Συλλαλητήριο με τρακτέρ, λεωφορεία και αγροτικά οχήματα στην Αθήνα την Τρίτη αποφάσισαν οι αγρότες

Ο κύβος ερρίφθη καθώς οι αγρότες στην πανελλαδική σύσκεψη 50 μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας αποφάσισαν συλλαλητήριο στην Αθήνα την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου με τρακτέρλεωφορεία και αγροτικά οχήματα.

Την ίδια μέρα τα μπλόκα που είναι μακριά από την Αθήνα θα αποκλείσουν τελωνεία και λιμάνια, με τους αγρότες να εντείνουν τις δράσεις τους σε κάθε μπλόκο μέχρι την ημέρα του μεγάλου συλλαλητηρίου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το larissanet.gr αναμένεται να υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για να επιτραπεί η είσοδος των αγροτικών οχημάτων στην Αθήνα.

Αγρότες έξω από το πολιτιστικό κέντρο Νίκαιας Δήμου Κιλελέρ
EUROKINISSI

Αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι δηλώνουν ανυποχώρητοι και δεν εγκαταλείπουν τα μπλόκα, τονίζοντας ότι «από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη δηλώνουμε πως δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τα μέτρα».

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣ), Ρίζος Μαρούδας σημείωσε ότι άμεσα θα πρέπει τα μπλόκα να μετρήσουν τις δυνάμεις τους, και να διατηρήσουν την ένωση τους. Μπλόκα τα οποία θα ενημερωθούν το απόγευμα.

Σύσκεψη αγροτών στο πολιτιστικό κέντρο Νίκαιας Δήμου Κιλελέρ
EUROKINISSI

Σημειώνεται ότι αν και οι αρχικές συζητήσεις έκαναν λόγο για διαδήλωση χωρίς τρακτέρτελικά αποφασίστηκε η κάθοδος αγροτών και κτηνοτρόφων με τα αγροτικά μηχανήματα, ενώ από αρκετές περιοχές -ειδικά της βόρειας Ελλάδας- θα ναυλωθούν λεωφορεία, όπως συνέβη και στην διεθνή έκθεση Agrotica, στη Θεσσαλονίκη.

Σύσκεψη αγροτών στο πολιτιστικό κέντρο Νίκαιας Δήμου Κιλελέρ
EUROKINISSI

Επισημαίνεται ότι η επίμονη άρνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προχωρήσει σε ουσιαστική στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής στην Ελλάδα με μείωση του κόστους παραγωγής όπως ζητούν οι αγρότες, οδηγεί σε κλιμάκωση κινητοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Παρασκευή αγρότες και οι κτηνοτρόφοι από την περιοχή του Δήμου Αγιάς Λάρισας αναμένεται να προχωρήσουν σε νέα κινητοποίηση καθώς στις 11 το πρωί προγραμματίζεται συγκέντρωση με τρακτέρ στην κεντρική πλατεία της Αγιάς.

Τα αιτήματα των αγροτών:

 • Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
 • Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
 • Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
 • Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
 • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής.
 • Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
 • Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.
 • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
 • Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας
Σύσκεψη αγροτών στο πολιτιστικό κέντρο Νίκαιας Δήμου Κιλελέρ
EUROKINISSI

Το ειδικό κεφάλαιο για τη Θεσσαλία

 • Να κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.
 • Να αποζημιωθούν οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.
 • Να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 ευρώ στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.
 • Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).
 • Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.
 • Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας
 • Άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
 • Αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί