Σύλλογος “Ελπίδα” Αρκαλοχωρίου: Ζητά παράταση της απαλλαγής ΕΝΦΙΑ των σεισμοπλήκτων

Αίτημα για παράταση της απαλλαγής ΕΝΦΙΑ των σεισμοπλήκτων για το έτος 2024, κατέθεσε με επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών και την ΑΑΔΕ ο σύλλογος “Ελπίδα” των πληγέντων του Αρκαλοχωρίου.

Η επιστολή:

 Με το νόμο 4876/2021 ΦΕΚ Α 251/23/12/2021 προβλέφθηκε από την Πολιτεία η απαλλαγή για τον ΕΝΦΙΑ των ετών 2021-2022-2023.

Ως γνωστόν η πρόοδος αποκατάστασης των ζημιών σπιτιών και επιχειρήσεων προχωράει με αργούς ρυθμούς, ενδεικτικά σας αναφέρουμε από το σύνολο 3000 κατατεθειμένων φακέλων έχουν εγκριθεί μόλις 75, δείγμα της αργής πρόοδου αποκατάστασης.  

Με την παρούσα ζητούμε την παράταση του μέτρου από την υποχρέωση πληρωμής ΕΝΦΙΑ για το 2024 και για το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι περατώσεως και αποκατάστασης των ζημιών όπως αυτό δόθηκε και ορθώς δόθηκε κατά τα προηγούμενα έτη (μέχρι και το 2023) για τις παρακάτω περιοχές σε συμπολίτες μας που επλήγησαν απο διάφορα φυσικά φαινόμενα και εξαιρέθηκαν όσοι κατείχαν ακίνητο σε περιοχές που έίχαν πληγεί από φυσικές καταστροφές συμπεριλαμβανομένω και εκείνων οι οποιοι διατηρούσαν δικαιώματα σε ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης.

Παραθέτουμε τις περιοχές: 

  • Ακίνητα στην Περιφέρεια Αττικής καθώς και της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, τις οποίες έπληξαν οι πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018.
  • Ακίνητα στα διοικητικά όρια των Δήμων Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας-Τροποποίηση περ. β’ παρ. 7Β άρθρου 3 ν. 4223/2013 που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν αρχής γενομένης την 27η Ιουλίου 2021.
  • Ακίνητα σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου, Ικαρίας, και Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου – Τροποποίηση παρ. 7Γ άρθρου 3 ν. 4223/2013, που επλήγησαν από τον σεισμό και την πλημμύρα της 30ής Οκτωβρίου 2020,
  • σε πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές Ιουλίου 2022.
  • Περιοχές εντός ρητά κατονομαζόμενων υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, πολεοδομικά ανενεργών ή μεταφερόμενων οικισμών και κοινοτήτων των Περιφερειακών Ενοτήτων Φλώρινας, Κοζάνης και Γρεβενών – Τροποποίηση παρ. 7Α άρθρου 3 ν. 4223/2013.

Θεωρούμε αδιανόητο συμπολίτες μας που χωρίς δική τους ευθύνη και υπαιτιότητα, αρκετοί απο αυτούς διαμένουν σε οικίσκους, κάποιοι παραμένουν ως τώρα υπόχρεοι και φιλοξενούμενοι για 27 μήνες σε συγγενικά πρόσωπα, πλείστοι από αυτούς ενοικιάζουν χωρίς να έχουν πάρει καμία επιδότηση ενοικίου και να καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για κατοικίες όπου δεν διαμένουν και για καταστήματα που εκ των πραγμάτων έχουν χαρακτηριστεί απο την πολιτεία ως ακατάλληλα και επικίνδυνα προς χρήση. 

Για τους παραπάνω λόγους θα θέλαμε να δείτε το παραπάνω αίτημά μας ως αναγκαίο μέτρο ανακούφισης των πληγέντων συμπολιτών μας.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.

Για τον Σύλλογο

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας

                Κώστας Γκαντάτσιος                                                         Μαρία Τερζάκη

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί