Λαϊκή Συσπείρωση: Να παραμείνουν στα βοσκοτόπια τους στα Νοτιοδυτικά Αστερούσια οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι

Να παραμείνουν στα βοσκοτόπια τους στα Νοτιοδυτικά Αστερούσια,  στη Μεσαρά οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι ζητά με ψηφισμά της που κατατέθηκε για να συζητηθεί στο αυριανό περιφερειακό συμβούλιο, η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης.

Αναλυτικά το ψήφισμα:

Για τα δίκαια αιτήματα  των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων,  να παραμείνουν στα βοσκοτόπια τους στα Νοτιοδυτικά Αστερούσια,  στη Μεσαρά.  

Εισαγωγή :   Το θέμα αφορά την επιβίωση για δεκάδες οικογένειες βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων, για συνολικά πάνω από 150 άτομα που απειλούνται με έξωση από τα βοσκοτόπια  που ενοικιάζουν από τη Μονή Οδηγήτριας, στα Νοτιοδυτικά Αστερούσια.  Συγκεκριμένα, η Μονή Οδηγήτριας από τον Νοέμβριο του 2020 ανακοίνωσε στους κτηνοτρόφους να αποχωρήσουν από τα βοσκοτόπια  (έκτασης περίπου 11.000 στρεμμάτων σε σύνολο περίπου 26.000- 27.000 στρεμμάτων), ανακοινώνοντάς τους παράλληλα ότι δεν θα προχωρήσει στην εκ νέου ενοικίαση των βοσκοτόπων, κατά τους χειμερινούς μήνες γιατί θα αξιοποιήσει την έκταση εγκαθιστώντας Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σημειώνουμε ότι οι κτηνοτρόφοι έχουν τηρήσει στο ακέραιο τις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στη Μονή. 

Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης  τονίζουμε ότι η υπόθεση της Μονής Οδηγήτριας είναι μόνο ένα τμήμα του μεγάλου, του διαχρονικού σκανδάλου που αφορά τη μοναστηριακή και γενικότερα την εκκλησιαστική περιουσία. Το κράτος, η Μονή, η Εκκλησία, δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν τις εκτάσεις αυτές, σαν τσιφλίκι για τα κέρδη των επενδυτών των ΑΠΕ, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο περιβάλλον, την  αλλοίωση της  οικολογικής φυσιογνωμία της περιοχής και εκτοπίζοντας την ποιμενική κτηνοτροφία, δηλαδή ξεκληρίζοντας δεκάδες οικογένειες κτηνοτρόφων, που όπως οι πατεράδες τους και τώρα τα παιδιά τους, για πολλές δεκαετίες  (για 60, 100, 130 χρόνια) έχουν τα χειμαδιά τους σε αυτές τις βοσκοτοπικές εκτάσεις στην περιοχή των Αστερουσίων. 

Οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που με την πολιτική τους έχουν ματώσει τη ζωή σε αγρότες, κτηνοτρόφους, είναι ταυτόχρονα συναυτουργοί της κατάστασης αυτής, με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τις «πράσινες» επενδύσεις, με βασικό κριτήριο πάντα την κερδοφορία των ομίλων, εκτινάσσοντας περαιτέρω την τιμή της ήδη πανάκριβης για τον λαό Ενέργειας και φυτεύοντας άναρχα ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά σε γη γεωργική, σε χαρακτηρισμένα βοσκοτόπια, ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές. 

 Υπάρχει πείρα από προηγούμενες παρόμοιες επενδύσεις! Η έξωση των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων θα τους οδηγήσει  σε αφανισμό, μέσα σε ήδη πολύ δύσκολες συνθήκες, με το κόστος παραγωγής να συνεχίζει να είναι υψηλό, με τις χαμηλές τιμές παραγωγού,  με το κόστος της διαβίωσης συνολικά να παραμένει αβάσταχτο. Δεν θα υπάρχει σπιθαμή γης για κτηνοτροφία, όχι για νέους κτηνοτρόφους, αλλά έστω για διατήρηση των υφιστάμενων. 

Επειδή το περιφερειακό συμβούλιο, ως πολιτικό όργανο,  οφείλει να σταθεί με το δίκιο και να στηρίξει τα αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων,  να παραμείνουν στα βοσκοτόπια τους στα Νοτιοδυτικά Αστερούσια,    προτείνουμε το παρακάτω ψήφισμα: 

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην έξωση των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων από τα βοσκοτόπια  τους στα Νοτιοδυτικά Αστερούσια.  Η έξωση των δεκάδων οικογενειών κτηνοτρόφων  από τις βοσκοτοπικές εκτάσεις, που για πολλές δεκαετίες   έχουν τα χειμαδιά τους,  θα τους οδηγήσει  σε οικονομικό αδιέξοδο,  σε αφανισμό.  Με κριτήριο, συνεπώς,  τα σοβαρά κοινωνικοοικονομικά  προβλήματα που προκύπτουν,   θεωρούμε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η παραμονή των κτηνοτρόφων στα βοσκοτόπια  τους και να ικανοποιηθούν  τα δίκαια αιτήματά τους».  

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης 

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ- ΒΡΥΣΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί