Μ. Συντυχάκης: Να στελεχωθεί το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών – Εφήβων Ρεθύμνου με το απαραίτητο προσωπικό (Βίντεο)

Να στελεχωθεί το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων (ΚοιΚεΨΥΠΕ) του Ρεθύμνου με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες, απαίτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, στις τοποθετήσεις του στη Βουλή σε συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης προς τον υπουργό Υγείας. 

Τόνισε επίσης την ανάγκη να στεγαστεί άμεσα το ΚοιΚεΨΥΠΕ στο κτίριο του EUROPA CENTER, με την υλοποίηση όλων των αναγκαίων εργασιών συντήρησης – επισκευής και να καλυφτούν πλήρως οι ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων με μόνιμο προσωπικό σε όλες τις δημόσιες δομές στην Κρήτη.

Όπως σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, η κατάσταση στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου (ΚοιΚεΨΥΠΕ) είναι οριακή λόγω της τραγικής υποστελέχωσης, παρά τις αυξημένες ανάγκες σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα, όπως η ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων.

Συγκεκριμένα, από τις 13 θέσεις του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (που κι αυτός δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες διαρκώς διευρυνόμενες ανάγκες) καλύπτονται μόνο οι 6. Στην κομβική ειδικότητα του παιδοψυχιάτρου, από τους 3 γιατρούς που προβλέπει ο Οργανισμός, υπηρετεί μόνο μία γιατρός με πολλαπλάσιες, μάλιστα, υποχρεώσεις, καθώς στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Ρεθύμνου καταφεύγουν πολλά περιστατικά του Ν. Χανίων, αφού δεν διαθέτει παιδοψυχίατρο ούτε το Κέντρο Ψυχικής Υγείας ούτε το Νοσοκομείο Χανίων. Ταυτόχρονα, η μοναδική ιατρός στο ΚοιΚεΨΥΠΕ είναι επιφορτισμένη με τις εισαγγελικές εντολές, καθώς και με τις πραγματογνωμοσύνες.

Αποτέλεσμα της παραπάνω κατάστασης είναι οι τεράστιες καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση των περιστατικών παιδιών που χρήζουν άμεσης θεραπείας. Αν και μεγάλος αριθμός οικογενειών καταφεύγουν στο ΚοιΚεΨΥΠΕ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου (που καλύπτει και τον Νομό Λασιθίου), το οποίο επίσης εδώ και πολύ καιρό υπολειτουργεί με μία μόνο μόνιμη παιδοψυχίατρο και κινδυνεύει να κλείσει, οι λίστες αναμονής στο ΚοιΚεΨΥΠΕ Ρεθύμνου ξεπερνούν τους 13 μήνες. Πολλές οικογένειες από το υστέρημά τους καταφεύγουν σε ιδιώτες και άλλες που δεν έχουν ούτε αυτή τη δυνατότητα περιμένουν στην αναμονή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση της κατάστασης των παιδιών τους.

Επιπλέον, το ΚοιΚεΨΥΠΕ Ρεθύμνου αντιμετωπίζει πρόβλημα στέγης. Συστεγάζεται φιλοξενούμενο στο κτίριο του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) αντιμετωπίζοντας μεγάλη στενότητα χώρου. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι -εδώ και πάνω από 30 χρόνια- έχουν αγοραστεί από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου τμήματα του EUROPACENTER, με σκοπό τη στέγαση του ΚοιΚεΨΥΠΕ. Αν και οι υποδομές αυτές έχουν εγκαινιαστεί 3 φορές, ποτέ δεν φιλοξένησαν ούτε το ΚοιΚεΨΥΠΕ Ρεθύμνου ούτε κάποιο άλλο τμήμα του νοσοκομείου, πλην ενός μικρού χώρου που στεγάζει το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ. Όλο το υπόλοιπο κτίριο, για δεκαετίες ολόκληρες, μένει σε πλήρη αχρηστία.

Στην απάντησή του, ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις καταγγελίες του ΚΚΕ για τις τεράστιες καθυστερήσεις στις λίστες αναμονής, τις οποίες απέδωσε στο μειωμένο προσωπικό και στην αδυναμία προσλήψεων, καθώς οι σχετικοί διαγωνισμοί κηρύσσονται άγονοι. Ο υπουργός είπε ότι θα επαναπροκηρύξει τις θέσεις αλλά δεν μπορεί να δεσμευτεί ότι θα γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις. Αναφορικά με τη μεταστέγαση σε νέο κτίριο ισχυρίστηκε ότι έχουν ξεκινήσει οι σχετικές ενέργειες.

Στη δευτερολογία του, ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε ότι ακριβώς τις ίδιες απαντήσεις έδιναν και οι προηγούμενοι υπουργοί, ενώ τόνισε πως για να μπορέσουν να γίνουν προσλήψεις, πρέπει η κυβέρνηση να αυξήσει τη χρηματοδότηση της Υγείας και τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους. Κατέκρινε επίσης τα «μπαλώματα» με τα οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και με χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του προβλήματος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί