Από την χούντα των Συνταγματαρχών στην “δικτατορία των Υπαξιωματικών” της Ελληνικής  ναυτιλίας – καναλαρχών

Του Γιώργου Δημητρίου

Η ΄΄ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ΄΄ ΤΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ 

Καταρχάς να διευκρινίσω ότι οι άνθρωποι δεν κάνουν κάτι παράνομο, με την  κοινοβουλευτική συμπαράσταση ΝΔ-Πασοκ, τις δουλειές τους προωθούν. Δεν θα αναφερθώ  ούτε σε θεσμικές εκτροπές κλπ απλά θα προσπαθήσω να αποδώσω την εικόνα που εγώ ως  πολίτης αντιλαμβάνομαι. 

Έχετε ακούσει ποτέ να ανακατεύονται οι μεγάλοι εφοπλιστές της ναυτιλίας με ιδιοκτησία  τηλεοπτικών σταθμών; Έχετε ακούσει από αυτούς να κινούν τα νήματα για τη χειραγώγηση  της Νέας Δημοκρατίας και του Πασοκ; Να αιτούνται δημόσιες  

συμβασεις, επιδοτήσεις, δημόσια περιουσία κλπ κλπ; Οι ανθρωποι είναι σοβαροί δεν  χειραγωγούν την πολιτική.. 

H ΠΕΝΤΑΔΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ 

Πηγή από την Ένωση Εφοπλιστών Ελλάδος , συνολική χωρητικότητα στόλου: 

1)η οικογένεια Αγγελικούση 21.822.873 DWT 

2) Η ,οικογένεια Φράγκου 18.518.199 DWT 

 3) Η οικογένεια Παππά 16.543.083 DWT 

4) Η οικογένεια Προκοπίου 15.695.179 DWT

 5) Η  οικογένεια Οικονόμου 15.695.175 DWT 

ΟΙ ΄΄ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ΄΄ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΕΊΝΑΙ ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΙ  ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ 

1)η οικογένεια Μαρινάκη 8,071.421 DWT χωρητικότητα πλοίων 

2) η οικογένεια  Αλαφούζου 4.937.450 DWT 

3) η οικογένεια Βαρδινογιάννη 2.365.053 DWT 

4) Η  οικογένεια Κυριακού 298.966 DWT…

Όλοι μαζί είναι μικρότεροι από τον 5ο εφοπλιστή  κ.Οικονόμου, και όμως αυτοί ΄΄ελέγχουν΄΄ την κυβέρνηση,  γιατί αυτό τους μεγαλώνει τα <<ενοίκια>>…

Αυτή η εικόνα μπορεί να εξηγήσει σε μεγάλο βαθμό γιατί αγοράζουν κανάλια, ποδοσφαιρικές ομάδες και από το 2019 κατέχουν από κοινού τα υπερχρεωμένα κόμματα  της Νέας Δημοκρατίας και του Πασοκ. Οι μεγάλοι και αξιότεροι εφοπλιστές δεν  συμμετέχουν ενεργά στην θεσμική κατάληψη της χώρας. Σε αυτούς ανήκει ο θαυμασμός.. 

Αυτός που επιδιώκει, προς το παρόν, τις λιγότερες δουλειές με το κράτος είναι ο  κ.Μαρινάκης ο οποίος αρκείται στο Δήμο Πειραιώς, στη Μητρόπολη Πειραιώς, στην  απλήρωτη τηλεοπτική άδεια και κανένα πολιτικό bullying για κανένα πρωτάθλημα.  Άμα τύχει  και κάτι ΄΄ασήμαντες δικαστικές καθυστερήσεις΄΄. 

Ολοι οι άλλοι μικροί εφοπλιστές κάτι θέλουν από το Ελληνικό δημόσιο, προφανώς για να  συμπληρώσουν τα μικρά εισοδήματα τους. Καμμιά απλήρωτη τηλεοπτική άδεια, κανένα  γήπεδο, τίποτις άδειες για ΑΠΕ, τίποτις άδειες για διυλιστήρια και μεταφορές καυσίμων και εν  πάσει περιπτώσει καμμία άδεια παρόχου ή καμμία περικοπή δανείων κλπ κλπ κλπ… να  πάρουν ο,τιδήποτε μπορούν με νόμιμο τρόπο που τους εξασφαλίζουν λομπίστες πολιτικοί. Η μιντιακή υπερπροστασία που τους παρέχουν κάνει τις εκλογές μοιραία εξέλιξη μιας  θεσμικής εκτροπής ακριβώς στα πρότυπα της Ουγγαρίας. 

Και μετά εχεις ένα πολιτικά γελοίο πρωθυπουργεύοντα να λέει ότι η χώρα δεν είναι  μπανανία και πήρε το 41% που θα έπαιρνε και ο κάθε Ανδρουλάκης με τέτοια στήριξη… Όλα  αυτά, αλλά και την άλωση της κυβέρνησης δεν θα τα είχαν επιτύχει εάν η ΝΔ και το Πασοκ δεν ήταν υπερχρεωμένα κόμματα με θλιβερές ηγεσίες οι οποίες εναντιώθηκαν ακόμη και  στο δημόσιο συμφέρον. (Βλέπε τηλεοπτικές άδειες και επιδοτήσεις των ΜΜΕ) 

Δεν θα τα είχαν επιτύχει την κατάληψη του κράτους εάν οι αριστεροί δεν ήταν τόσο ανόητα  άσχετοι με την οικονομική ανάπτυξη. Δικαίως λοιπόν θα μας κυβερνούν για πολλά πολλά  χρόνια οι πανελιστες ΄΄δικτάτορες΄΄ όπως ακριβώς στην Ουγγαρία η ολιγαρχική ακροδεξιά. Ο  λαός το είπε ξεκάθαρα: << καλύτερα τα ΄΄λαμόγια΄΄από τους εντιμους  ιδεοληπτικούς, άλλωστε και οι δύο για μετωπική μας πάνε..>> 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ AIRBNB ΟΠΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ  ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ΄΄ΕΝΟΙΚΙΑ΄΄ 

Ορισμός της αναζήτησης ενοικίου: Αναζήτηση ενοικίου είναι η αναζήτηση προνομιακών  οφελών από την κυβέρνηση Hillman (2013) όπου παράγει τη διαφορά-διαπλοκή. Η πώληση  από κυβερνητικούς αξιωματούχους δημόσιας περιουσίας για ιδιωτικό όφελος (Shleifer and Vishny 1993 ). Η Ελλάδα είναι ο Ευρωπαϊκός παράδεισος ενοικίου. 

Παραδείγματα στην Ελλάδα από τον Σημίτη στο Μητσοτάκη: 

1)εκχώρηση ολιγοπωλιακών  δικαιωμάτων 

2) Προστατευτικές εμπορικές πολιτικές 

3)Προνομιακές κατανομές  προϋπολογισμού 

4) Τεράστιες μεταφορές εισοδημάτων 

5)δικαιώματα σε Εθνικούς  πόρους…όλη η κυβέρνηση ένα ενοικιοστάσιο… 

Βιβλιογραφία αυτών που ζητούν ενοίκια έχουν ερευνηθεί από τους Nitzan (1994) ,Tollison (1997) , Congleton et al. (2008) ,Hillman (2013) and Long (2013-2015) 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ  

Δεν αφήνουν οι ψιλικατζήδες των εφοπλιστών τη χώρα την οποία έχουν δαγκώσει από το  λαιμό μέχρι να ξεψυχήσει ξανά. Ο Τσίπρας κατάλαβε τη΄΄μαφία΄΄και έφυγε τρέχοντας. Η  οικονομία της χώρας δεν διαθέτει << εσωτερικές επενδύσεις διαφυγής >> από πλούσιους  Έλληνες επιχειρηματίες να βάλουν χρήματα σε παραγωγικές επενδύσεις με τις οποίες ίσως  ξεφεύγαμε από την εξωτερική εξάρτηση του δημοσίου χρέους… Σιγά να μη βάλουν λεφτά οι  μεγάλοι για να τα κάνουν κουμάντο οι….Εθνικοί ΄΄τρακαδόροι΄΄.. 

ΥΓ: Δεν είναι μόνο οι Έλληνες μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες που αποφεύγουν να βάλουν  χρήματα σε παραγωγικές επενδύσεις αλλά και οι ξένοι επενδυτές… Όταν ελέγχεις την  ενημέρωση, τη δημοσιογραφία, τη διύλιση και μεταφορά των καυσίμων, τις ΑΠΕ, τη ΔΕΗ κλπ  ποιος χαζός επενδυτής θα κάνει εργοστάσιο στη χώρα που πάντοτε θα έχει την ακριβότερη  ενέργεια…και τα ακριβότερα << ενοίκια >>;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί