Πανεπιστήμιο Κρήτης: Φοιτητές καταγγέλλουν καθηγητές για στήριξη στα ιδιωτικά ΑΕΙ και υπονόμευση του αγώνα τους

Η Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης καταγγέλλει τη διοίκηση και καθηγητές της σχολής ότι υπονομεύουν τις κινητοποιήσεις και τον αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, στηρίζοντας τη ΝΔ και τον υπουργό Πιερρακάκη. Μάλιστα αναφέρουν ότι “διοίκηση καθώς και καθηγητές, γνωστοί για την έμπρακτη στήριξη τους στη ΝΔ, έβγαλαν σήμερα μία ανακοίνωση εκβιαστική για παύση των καταλήψεων αλλιώς θα χαθεί η εξεταστική μας. Μια ανακοίνωση “προστασίας του υπουργού”…

Η καταγγελία της Συντονιστικής Επιτροπής:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Η ΣΧΟΛΗ ΜΑΣ ΘΕΤΕΙ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ

Ή ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ή «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ»

Στις 23/01, μία μέρα μετά από την υπερμαζική Γενική Συνέλευση των 400 ατόμων στην οποία ψηφίστηκε Κατάληψη Σχολής μέχρι την επόμενη Δευτέρα ως κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, καλέστηκε Ολομέλεια Σχολής από τον κοσμήτορα Κοχιαδάκη. Ο ίδιος ο κοσμήτορας στην εισηγητική του τοποθέτηση είπε ότι “στηρίζουμε τον αγώνα σας” και ότι “έχει όλη την καλή θέληση να συζητηθεί τι θα γίνει με την εξεταστική αφού τελειώσουν οι καταλήψεις”. Μετά ξεκίνησαν τα ναι μεν αλλά και τελείως αντιδημοκρατικά πέταξε τον ΦΣ έξω από την ολομέλεια για να συζητήσουν οι καθηγητές για το δικό μας μέλλον χωρίς εμάς. Μάλιστα προς το τέλος της συζήτησης ο Κοχιαδάκης είπε ότι δεν εναντιώνεται στα ιδιωτικά, απλά έχει προβληματισμούς για τους όρους με τους οποίους θα ιδρυθούν.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης, ακούστηκαν οι απόψεις των καθηγητών, κάποιοι εκ των οποίων στηρίζουν πραγματικά τον αγώνα μας και τάσσονται ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Κατά τα άλλα, ακούστηκαν προσβλητικές και χυδαίες απόψεις, με πρωτοστάτη το Τζανάκη. Συγκεκριμένα, με ανάλυση υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων πρότεινε να προχωρήσει σε προσπάθεια να σπάσει η κατάληψη! Ο γνωστός στα κανάλια Νίκος Τζανάκης (ή αλλιώς πλυντήριο της ΝΔ) που καθ’ όλη τη διάρκεια του κορονοϊού έβγαινε να εξηγήσει πόσο απίστευτα καλή είναι η διαχείριση της κυβέρνησης, ξεπλένοντας ουσιαστικά τους χιλιάδες θανάτους συμπολιτών μας, προφανώς και θα ήταν υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων! Ο Τζανάκης που τόσο πολύ υπερασπίζεται την ιδιωτικοποίηση (παρόλο που η κλινική του δεν έχει ούτε τεστ για γρίπη), ας μας απαντήσει για ποιο λόγο διατηρεί θέσεις στο Δημόσιο, ως γιατρος και ως ακαδημαϊκός και δεν πάει στον ιδιωτικό τομέα αφού αυτός είναι τόσο ανώτερος;; Δεν μας κάνει καμία εντύπωση ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής πρωτοστάτησε στις απειλές για χαμένες εξεταστικές.

Οι δηλώσεις περί ιδιωτικών συνεχίστηκαν με τη Μαρκέτου, πέραν από τη στήριξη των ιδιωτικών πανεπιστημίων, προχώρησε σε δηλώσεις όπως “να μη χρησιμοποιείτε παρωχημένα μέσα πάλης από το 1960”. Τι άλλο να περιμένουμε από την καθηγήτρια που μειώνει φοιτητές μπροστά σε ασθενείς και δηλώνει ότι “μόνο με την τρομοκρατία πας μπροστά”. Φυσικά, από όλο αυτό το συνονθύλευμα, δεν γινόταν να λείπει ο χειρουργός Λασιθιωτάκης. Ο εν λόγω γιατρός, υπέρ του foundation year της Γκάγκα, που πριν 2 χρόνια παραιτούνταν ειδικευόμενοι της κλινικής του με καταγγελία στις ειδήσεις, βρίσκεται σε μία παράλληλη πραγματικότητα στην οποία “το ΠΑΓΝΗ και γενικά τα δημόσια νοσοκομεία ΔΕΝ είναι υποστελεχωμένα και οι ειδικευόμενοι που παραιτούνταν ήταν επειδή δεν ήθελαν να δουλέψουν” και αυτά είναι λόγια του σε αμφιθέατρο. Θα έπρεπε να ντρέπονται καθηγητές που είναι μάλιστα χειρουργοί να ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις στα νοσοκομεία την στιγμή που 6 μέρες πριν αναισθησιολόγος έπαθε εγκεφαλικό μετά από εφημερία λόγω υπερκόπωσης και ειδικά στην Κρήτη που όλοι ξέρουμε ότι λόγω ελλείψεων το Βενιζέλειο κινδυνεύει να κλείσει.

Έπειτα από όλα αυτά, ο Κοχιαδάκης μάς έδιωξε από την Ολομέλεια προφανώς για να μην ακούμε την πραγματικότητα, ότι δηλαδή υπάρχουν καθηγητές που τάσσονται υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων και είναι διατεθειμένοι να μας εκβιάσουν για να σταματήσουμε τον αγώνα!

Ουσιαστικά, αυτό που θέτει από ότι φαίνεται η σχολή, είναι ότι “αν συνεχίσετε την κατάληψη, θα χάσετε την εξεταστική” αφού “έχει εξαντληθεί κάθε περιθώριο” και μάλιστα επανειλημμένα επικαλείται τις άλλες Ιατρικές Σχολές ότι δεν κάνουν καταλήψεις. Ας

ενημερωθεί ο Κοσμήτορας Κοχιαδάκης ότι Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΡΙΤΗ ενώ οι περισσότερες Ιατρικές έχουν συνελεύσεις σήμερα, άρα ανεξαρτήτως της έκβασης των συνελεύσεων αυτών, είναι ξεκάθαρο ότι τα επιχειρήματα που αξιοποιούνται είναι τελείως αβάσιμα! Μάλιστα, η Ιατρική Αθηνών έχει λιγότερες εβδομάδες εξάμηνο και περισσότερες εβδομάδες εξεταστική, κάτι που δείχνει ότι ο κόσμητορας λέει μόνο ότι τον συμφέρει!

Την ίδια στιγμή, σε όλη την Ελλάδα βγαίνουν ανακοινώσεις από συλλόγους και φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας υποστηρικτικές προς τους αγώνες των φοιτητών! Όμως, φαίνεται ο μπλε Κοσμήτορας Ιατρικής Κοχιαδάκης, μπροστά μας λέει “είμαστε μαζί σας” και πίσω από κλειστές πόρτες δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο!

Είναι το ζήτημα τεχνικό; Ποιό είναι το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο στηρίζονται; Ποιός ορίζει ότι αν κάνουμε 1 εβδομάδα κατάληψη η εξεταστική θα γίνει κανονικά και αν γίνει για παραπάνω “δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια”;

Εμείς πιστεύουμε ότι το ζήτημα είναι πολιτικό. Δεν είναι τυχαίο ότι τιμωρητική διάθεση είχαν μόνο οι καθηγητές που τάσσονται υπέρ των ιδιωτικών. Εάν τάσσονται υπέρ των ιδιωτικών, λογικό μας φαίνεται να μιλάν για χαμένες εξεταστικές, και ενάντια στις καταλήψεις που είναι το μέσο πάλης των φοιτητών για να μπορέσουν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Είναι εμφανές ότι η ανακοίνωση αυτή βγήκε με σκοπό την λήξη της κατάληψης. Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, εμείς δεν κάνουμε πίσω! Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και είναι για τη διασφάλιση του Συντάγματος, για την προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, για την υπεράσπιση της αξίας των σπουδών μας! Η διοίκηση της Ιατρικής δείχνει ότι δεν στηρίζει τον αγώνα μας, αφού χωρίς να υπάρχει κανένα θεσμικό πλαίσιο που να την δεσμεύει σε απώλεια εξεταστικής, ξεκινάει τις απειλές για να επικρατήσει η “ομαλότητα”. Η διατήρηση της “ομαλότητας” συμφέρει μόνο την κυβέρνηση και την κυβερνητική νεολαία της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ που πανελλαδικά προτείνει ομαλή διεξαγωγή των εξεταστικών και ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Η υποκρισία των υποστηρικτών των ιδιωτικών συνοψίζεται σε μία φράση “είμαστε μαζί σας ότι και αν αποφασίσετε”. Εκτός και να συνεχίσετε τον αγώνα ενάντια στην ΝΔ. Η επιλογή δική σας. Θεωρούμε απαράδεκτο μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής να προχωρούν σε τέτοιες ανακοινώσεις την ώρα που οι εξαγγελίες για την πρώτη ιδιωτική σχολή είναι για Ιατρική!

2011 – καταλήψεις (ν.Διαμαντοπουλου) 2 μήνες σερί, εξάμηνο κανονικά. 2013- καταλήψεις (απολύσεις διοικητικών) 5 μήνες, εξάμηνο κανονικά. 2019 – κατάληψη (διαγραφές) 3 βδομαδες, εξάμηνο και εξεταστική κανονικά

(για την πλειοψηφία των σχολών)

Άρα το τι γίνεται με τις εξετ

αστικές δεν είναι ένα πρόβλημα αντικειμενικό αλλά είναι πολιτική επιλογή των διοικήσεων και υπόθεση όλων των φοιτητών να διασφαλίσουν την διεξαγωγή τους μετά το πέρας των καταλήψεων.

Εμείς απαντάμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για το δικαίωμά μας και των γενιών μετά από εμάς στη δημόσια εκπαίδευση! Ούτε βήμα πίσω! Πανελλαδικά οι φοιτητές βγαίνουν μπροστά δίνουν τις μάχες της γενιάς μας κόντρα στην τρομοκρατία την αστυνομία που τους χτυπάει τις διοικήσεις που απειλούν! Το ποτάμι πίσω δεν γυρνά!

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΦΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί