Φορολογικό νομοσχέδιο: Διαρροές από το ΥΠΟΙΚ για αλλαγές στα τεκμήρια φορολόγησης μετά τις σφοδρές αντιδράσεις

Οι μαζικές αντιδράσεις των δικηγόρων αλλά και γενικότερα των ελεύθερων επαγγελματιών στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη φαίνεται πως αποδίδουν καρπούς. Όλα αυτά, εν μέσω εβδομαδιαίας αποχής των δικηγόρων, αλλά και σφοδρών αντιδράσεων μετά με τις δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας, Παναγιώτη Τσακλόγλου που είπε οι δικηγόροι να γίνουν διανομείς.

Συγκεκριμένα, το επιτελείο του υπ. Οικονομικών, υπό τον φόβο σημαντικών «απωλειών» στις Ευρωεκλογές, αποφάσισε να «ξηλώσει» τα τεκμήρια, εάν ο φορολογούμενος ζητήσει έλεγχο. Τα τεκμήρια, ήταν μεταξύ άλλων αυτά που δημιούργησαν θύελλα αντιδράσεων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» τρεις σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο που αφορούν έναν μεγάλο αριθμό από το σύνολο των 730.000 ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων. Η διαβούλευση αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Δευτέρας.

Ειδικότερα, η οπισθοχώρηση της κυβέρνησης, θα αφορά την διεύρυνση των περιπτώσεων που το τεκμαρτό εισόδημα θα θεωρείται μαχητό.

Συγκεκριμένα θα δίνεται το ελεύθερο στους φορολογουμένους επαγγελματίες να αρνούνται και να απορρίπτουν το τεκμαρτό ποσό, το οποίο υπολογίζει αυτόματα σαν εισόδημα γι΄ αυτούς φορολογική αρχή, με έναν όμως όρο.

Όσοι ασκήσουν το δικαίωμα ένστασης και επιμένουν ότι το πραγματικό εισόδημά τους είναι μικρότερο από το ελάχιστο τεκμαρτό που ορίζεται γι’ αυτούς, το αίτημά τους θα γίνεται δεκτό, αλλά αφού θέσουν τον εαυτό τους ως υποψήφιο για να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα, ώστε να αποδείξουν πως τα εισοδήματά τους είναι χαμηλότερα από την ελάχιστη αμοιβή.

Οποιοσδήποτε ελεύθερος επαγγελματίας θα μπορεί να ζητήσει άρση του τεκμαρτού προσδιορισμού κατόπιν ελέγχου, ο οποίος θα επεκτείνεται σε δαπάνες για αγορά περιουσιακών στοιχείων, τραπεζικές καταθέσεις, πληρωμές με κάρτες και γενικά καταναλωτικές δαπάνες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί