Υψηλές θερμοκρασίες το Σάββατο στην Κρήτη – Αλλάζει το σκηνικό του καιρού την Κυριακή

Υψηλές ήταν οι θερμοκρασίες και σήμερα στην Κρήτη, φτάνοντας τους 23,3 βαθμους στο Ηράκλειο, όπου καταγράφηκε η μεγιστη θερμοκρασία.

Οι 8 υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας που κατέγραψαν οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στο νησί τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου 20/01 δίνονται στον πίνακα που ακολουθεί, όπoυ σε αρκετές περιοχές η μέγιστη θερμοκρασία ξεπέρασε τους 22-23 βαθμούς, όπως αναφέρει σε σημείωμά του ο Κ. Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα, η θερμοκρασία σε πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας ήταν κάτω του μηδενός.

 Πτώση της θερμοκρασίας και βροχές αναμένονται στην Κρήτη από την Κυριακή 21/01

H Φλώρινα σημερα

Φωτογραφία από το Ρεθυμνο σήμερα

 Βουτιά της θερμοκρασίας, χιόνια στα βόρεια

Ψυχρή εισβολή, με χιόνια, θυελλώδεις ανέμους και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας άρχισε ήδη στη Βόρεια Ελλάδα. Χιόνια πέφτουν στα ορεινά αλλά και σε χαμηλότερο υψόμετρο και οι αρχές έχουν τεθεί σε επιφυλακή προκειμένου τυχόν προβλήματα να αντιμετωπιστούν εν τη γενέσει τους. Αντιθέτως, το νότιο τμήμα της χώρας δεν αναμένεται να επηρεαστεί ιδιαιτέρως, εκτός από την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.


Με θυελλώδεις βοριάδες και κρύο η Κυριακή
Την Κυριακή η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο θα είναι τα δύο χαρακτηριστικά του καιρού σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο.

Κρύο, όμως με ήλιο και τη Δευτέρα, από την Τρίτη η θερμοκρασία θα ανέβει. Πέμπτη και Παρασκευή θα ανέβει και άλλο η θερμοκρασία. Πιθανόν επόμενο κρύο από το επόμενο Σάββατο.

Την Κυριακή γρήγορα οι χιονοπτώσεις στα βόρεια θα σταματήσουν θα βγει και ήλιος. Στην υπόλοιπη χώρα αυξημένες νεφώσεις με βροχές. Καταιγίδες τοπικά ισχυρές αναμένονται στο ανατολικό Αιγαίο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Στερεάς, στα ορεινά της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στο Αιγαίο 9 μποφόρ και μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν αρχικά νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία σε βορείους με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα .Το μεσημέρι στα βόρεια έως 08 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 13, στη νότια νησιωτική χώρα 15 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα ακόμα και 17 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Στην Αττική νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές. Οι άνεμοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06 έως 12 βαθμούς, στα ανατολικά και βόρεια 3 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη αρχικά Αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα γύρω ορεινά και ημιορεινά και τις πρώτες πρωινές ώρες πιθανώς μέσα στην πόλη. Σταδιακή βελτίωση. Οι άνεμοι βόρειοι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 8 βαθμούς.

Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ
Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 19-01-2024/1200 επικαιροποιείται σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Αναλυτικά:

Επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός στη χώρα σήμερα Σαββάτο (20-01-24) από τα βόρεια με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας (της τάξεως των 8 – 10 βαθμών Κελσίου) και χιονοπτώσεις κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια ηπειρωτική χώρα.

Παράλληλα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα παραθαλάσσια.

Πιο αναλυτικά:

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου (20-01-24) στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης καθώς σε ημιορεινές περιοχές.

Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή θα χιονίσει και στα πεδινά της βόρειας Ελλάδος καθώς και στα ορεινά και ημιορεινά της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδος.

β) Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (21-01-24) οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν στα ορεινά της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης ενώ θα σταματήσουν στη Θράκη και από το μεσημέρι στη Μακεδονία και την Ήπειρο.

γ) Τη Δευτέρα (22-01-24) ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Στερεάς, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, οι οποίες από το μεσημέρι σταδιακά θα σταματήσουν.

Β. Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 8 και τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν:

α) Τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου (20-01-24) στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νοτιοδυτικό Αιγαίο.

β) Την Κυριακή (21-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα επεκταθούν και στο υπόλοιπο Αιγαίο.

γ) Από τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας (22-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ, αρχικά στα βόρεια και από τις βραδινές ώρες και στο υπόλοιπο Αιγαίο. Εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (23-01-24).

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα προβλέπονται:

α. Από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου (20-01-24) στην Ήπειρο, την ανατολική Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς τις Σποράδες.

β. Την Κυριακή (21-01-24) μέχρι τις πρωινές ώρες στην ανατολική Θεσσαλία και πιθανώς στις Σποράδες. Από την αρχή της ημέρας μέχρι αργά το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι τη νύχτα στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί