ΕΟΔΥ: 45 οι θάνατοι από κορωνοϊό και ένας από γρίπη

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας (από τις 20 έως τις 26 Νοεμβρίου) για τη γρίπη, τον κορονοϊό και τον RSV ανακοίνωσε την Πέμπτη, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 έφτασε τις 838 και παρουσίασε αύξηση 3% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν 25 και παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 50.

Την ίδια στιγμή αυξήθηκαν και οι θάνατοι, καθώς την περασμένη εβδομάδα είχαν χάσει τη ζωή τους 27 άτομα, ενώ αυτή οι νεκροί έφτασαν τους 45.

Η παραλλαγή Eris (EG.5) ήταν η συχνότερη, καθώς εμφανίστηκε στο 47% των δειγμάτων, ενώ στη δεύτερη θέση πέρασε η Κράκεν (XBB.1.5)  με 20%.

Ιός της γρίπης

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει κάτω του 10% (sentinel).

Καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ και ένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης έχουν καταγραφεί από την εβδομάδα 40/2023 έως και την εβδομάδα 47/2023 20 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), και συγκεκριμένα τα 19 (95%) ήταν τύπου Α και ένα (5%) τύπου Β. Όλα τα στελέχη τύπου Α ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1).

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

Δεν υπήρξε κανένα θετικό δείγμα RSV αυτή την εβδομάδα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί