«Πέρασε» μόνο με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ το φορολογικό νομοσχέδιο

Ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αλλάζει το πλαίσιο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις από το σύνολο των φορέων και των σωματείων τους.

Υπέρ των διατάξεων ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ (158), ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.

Υπέρ του άρθρου 7 του νομοσχεδίου «Πρόστιμα για παραβάσεις έκδοσης στοιχείων λιανικής από Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό», τάχθηκαν 169 βουλευτές. Κατά δήλωσαν 129 βουλευτές

Στο καθεστώς τεκμαρτής φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών (άρθρο 15), 158 βουλευτές δήλωσαν υπέρ. Το καταψήφισαν 140 βουλευτές.

Στο άρθρο 49 του νομοσχεδίου «Μείωση συντελεστή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου», 158 βουλευτές ψήφισαν υπέρ. Κατά δήλωσαν 140 βουλευτές.

Στο άρθρο 50 του νομοσχεδίου «μείωση συντελεστή φόρου πώλησης εισηγμένων μετοχών», υπέρ δήλωσαν 158 βουλευτές. Κατά του άρθρου δήλωσαν 140 βουλευτές.

Σε διορθωτικές παρεμβάσεις για τέσσερις κατηγορίες επαγγελματιών προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό, εξαιρούνται πλήρως από τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης τα καφενεία που βρίσκονται σε χωριά με λιγότερους από 500 κατοίκους και νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους.

«Έτσι και αλλιώς μιλάγαμε για 1.800 επιχειρήσεις και με έσοδα τα οποία θα ήταν ούτως ή άλλως περιορισμένα. Οι επιβαρύνσεις ήταν 35 ευρώ, 70 ευρώ, 120 ευρώ ετησίως. Για τέτοιου είδους επιβαρύνσεις μιλούσαμε. Εν πάση περιπτώσει η κυβέρνηση αποφασίζει να τα εξαιρέσει», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Ειδική διάταξη από την επιβάρυνση λόγω του κριτηρίου τζίρου θα υπάρξει και για τα περίπτερα, δεδομένου ότι εμπορεύονται προϊόντα, όπως τα καπνικά, με χαμηλό περιθώριο κέρδους.

Εξαίρεση από το νέο τρόπο φορολόγησης προβλέπεται και για τους ασφαλιστικούς συμβούλους που συνεργάζονται με μέχρι δύο εταιρείες, ενώ για ιδιοκτήτες ταξί με μερίδιο έως 25% το τεκμήριο θα εφαρμόζεται μειωμένο κατά 50%.

Ο Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων στις μεγάλες εταιρείες, αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και επέκταση των POS σε όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση και καμία ανοχή σε σχέση με την εγκατάσταση των POS», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα δημοσιευτεί η υπουργική απόφαση για την υποχρεωτική χρήση POS σε επιπλέον 35 κλάδους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί