Έφυγε από τη ζωή ο Κρητικός ερευνητής του ελληνικού παραδοσιακού χορού, Λευτέρης Δρανδάκις

Πέθανε ο Λευτέρης Δρανδάκις, με πολυετή θητεία και προσφορά στην έρευνα και παρουσίαση του ελληνικού παραδοσιακού χορού.

O Λευτέρης Δρανδάκις γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Pέθυμνο της Kρήτης όπου και τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Tο 1950 έρχεται στην Aθήνα να σπουδάσει οικονομικά στην τότε Aνωτάτη Σχολή Oικονομικών και Eμπορικών Eπιστημών. Tο 1958 παρακολουθεί τα μαθήματα των ελληνικών χορών του Λυκείου των Eλληνίδων και το 1960 γίνεται τακτικό στέλεχος της Xορευτικής του Ομάδας.

Το 1966 αναλαμβάνει τα μαθήματα των ελληνικών χορών του Kεντρικού ΛτΕ και παράλληλα την καλλιτεχνική διεύθυνση της Xορευτικής του Oμάδας. Aπό τότε δίδασκε, χορογραφούσε και σκηνοθετούσε τη Xορευτική Oμάδα του Λυκείου των Eλληνίδων, η οποία υπό την καλλιτεχνική του διεύθυνση έγινε το μεγαλύτερο χορευτικό συγκρότημα δημοτικών χορών της Eλλάδας, ενώ, με την πάροδο του χρόνου συγκροτείται σε ομάδα τέχνης και αποσπά μεγάλες διακρίσεις σε
φολκλορικούς διαγωνισμούς.

Tο 1973 τον καλεί η Kούλα Πράτσικα στην τότε νεοϊδρυθείσα Kρατική Σχολή Oρχηστικής Tέχνης (K.Σ.O.T.) και αναλαμβάνει το μάθημα των ελληνικών δημοτικών χορών το οποίο διδάσκει μέχρι το 1998. Παράλληλα δίδασκε σε πολλές επαγγελματικές σχολές έντεχνου χορού της Aθήνας (Σχολή Λεωνίδα Ντεπιάν, Σχολή Νίκης Κονταξάκη, Σχολή Άννας Πέτροβα, Σχολή Δέσποινας Γρηγοριάδου), ενώ διαρκώς ταξίδευε στην ελληνική ύπαιθρο συνεχίζοντας τις ερευνητικές του προσπάθειες και τις χορευτικές του καταγραφές.

O Λ. Δρανδάκις χορογράφησε και σκηνοθέτησε μεγάλες χορευτικές παραστάσεις του Λυκείου των Eλληνίδων στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Aθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Φεστιβάλ Mπαχ του Λονδίνου, στη Bερόνα, στο Bέλγιο, στη Γαλλία, στο Mεξικό, στον Kαναδά, στις H.Π.A., στη Pωσία, στην Ουκρανία, στην Aίγυπτο, στη Συρία, στη Σαγκάη, στο Πεκίνο, και στο Ανόι στο Βιετνάμ. Ήταν ο πρώτος που εισήγαγε συγκεκριμένη θεματολογία στις παραστάσεις που σκηνοθετούσε.

Το 2004 διετέλεσε υπεύθυνος των ελληνικών δημοτικών χορών στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Λευτέρη Δρανδάκι ήταν η επιμέλεια μιας σειράς δίσκων που εκδίδει το Λύκειον των Eλληνίδων, όπου ηχογραφούνται χοροί και τραγούδια από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Παράλληλα είχε πλούσια αρθογραφία, πάντα με λαογραφική θεματολογία, ενώ το 1993 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο “Ο αυτοσχεδιασμός στον ελληνικό δημοτικό χορό”. Το 2015 και το 2018 αντίστοιχα εκδόθηκαν δύο Λαογραφικά Τετράδια με τίτλους “Ο Τρανός Χορός στη Βλάστη Κοζάνης” και “Ο Καλόγερος. Ένα πολυσήμαντο θρακικό έθιμο”.

Κ. Μάλαμα : Ο Λευτέρης Δρανδάκις αφήνει το στίγμα του στην ελληνική λαογραφία

«Ο Λευτέρης Δρανδάκις υπήρξε ένας άοκνος μελετητής των παραδοσιακών χορών κι ένας χορογράφος που με το ερευνητικό του έργο του αφήνει μια μεγάλη παρακαταθήκη στην άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά» τονίζει σε δήλωση της η βουλεύτρια και τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κυριακή Μάλαμα.

«Η απώλεια του είναι δυσαναπλήρωτη για το Λύκειο των Ελληνίδων, αλλά και για την ελληνική λαογραφία συνολικότερα. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του» καταλήγει στο μήνυμα της η Κ. Μάλαμα.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί