Νέα ευρωπαϊκή καταδίκη της Ελλάδας για το προσφυγικό- Για τη «βροχή» από σφαίρες του Λιμενικού σε βάρκα με πρόσφυγες

Φωτογραφία αρχείου

Ακόμα μία ευρωπαϊκή καταδικαστική απόφαση εναντίον της Ελλάδας με αφορμή το προσφυγικό. Η χώρα μας καταδικάστηκε για παραβίαση του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ λόγω του θανάσιμου τραυματισμού πρόσφυγα από πυροβολισμούς ανδρών του Λιμενικού το 2014 ανοιχτά της Ψερίμου.

Πλέον, η Ελλάδα καλείται να πληρώσει και 80.000 ευρώ στους τρεις πρόσφυγες από την Συρία, Douaa Alkhatib, Nourredin Tello και Lana Tello, οι οποίοι προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο από τους τρεις εν λόγω πρόσφυγες,το 2014 ήταν ηλικίας 2 και 3 ετών.

Ειδικότερα, το ΕΔΔΑ καταδίκασε σήμερα την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, εξαιτίας του θανάσιμου τραυματισμού πρόσφυγα το 2014 -επί κυβέρνησης Σαμαρά- ο οποίος βρισκόταν σε βάρκα ανοιχτά της Ψερίμου. Τότε, οι άνδρες του λιμενικού είχαν πυροβολήσει 13 φορές.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι οι ελληνικές αρχές δεν είχαν θεσπίσει σαφείς κανόνες για την (εν δυνάμει θανάσιμη) οπλοχρησία στις επιχειρήσεις του Λιμενικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την απολογία τους, οι λιμενικοί επικαλέστηκαν, με βάση την απόφαση, αδημοσίευτους, παρωχημένους και ανεπαρκείς «κανόνες εμπλοκής» του 1992 για τη χρήση όπλων κατά της βάρκας.

Επιπλέον σύμφωνα με το Δικαστήριο η συγκεκριμένη επιχείρηση του Λιμενικού δεν είχε επαρκή σχεδιασμό και προετοιμασία, ενώ η «εξαιρετικά επικίνδυνη» ρίψη 13 βολών στη μηχανή του σκάφους -όπως υποστήριξαν οι άνδρες του Λιμενικού- συνιστά δυσανάλογη χρήση βίας και εξέθεσε τους επιβάτες σε κίνδυνο ζωής, τον οποίο έπρεπε να έχουν προβλέψει οι λιμενικοί.

Ενδιαφέρον αποτελεί επίσης ότι η καταδίκη αφορά και στην αναποτελεσματική έρευνα των ελληνικών αρχών, σχετικά με τις συνθήκες του θανάσιμου περιστατικού.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση είχε τεθεί στο αρχείο από την Εισαγγελία του Ναυτοδικείου Πειραιά και από την Εισαγγελία του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου.

Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου κατά την ποινική διαδικασία, ουδέποτε κλήθηκαν να καταθέσουν οι δύο τραυματίες πρόσφυγες, ενώ οι καταθέσεις των μαρτύρων στην προανάκριση είναι πανομοιότυπες και εναρμονισμένες με τις δηλώσεις των λιμενικών.

Επιπρόσθετα η Εισαγγελία Ναυτοδικείου δεν ζήτησε καν νέα ακρόαση των μαρτύρων, ενώ παρέλειψε να εξετάσει ενδελεχώς σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία όπως η ιατροδικαστική έκθεση του θύματος και οι πλημμέλειες της βαλλιστικής έκθεσης.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα με την Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) και την εκδοχή του Λιμενικού για το θανάσιμο περιστατικό.

Τέλος, η υπόθεση, που εκπροσωπήθηκε από τις οργανώσεις Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) και PROASYL, «καταδεικνύει για άλλη μία φορά τις καταγεγραμμένες συστημικές ελλείψεις στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των επιχειρήσεων του Λιμενικού αλλά και στην έρευνα των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη θάλασσα» αναφέρουν οι εν λόγω οργανώσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί