού Ρεθύμνου και ιδιαίτερα στο νοσοκομείο, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο και αναγνωρισμένο από όλους. Τον τελευταίο καιρό παραιτούνται συνεχώς από το νοσοκομείο έμπειροι γιατροί λόγω εξάντλησης των αντοχών τους, με αποτέλεσμα να έχουν αποδιοργανωθεί τελείως κρίσιμα τμήματα και κλινικές (ΤΕΠ-Παθολογική κλινική). Παράλληλα έχει σταματήσει να λειτουργεί η Μονάδα Χημειοθεραπείας και οι καρκινοπαθείς αναγκάζονται να μετακινούνται σε νοσοκομεία άλλων Νομών. Στην πράξη, το νοσοκομείο Ρεθύμνου μετατρέπεται μέρα με τη μέρα σε Κέντρο Υγείας, που λειτουργεί σε συνθήκες επαγγελματικής εξουθένωσης για το προσωπικό και ανασφάλειας για τους ασθενείς. Αντίστοιχα λειτουργικά προβλήματα παρουσιάζουν και οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας του Ρεθύμνου ( Κέντρα Υγείας-ΤΟΜΥ-Κέντρο Ψυχικής Υγείας- Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων), καθώς και το ΕΚΑΒ. Πρόκειται για δημόσιες δομές που παρέχουν πολύ σημαντικές υπηρεσίες σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού ( άνθρωποι με επείγον πρόβλημα υγείας, ηλικιωμένοι, ασθενείς που έχουν ανάγκη κατ’ οίκον φροντίδα, ενήλικες και παιδιά με προβλήματα ψυχικής υγείας κλπ), που όμως λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού, αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις υγειονομικές ανάγκες των πολιτών.

Είναι προφανές ότι αυτό το διαλυτικό κλίμα στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας του Ρεθύμνου και συνολικά στο ΕΣΥ, δεν οφείλεται ούτε σε ανικανότητα ούτε σε ολιγωρία. Είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη η εγκατάλειψη και απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας για να ευνοηθούν οι κλινικάρχες, οι διαγνωστικές αλυσίδες και οι ασφαλιστικές εταιρείες. Επειδή ακριβώς η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει την πολιτική βούληση να ενισχύσει αλλά να ιδιωτικοποιήσει το ΕΣΥ, δεν αξιοποίησε την ευκαιρία της πανδημίας για μια σοβαρή επένδυση στις δημόσιες δομές υγείας, δεν πήρε μέτρα αυτόματης αναπλήρωσης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, δεν δημιούργησε – παρά το ευνοϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο – μια ελκυστική δέσμη κινήτρων ( μισθολογικών, εργασιακών, εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης κλπ) ικανών να ανακόψουν το braindrainκαι το κύμα παραιτήσεων των υγειονομικών. Ειδικά για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, είναι πολύ ενδεικτικό το γεγονός ότι, 3 χρόνια σχεδόν μετά την παραχώρησηαπό τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης κατάλληλης οικοπεδικής στου Γάλλου για ανέγερση νέου Νοσοκομείου σε διασύνδεση με την Ιατρική Σχολή, το Υπουργείο Υγείας δεν έχει κάνει το παραμικρό βήμα προετοιμασίας αυτού του ζωτικής σημασίας έργου για τη δημόσια υγεία στην περιοχή μας.

Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Η λειτουργική κατάρρευση του νοσοκομείου και η ανασφάλεια που βιώνουν οι πολίτες του Ρεθύμνου, πρέπει επειγόντως να αντιμετωπιστεί με ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Η πλήρης στελέχωση και η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου Ρεθύμνου ως μιας αξιόπιστης μονάδας δευτεροβάθμιας περίθαλψης (και όχι ως απλού εφημεριακού κέντρου) είναι ζωτικής σημασίας για την υγειονομική ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, για την ισότιμη μεταχείριση των ασθενών ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση ή τον τόπο διαμονής τους, αλλά και για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου.

Οι γιατροί και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας δεν μπορούν μόνοι τους να υπερασπιστούν τη δημόσια περίθαλψη. Χρειάζεται ένα ευρύτατο «μέτωπο σωτηρίας του ΕΣΥ», με ενεργό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Κοινωνικών Φορέων, των Συλλόγων Ασθενών και των απλών πολιτών, που θα απαιτήσουν από την Πολιτεία τη διάσωση των δημόσιων δομών υγείας και τη στήριξη των υγειονομικών που εργάζονται σε αυτές. Η Νέα Αριστερά καλεί τους πολίτες του Ρεθύμνου στο μεγάλο συλλαλητήριο για την επιβίωση και αναβάθμιση της δημόσιας υγείας την Πέμπτη 22 Φλεβάρη 6μμ στο Δημαρχείο».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί