Για άλλη μια φορά στο «εδώλιο» του ευρωκοινοβουλίου η Ελλάδα για το Κράτος Δικαίου

Στο «μικροσκόπιο» του Ευρωκοινοβουλίου μπαίνει ξανά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αυτή τη φορά για το Κράτος Δικαίου και την Ελευθερία του Τύπου. Μάλιστα, την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο, ψήφισμα μετά από το «πράσινο φως» που άναψε η Ολομέλεια τη Δευτέρα.

Υπογραμμίζεται πως η συζήτηση έρχεται μετά την αρχειοθέτηση της πειθαρχικής δίωξης κατά της πρώην εισαγγελέα της ΕΥΠ Βασιλικής Βλάχου, του προσώπου που υπέγραφε σωρηδόν τις παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων αλλά και της ηγεσίας του στρατεύματος.

Συγκεκριμένα, το ψήφισμα θα πραγματοποιηθεί στην πρώτη Ολομέλεια του Φεβρουαρίου και θα αποτελεί τη συνέχεια της συζήτησης που θα έχει προηγηθεί.

Υπογραμμίζεται πως, η σχετική απόφαση για τη διεξαγωγή ψηφίσματος ελήφθη με ψήφους 200 υπέρ, 119 κατά και 8 «παρών», σε σύνολο 327 ψηφισάντων ευρωβουλευτών. Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος χαρακτήρισε την απόφαση ως «χαστούκι» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη σημειώνοντας πως «οι παρασκηνιακές παρεμβάσεις δεν απέδωσαν».

Ο Κώστας Αρβανίτης σε ανάρτησή του στο Twitter υπογραμμίζει: «Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε μόλις την πρόταση @Left_EU & @RenewEurope, να λάβει χώρα ψήφισμα για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου & της Ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, με την εισηγήτρια @SophieintVeld να κάνει ανοιχτά λόγο για την υπόθεση Καραϊβάζ».

Σόφι Ιν’τ Βελντ: Οι ανησυχίες είναι πολλές

«Πράγματι έχουμε αποφασίσει να γίνει η συζήτηση αυτή τη βδομάδα αλλά δεδομένης της σοβαρότητας των ανησυχιών μας για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, θεωρούμε σωστό να υπάρξει ψήφισμα. Οι ανησυχίες είναι πολλές αλλά θα ήθελα να επισημάνω μόνο μία, γιατί ομοιάζει με ψηφίσματα που έχουμε υιοθετήσει σε άλλες χώρες. Το γεγονός ότι πριν τρία χρόνια ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ δολοφονήθηκε και ακόμα δεν έχει αποδοθεί Δικαιοσύνη. Θεωρώ πως η χώρα του αξίζει από το Ευρωκοινοβούλιο την ίδια στήριξη που έχουν δώσει σε συγγενείς άλλων δολοφονημένων δημοσιογράφων. Επομένως το αρμόζον είναι να μην έχουμε μόνο συζήτηση αλλά και ψήφισμα το οποίο μπορεί να μπει στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας της 1ης Φεβρουαρίου», είπε η Σόφι Ιν’τ Βελντ η οποία έχει τοποθετηθεί ουκ ολίγες φορές εκφράζοντας τις ανησυχίες της για την κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση έρχεται μετά την έκθεση – κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη το Human Rights Watch που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «κατά τη διάρκεια του 2023 συνεχίστηκαν οι καταχρηστικές πρακτικές κατά αιτούντων άσυλο και μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων βίαιων επαναπροωθήσεων, καταχρηστικών πρακτικών κράτησης και βίας αυτόκλητων τιμωρών. Η κυβέρνηση επιπλέον δυσφήμισε και παρενόχλησε δικαστικά ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που εργάζονται με αιτούντες άσυλο και μετανάστες. Οι περιορισμοί στην ελευθερία του Τύπου εξακολουθούν να εγείρουν ανησυχίες για το κράτος δικαίου, όπως επίσης και το σκάνδαλο παρακολουθήσεων. Τα θύματα εγκλημάτων μίσους δίστασαν να καταγγείλουν τις επιθέσεις στην αστυνομία».

Στη συνέχεια ακολούθησε και ένα σημαντικό ρεπορτάζ-καταπέλτης του Γερμανικού Δικτύου ARD για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος του σχετικού άρθρου: «Όπου η ελευθερία του Τύπου χρειάζεται θάρρος». Εννοείται πως αναφέρεται στο τεράστιας σημασίας σκάνδαλο παρακολουθήσεων. «Υπεύθυνη η μυστική υπηρεσία της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη», σημειώνει συγκεκριμένα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί